Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Na co mám nárok, když mám sirotčí důchod

Od: mira54 odpovědí: 9 změna:
Zdravím, pobírám sirotčí důchod. S kámošem jsme se dohodli že bychom bydleli spolu v bytě. Tak se ptám, jestli studenti mají nárok na nějaké příspěvky od státu, pokud beru sirotčí důchod a přídavky od státu. Jestli máme nárok třeba nabydlení

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

id
hodnocení

0x
Studenti se posuzují jako každý jiný. Předpokládám, že máte jednoho rodiče. Tam máte NÁROK na bydlení. Pokud jste zletilý a máte smouvu o pronájmu bytu na své jméno, pak můžete dosáhnou na některou sociální dávku. Rodič, u kterého dosud bydlíte, pravděpodobně na vás pobírá přídavek na dítě a má úlevu na daní. O tyto výhody rodič přijde a bude vám třeba přispívat na samostatné bydlení. Rozmyslete si tento krok
Uživíte se?
mira54
hodnocení

No mám, ale už bychom se chtěli osamostatnit. Rodič už nepobírá, protože mi je 18 let a beru ho na sebe. Celkem mám kolem 13 000 korun + pokud se najde brigáda tak asi na podporu není možné dosáhnout zřejmě. ale ještě kámoš přispěje páč to byl jeho nápad že bychom bydleli spolu.

Aha,nápad kámoša,ako bývať samostatne na cudzí účet. Toto asi nebude ten pravý kámoš do života.

mira54

Jak na cizí učet? když půjdeme na půl s bytem.

jaryn
hodnocení

0x

A kolik máš v kapse peněz a kde chceš bydlet?

Já jen že potřebuješ řekněme třeba klidně 40 nebo i víc klacků A nějak prokázat příjem, aby ti někdo pronajal byt, neboli přenechal několikamilionovou hodnotu...

Občas to na mě někdo zkouší s tím že má jenom 20, no tak se vesele zasměju a pošlu ho, ať jde více pracovat...

Pardon, že neodpovídám na tvou otázku na co máš nárok, Ale pravděpodobně budeš potřebovat našetřit nějaké koruny na začátek, úřad by ti zaplatil kauci jen v případě, že by jsi šel z ubytovny a rodiče neměli vyživovací povinnost

mira54

tak to mladý se nikdy neodstěhuje, protože ty platy truhlářů jsou fakt směšný. Takže spolubydlení bych počítal za hezké řešení

chryzantema
hodnocení

0x
A co místo přemýšlení, kde všude natáhneš hnátu hledat brigádu? To ne, viď, práce smrdí. Žádný speciální dávky přímo pro studenty neexistujou, pokud nájem ve dvou neutáhnete, tak jdi makat/přiberte do bytu ještě někoho, ať za jednoho platíte míň. Pak to má vypadat, když každej chce sosat, ale makat, to ne. Tahle mentalita „něco chci, tak se státe postarej" je cesta rovnou do pekel. Otázka, jestli se zakladatel uživí, kterou tu položil jiný tazatel že už úplně zcestná. Holt studium je většinou doba skromnosti a pokud se student neuživí ze třinácti tisíc, tak je problém u něj a ne u toho, že ho stát neživí dost.
Nevidím důvod, proč dvěma zdravým lidem dotovat to, že chtějí žít jenom ve dvou. Běžně je spolubydlení ve více lidech (aby se náklady rozložily), nebo na koleji. Minimálně kolej v pohodě utáhneš jenom ze sirotčího. Pokud ti kolej nevoní a chceš „něco lepšího" tak se laskavě o sebe postarej sám.
P.S. Pamatuj, zakladateli, že pokud již nebudeš sdílet domácnost se svým rodičem - že smlouva bytu bude psaná na tebe - rodič ztrácí nárok na příspěvek na dítě. To je totiž podmíněný společnou domácností.
mira54

Prosím o detailní přečtení zprávy že tam zmiňuji brigádu.

chryzantema
A já se ptám znovu: proč by měl stát dotovat tvůj způsob života? Sirotčí důchod jsou do jistý míry královský peníze (pro studenta), pokud si hledáš brigádu, tak asi nebudeš nemohoucí a nevidím důvod, proč by ti měly být vyplácený nějaký další peníze. Chceš žít s kámošem jenom ve dvou? Ok, ale vydělte si na to. A pamatuj, že při případným posuzování nějakých dávek se ti bude hodnotit jak brigáda, tak sirotčí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]