Dobrý den, předělávkám vodu v kuchyni a u teple hodně protéká kohout, takže se nedá svařit ppr. Nejlepší možnost je dát zátku za vodoměr, ale ten má plombu i na výstupu. Je to normální a má dodavatel firma vůbec právo tutu stranu vodoměru zaplombovat?
Je to přístroj na měření spotřeby vody. A dodavatel se snaží zajistit, aby s měřičem nikdo nemanipuloval.
Já myslím, že nejlepší možnost je, když si napřed opravíš ten uzávěr vody za vodoměrem.
A ještě mi prozraď, jak bys chtěl dát zátku za vodoměr? Zátku přece můžeš dát pouze někam, kde dokážeš zastavit vodu, rozšroubovat potrubí a vložit tam zátku. A nebo to chceš dělat na neuzavřeném potrubí? Jako že rychle vyšroubovat a ještě rychleji zašroubovat zátku pod tlakem vody?
Čo vy vlastne chcete? Ani sám to neviete a protirečíte. Tak to dajte na súd,že či tam má byť tá plomba alebo nie. Určite to bude rýchlejšie ako normálne rady tuna. Prakticky vy od laikov chcete záväznu právnu radu,že tá plomba je nelegálna,aby ste mali argument na jej strhnutie.
Jak nepomůže ? Zavřete kohout na stoupačce, vypustíte za stoupačky vodu (ve spolupráci s nejvyšším patrem to trvá pár desítek vteřin, jinak o něco déle), vyměníte kohout před vodoměrem a otevřete kohout stoupačky. Co je na tom za problém?
Šroubení před vodoměrem budete muset pravděpodobně nechat znovu zaplombovat.
lulek
Potřebují to vyřešit teď a nechci nic nechat odplombovani nějaké příživníky, kteří by za to chteli spoustu peněz. Neradte mi prosím, na co jsem se neptal. Než vypouštět stopacku, to to radši někdy zmrazim, stejně budu mrazit topení ...
@lulek : takze klasika, rozumne rady k veci sa vam nepacia. Viac ludi sa tu zhodlo na tom istom. To ste taky kolenovrt, ked nemate par korun na zaplatenie plombovania?
No jo, Vy jste ale zapomněl napsat, že jste fušer a že se stejně rozumnými radami řídit nechcete. Pak ovšem nechápu, proč se vlastně ptáte .
lulek
Ptal jsem s, jak je legislativně řešeno zaplombování výstupní strany vodoměru. Vy jste ani nepochopili otázku. Co lze zavřít a vyměnit je jasné a nebylo to předmětem otázky.
A lulek, a to víš, že to od vodoměru ke stoupačkám to není tvoje? A taky do toho nesmíš ani šáhnout? Odstraníš plombu a za to je pokuta.
lulek
Čtěte pozorně. Psal jsem, že plomba je i na výstupu z vodoměru. A o tu mi kde. Plombu, která je na přesuvné maticí na vstupu do vodoměru sundávat nepotřebuji, stejně tak jako nechci nic dělat s vodomerem ani potrubím mezi stoupackou a vodomerem.
Nedávno měl jeden známý podobný problém, vodu v domě nebylo možné z nějakého důvodu na dobu opravy zavřít, tak zavolal vodovodní firmě, přijel montér a na dobu opravy uzavřel ventil na ulici. Byla to placená služba a týkalo se to akorát vody v jejich bytu. Možná se mýlím, ale hádám, že pokud je problém PŘED vodoměrem, měl by to řešit dodavatel vody na své náklady. Už ses tam zeptal?
Dodavatel vody řeší jen to, co je za hlavním uzávěrem v chodníku. Domovní rozvody, ani žádné kohouty za tímto uzávěrem a hlavním vodoměrem ho nezajímají.
lulek
Tady to řeší svj, které ale má dodavatelskou firmu na vodoměry... Myslím, že kdyby žádné vodoměry nebyly a neplatilo se těm příživníkům, vyšlo by to pro všechny levněji, a ještě by nemuseli šetřit...
@lulek : to urcite nie, jednak vodomery su zo zakona povinne a uz to vidim, ako sa potom susedia vadia, kto mina vela teplej vody, lebo na piatom poculi, ako na siestom 2 hodiny tecie voda do vane ...
Ak sa vam vodomer nepaci vratane pravidiel, ako branit jeho obchadzaniu a demontazi, tak potom nech sa paci : vlastny dom a studna, ved vodarne su tiez zlodeji.
@mirek : nariadenie EU, vratane povinneho dialkoveho odpoctu. Ono kde niet zalobcu, niet sudcu, ale kde je spravcovska firma, ta si nemoze dovolit vodomery neosadit. Druzstevna bytovka so 4 bytmi bez SVJ, tam o nich urady ani nevedia, to je iny pripad.
Zdravím, taky jsem to kdysi řešil, nešlo to na přívodu uzavřít. Přijel montér, odplomboval si to, kohout přezkoušel a rozchodil, znova osadil a zapečetil - opět pouze stranu přívodu. Je třeba si to domluvit, jak postupovat, pak není problém.
1.domluv se a nejdriv oprav ten ventil+nové zaplombovani. Lepší at klasický než kulak... 2.pak si dělej vodu za ventilem..
lulek
Kdybych to neustrihl, nevěděl bych, že to teče. Nakonec jsem tam dal provizorně gebospojku se zátkou a hádám, že to dopadne tak, že výstupní stranu budu moci normálně sám odplombovat a napojit celé nové potrubí.
Samotny zakon o podruznom vodomeri v bytovke nehovori nic, v bytovke platia pravidla, ake tam mate nastavene hlasovanim a co sa vodomerov tyka, spravca ma dohodnutu nejaku externu firmu, ktora zabezpecuje :
- vymeny a metrologicke overenie
- dialkovy odpocet
- fakturaciu rozpocitanim voci vodomeru vodarni na vstupe do objektu
- zabezpecenie proti zneuzitiu
Cize ak tam je plomba aj na vystupe a vy ju date dole, firma to casom pri vymene vodomerov zisti, nahlasi spravcovi a ten vam ulozi zmluvnu pokutu podla vasich stanov a vyfakturuje nejaku sankcnu nadspotrebu. Stazovat si mozete na lamparni.
Nechte si ten kohout vyměnit. Je to už řada let, co jsme chtěli vyměnit vodní baterii a kolečko mi zůstalo v ruce. Domovník prej, ať si to vyměníme sami, já protestoval, že bych to asi dokázal, ale že tam je plomba, abychom pak nebyli za zloděje (bylo to někdy v době, kdy televizní noviny plnilo čez-komando a jeho vymahačské praktiky na smyšlené nedoplatky, takže jsem měl strach). Do týdne jsme měli doma instalatéra, který oba kohouty vyměnil, pořádně zaplomboval (ta stávající plomba držela na vlásku, jak se utahovalo kapající šroubení) a já mohl vyměnit baterii u vany.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.