Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plot legalne?

Od: ja1 odpovědí: 24 změna:
da se nekde zjistit, jestli je plot postaven legalne? sousedi s mestskym pozemkem. nechci se ptat na meste, abych pripadne neuskodil vlastnikovi.

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

K čemu je dobrý vědět, jestli je něco na druhým konci obce postavený legálně? Zvědavost? Závist?

km

"na druhým konci obce" kde ře to autor otázky zmiňuje? a je to směrodatné kde to je?

I kdyby to bylo na druhé straně ulice, nic to na situaci nemění.
Samozřejmě všude jsou různí prudiči, kteří šťourají do všeho a všude i když se jich to absolutně netýká.
km

zrovna co se týká plotů a všemožných závor, a zákazů vstupů, tedy především v otevřené krajině a na cestách si myslím, že šťourání je na místě

Tak v otevřené krajině možná, ale plot u domu? Tedy pokud to není plot mezi mnou a sousedem. A to tady asi není.
km

to právě není tak jednoduché, nelze specifikovat z položeného dotazu. nám třeba u domu ve městě na zdánlivě veřejném pozemku aktuálně udělali plot napříč chodníkem – prý soukromý pozemek. ploty vznikají všude různě a s různými účely, ne všechny jsou legální

Já jsem musel udělat na kraji louky závoru, neboť mě polovina aut jezdila po louce. Po loukách něco přes půl kilometru, po cestě tři.
km
To plne chapu. Bohuzel casty jev. Cesta uz tezko sjizdna, tak to vali po louce. Je to sproste chovani ridicu a casto ale i majitelu tech cest, kteri se o ne nestaraji.
cip

A když nechci aby mi v otevřené krajině lozili lidi a venčili přijít na mé louce?!

Přesně takovýhle visírky který hnedka do všeho šťourají bych nejradši přerazil, ať si chodí venčit psy někde jinde, taky přemýšlím jak jim to tam zahradit ale proč mám platit za plot...

Za mě Každý kdo šťourá do toho po čem mu nic není a ani není jeho nebo státu, tak ať dostane Kovida! Proč se každý radši nestará o svý věci?

km
V otevrene krajine je v CR volny pohyb z ustavy. Pokud vam to vadi, prodejte nemovitosti a emigrujte. Plot v otevrene krajine, az na vyjimky (oplocenka, obora), je nelegalni.

mathew
hodnocení

0x
No vzhledem k tomu, že moc možností jak ho postavit nelegálně není tak nejspíš legální bude.

vili
hodnocení

0x
Zkusil bych přečíst příslušný zákon, co se považuje za plot a jaké parametry má mít plot pozemku, který sousedí s obecním. Ve dni s dostatečnými světelnými podmínkami můžete zhodnotit průběh, tvar a použité materiály plotu, v noci pak můžete zkontrolovat jeho výšku svinovacím metrem. A pokud máte povědomí o geodézii, snadno ověřitelná je i skutečnost, jestli se plot nachází na pozemku jeho majitele.

je plot postaven legalne***to se zjistí metrem? Nebo tvar plotu se pozná, zdali je legální?:

hodnocení

0x

Ne, jedině nahlédnutím do dokumentace města. Ale to nechcete.

hodnocení

0x
Záleží, jak je starý. Pravděpodobně potřeboval souhlas města. Pokud víte, kdy ho začal stavět, můžete se pokusit v zápisech z jednáních najít info, že to schválili. Neměl by být takový problém najít v zápisech z poslední doby příjmení žadatele.

km
hodnocení

0x

pouze z dokumenteca stavebního úřadu, nebo případně majitele plotu/pozemku

km

"Podle nového stavebního zákona je vlastník pozemku oprávněn pozemek oplotit do výšky 2 m, bez jakéhokoliv opatření stavebního úřadu."

Ještě by bylo vhodné větu doplnit, ...pokud je ten plot na hranici vlastníka a obecního pozemku...

km

tak doplňte pokud to víte, případně ještě lépe odkažte na konkrétní znění. já jsem vložil citaci úředníka stavebního úřadu z našeho města.
myslím si, že ten plot nemusí být na hranici a že se nemusí jednat pouze o situaci hranic pozemků obecních a soukromých

Vy píšete že podle stavebního zákona...ale tak to opravdu není...

V jakých případech je potřeba povolení nebo ohlášení stavby oplocení

Plot bude vyšší než dva metry,

oplocení hraničí s veřejně přístupnými pozemními komunikacemi (včetně chodníku) nebo s veřejným prostranstvím,

oplocení se nachází v nezastavěném území nebo v zastavitelné ploše,

pozemek je v památkově chráněném území či v památkově chráněné zóně,

kvůli stavbě je potřeba udělat terénní úpravy nebo provést zemní práce,

pozemek je na území Prahy.

zdroj:

další i s odkazem na zákon...

km

jak jsem již psal, jedná se o (doslovnou) citaci vyjádření úředníka

děkuji za odkaz. všiměte si, že se tam nic o obecním pozemku nepíše. "veřejně přístupnými pozemními komunikacemi (včetně chodníku) nebo s veřejným prostranstvím" to nemusí být bezpodmínečně obecní pozemky a zároveň i obec vlastní pozemky, které nejsou komunikacemi

Jasně, máte naprostou pravdu, vše lze nějak vysvětlit.

Vy jste přesně citoval odborníka, který to sdělil špatně, já jen jiným slovem popsal "veřejným prostranstvím", že je to majetek obce...

Ale už víte, že slova úředníka jsou špatně?

km

ano, pročetl jsem přímo stavební zákon a plánuji úředníka poučit *smich*

cip
hodnocení

0x

Nechceš uškodit vlastníkovi, takže ho chceš jenom tak trošku vydírat tím, Že mu řekneš: ale ty máš nelegální plot kámo

Takže od vlastníka něco potřebuješ docílit, Prostě taková domácí vydíračka

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]