My nevíme proč spínač špatně spíná, jestli je opotřebovaný, orezlý,má zanesený otvor, špatně seřízený, jestli nejsou opálené kontakty.. Ta pružina obecně slouží k nastavení vypínacího a zapínacího tlaku. Máte tam tlakoměr? doplněno 27.01.25 11:51: Tady máte návod na seřízení: cerpadlabezstarosti.cz/...
Vyčistite si privod tlakovej vody ku membráne tlakového spínača. Ten malý otvor bude zanesený. Dávajte pozor,nie že tam budete strkať niečo ostré a prederavíte tú membránu.
host
slavco32 radí dobře, t aké bych dal bod.
Podívejte se na video, kde od 1:25 do asi 2:50 je postup vyčištění přívodu tlakové vody do spínače. Bez dalšího štelování pružin.
Zažil jsem to také. Pomohlo rozebrání vyčištění celého spínače, včetně otvoru a membrány a hlavně kontaktů, které byly dost opálené a zarezlé. Někdy je spínač zamontován ve špatné poloze nebo nedostatečně utěsněný a v kontaktech se hromadí bordel a voda...
Ty mechanické spínače jsou na houby. Až pružina praskne, tak čerpadlo poběží pořád a pokud máte přetlakový ventil, tak voda bude stříkat všude. Pokud ho nemáte, tak těžko říct, co v systému odejde.
Pořídil jsem si tento typ a nejen že se dají nastavovat libovolní spínací a vypínací tlaky, ale elektronika hlídá, jestli se po sepnutí mění tlak a pokud ne, tak čerpadlo vypne (ochrana jak proti čerpání nasucho, tak při velké netěsnosti).
Abych pravdu řekl, mechanický spínač máme na darlingu starý tak 25 let. Pravda odtížený, spíná stykač. U té elektronické věci si jako elektroing životností nejsem jistí, ani tím, že až kixne, že to nebude v sepnutém stavu. V sérii mám pri jistotu časový spínač, aby čerpadlo nikdy neběželo v kuse víc jak 2 minuty. Pak se rozpojí a čeká na restart.
No vidíte, a mne sa zasekol elektronický press-control v zopnutej polohe. Sa mi zdalo divné, odkiaľ sa berie termálna voda zo studne. A to ju len čerpadlo vyhrialo, ako bežalo celý víkend. Kým som si to všimol, čerpadlo bolo na konci životnosti. Ešte pár zopnutí a dočerpalo.
Navíc, jestli se nepletu, tak pokud prne pracovní pružina, tak se to naopak vypne.
riva
Mýlíte se. Máte tam jednu (nezničitelnou) velkou pružinu a jednu malou, která praskne a kontakty zůstanou sepnuté. S nastavováním těch mechanických nesmyslů jsem strávil spoustu času - nemožnost nastavit nezávisle spínací a vypínací tlak, čekání na to, až analogový tlakoměr ukáže jak jsem se trefil nebo netrefil. Je to historie stejně jako parní stroj.
No ja mám na svojej vodárni ešte len druhý mechanický tlakový spínač,prvý vymenený kvoli kontaktom už a to máme darling 50 rokov a ešte sa nestalo,aby ostal zopnutý alebo sa inak poškodil.
Nejjednodušší je koupit nový a nečarovat s poklepáváním.
Při rozhodování také stojí za uvážení jak je původní spínač starý, jak čistá je čerpadná voda (možnost ucpání přívodu tlakové vody do spínače). Kdybyste zavolali servis, dá vám bez dalších průtahů nový a je to. I se zárukou na materiál a provedení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.