Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nová okna, jaká?

Od: hrabalka odpovědí: 32 změna:
Dobrý den, plánujeme vyměnit okna. Momentálně máme starší, dvousklá, dřevěná, vnitřní prostor mezi skly je cca 5 cm. V zimě téměř nevidíme ven vlivem orosení mezi skly. Z venku je zřetelně slyšet hovor procházejících, hluk aut (bydlíme přímo u hlavní silnice), na některých místech plesniví, prostě mají dost negativ. Rozumím procesu srážení teplot, proč to tak je. Zkoušeli jsme různé přípravky, prostě to tak je. Každé ráno šetřu stěrkou vodu z oken, vysuším parapet. V domě je standardně vlhkost 60%. Odvlhčovač vzduchu pouštíme pravidelně v problémových místnostech. Plíseň se jednou za rok udělá v tepelných mostech, ale nic hrozného. Ptám se na názor lidí, ne firmy, která mi zazpívá píseň, jak jejich okna jsou nejlepší a samozřejmě ta nejdražší. Koukala jsem na nabídku plastových a eurooken. Peníze nejsou úplně bezedné, okna jsou velká a není jich málo. Osobně bych raději plastová. Je to můj subjektivní názor, ale nechám si poradit. Dostali jsme se se známými k tomuto tématu a bylo nám řečeno, že jak dáme plastová okna, zplesnivíme. Chápu cirkulaci vzduchu při dřevěných oknech. Další známí nám poradili proti plísni ozónový generátor. Měli velké problémy s plísní na zdech a nábytku a už mají pokoj. Něco jsme si načetli o správném používání atd. A teď uvažujeme, jestli tedy opravdu "zplesnivíme", nebo budeme nuceni dát okna dřevěná. Za předpokladu, že by taktéž fungovalo ozonování za účelem likvidace jakýchkoliv projevů plísně. A další názor, když jsem si zjišťovala parametry plastových oken. Dle nabídky bych zvolila trojsklo, které je více odhlučněné, tepelně izolační. A cenová realita zadané orientační nabídky byla: obyč eurookna, plastové trojsklo premium provedení. Cena lepších plastových oken byla o půlku nižší, než základní eurookna. Chápu náklady na výrobu, atd atd. Prosím o názor na typy oken, ozónový generátor (samozřejmě vše s rozumem, nebudeme to pouštět každý týden jak blázni), zda by to mohlo fungovat. Dům je zateplený 15cm. Topíme plynem, standardně na 21°, když je potřeba prohřát, samozřejmě zvýšíme. Rada typu topit na 25 mi nefunguje s peněženkou. A také že kdybych větrala, nemáme plíseň, to taky ne. Větrám často, jsem stále doma. Děkuji za odpovědi

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Plastová jsou nejčastější a nejlevnější. Trojskla určitě, páč není již horšího zasklení, nežli dvojskla. Mezera mezi skly by měla být 16 a více mm. Trojité těsnění je taky to správné.

Pak to nejdůležitější. Oslovit alespoň 10 firem, pak vybírat, licitovat o ceně a montáži.

Poslední (z desítky zakázek) příklad starý 3 měsíce, cena od 295 tisíc, do 680 tisíc. A dostali stejný požadavek a stejné rozměry. Někteří ani neudělali nabídku, jiní až po měsíci.

Další rada, nespěchejte s rozhodnutím.

že jak dáme plastová okna, zplesnivíme.****nepravda, až pomluva, páč to není materiálem, ale užíváním domu

Chápu cirkulaci vzduchu při dřevěných oknech.***to nechápe Vás, jaký je rozdíl v plastu, či hliníku?

Plíseň není příčina od oken.

hrabalka
hodnocení

Dobrý den, ano určitě oslovíme několik firem, spousta známých tak to dělá. Dovysvětlím cirkulaci: často slýchám, té dřevěná okna dýchají lépe, než uzavřený plast. Proto už se nepřu o názoru, že jsou dřevěná "lepší". Ano, plíseň je i o užívání. Předchozí obyvatel domu měl s plísní velké problémy, neměli ani nábytek, holé zdi, když už nábytek, tak kus odtažený od zdi. Vím to proto, že se jedná o rodinný dům, který se předal mezi rodinnými příslušníky. My nemáme ani z daleka takové potíže s plísní, jako předešlý obyvatel a právě proto, že se o dům, troufám si říci, lépe staráme. Proto se nebojím plastu, jak mě většina lidí odrazuje.

té dřevěná okna dýchají lépe, než uzavřený plast.****to je mýtus. Zkuste u kterých koliv oknech, odjet na půl roku pryč. Když se vrátíte, tak tam bude čerstvý vzduch, když ty okna dýchají a nikdo tam neznečistoival vzduch?

tm

Doporučuji oslovit firem min 15 - klidně 20. Je třeba počítat, že 20% se neozve vůbec nebo nepochopí vůbec zadání. Další dají tak přemrštěné nabídky, že z 15 se budete rozhodovat mezi třemi... Také z vlastní zkušenosti doporučuji oslovit jak firmy s celostátní působností (Macek, Sulko, Vekra...), tak menší regionální. Za mě zatím vždy vyhrály regionální - jednoduchý důvod - byly levnější a byly ochotny udělat i to, co byl pro ty velké problém. Škoda, že nevíme, odkud paní je...

Ta hloupost podle me vznikla kvuli toho, ze stare drevene okna spatne tesnily a fungovala automaticky mikroventilace. Pak se okna vymenily za nove tesne plastove, lidi radwji neotvirali okna at usetri, no a v takovem klima se plisnim dari. Kdysi ty plasty nebyly nic moc, kroutily se. Pokud se vezme kvalitni profil s tloustkou aspon 80mm, tak bych se toho nebal. Drevo je drahe a musi se po nejakych letech natirat. Tim bych se osobně nerad zaobiral.

tm, kdysi jsem v několika domech měnil okna, vystřídal jsem asi 6 dodavatelů. Vždy jsem oslovil i ty, co minule byly nejlepší.

Teď to vyhrála PKS, až ze Ždáru nad Sázavou. (100km)

Ale nevybral jsem nejlevnější, ale druhou firmu.

hrabalka
hodnocení

honzas1
Tohle tvrdím pořád! Žádné lepší podmínky, ale prostě netěsní a kvůli tomu je pohyb vzduchu. Víte co, když se o tom dohadujete s někým, kdo si nenechá nic vysvětlit a má svůj nejlepší názor, tak už vás to ani nebaví. Proto se ptám zde a všechny odpovědi jsou dle mého úsudku
tm
Máte pravdu, že diskutovat s některými lidmi je těžké a zbytečné. Nejhorší na tom je, ze ti nejchytřejší jsou se svými názory značně agresivní a jakmile nesouhlasíte, jste hned debil a kreten. Jsou i tací, co se budou hádat, že červená není červená..

km
hodnocení

0x

já dal plastová, ale rozhodoval bych se taky podle typu domu, aby to nějak vypadalo. tam kde nevadí plast, tak plast. tam kde by plast vypadal blbě, tak dřevo. plast je téměř bezúdržbový, dřebo je podstatně náročnější, hlavně na těch namáhaných oknech (na které prší, svítí a padají kroupy). nicméně je třeba napsat, že ať ta okna budou taková nebo maová, žádnými neprostupuje pára, takže váš problém nevyřeší ani jedny, je v tomto směru úplně jendo, jaké zvolíte. je třeba topit, větran, zamezovat vzniku vlhkosti v bytě (používat ventilátory v kouplenách, digestoře, nesušit prádlo v bytě).

hrabalka
hodnocení

Dobrý den, ano, to vše děláme. Větráme, máme sušičku na prádlo, v létě suším venku, digestoř máme, topíme tedy na těch 21°.

hodnocení

0x

Ak to nie je nejaky historicky nacancany objekt, kde zalezi na zladeni okna a fasady a vernosti povodnym materialom, tak :

- plastove, trojsklo, zvukovu izolaciu skla od 38 dB vyssie, neberte tie zaklade, ktore maju okolo 32 dB

- teraz som objednal do bytu pre elektrickovej trati 42 dB skla, za okno 1500 x 2400 mm to vychadza okolo 1000 eur / okno, bez montaze a parapetov, zvukovoizolacne sklo dviha cenu o 100 - 150 eur

- plesne nebudu, ked budete spravne vetrat (niekolkokrat denne kratko), pouzivat digestor a kupelnovy ventilator

- dolezite je zbavit sa tepelnych mostov a vykurovat vsetky miestnosti vratane chodby, zadveria a pod

riva
hodnocení

0x

Dejte plastová, jsou nejlevnější a bezúdržbová.

Počítejte s tím, že plastový profil je širší, takže na prosklení zbude menší plocha a bude doma víc tma. Pokud to bude dělat firma, tak pro ni je jednodušší tam dát menší okno a kolem to zafouknout pěnou, než aby museli kousek odseknout. Lepší je si to udělat sám (jako snad všechno).

Jestli nemáte zatepleno, tak počítat i s tím, že k němu dojde a že je lepší okna umístit alespoň v rovině s fasádou.

Jo a plíseň? Na to máte mikroventilaci.

hrabalka
hodnocení

Dobrý den, mě to přijde že spousta lidí ani neví, že mikroventilace existuje. Používala jsem v bytě pořád, když jsem nechtěla úplně ubednit přísun vzduchu. Stávající okna mají taky mikroventilaci, ale vlivem netěsnosti výměna těsnění nepomohla a teď už to vydržíme, než vyměníme

hodnocení

0x
Ono plesnivite právě kvůli těm netěsným oknum. Okolo oken máte studené mosty, kde se sráží vlhkost. Když dáte plastové a bude dobrá montáž, stěny budou teplejší a nebude se co srážet. Z ulice bych hledal zvukově odolné, také pomůže zateplit stěnu vatou.
hrabalka
hodnocení

Dobrý den, plíseň se tvoří okolo na oknech, na dřevě ale i po celém skle zevnitř a zevnitř skla směrem ven. Černé tečky poseté po celém okně. Poté dole pod okny ve spáře mezi parapetem a po dřevě až ke sklu. Právě kvůli netěsnostem. Výměna těsnění nepomohla, už jsou prostě stará.
Přesně tam jsou tepelné mosty. Na chladných částech se sráží vlhkost. Okna pomůžou, měl jsem kdysi dávno to stejné. A to mám jen dvojsklo, teď jsou lepší okna s širším rámem.

hodnocení

0x
Není mi jasná rozdílná cirkulace vzduchu při plastových a dřevěných oken.
Všichni tady radí plast, já dřevo.
Dají se sehnat dřevěné okna za stejnou cenu jako plastový. Vůbec nejlepší je dřevohliník. Zevnitř elegance dřeva, zvenčí hliník, to vydrží vše.
hrabalka
hodnocení

Dobrý den, můžete mi prosím poradit, kde se dají sehnat dřevěná okna v ceně plastu? Zatím je vše o půlku dražší. Na hliník jsem také koukala, ale někde jsem narazila na "problém" že se hliník taky nehodí všude, ale nevím, jestli to nebyla celohliníková okna.
To chce objet menší truhlářství v širším okolí. Jen tam je problém, že mají nejméně na půl roku dopředu plno. Spíš na třičtvrtě roku.
Jinak samozřejmě trojsklo, o tom není sebemenších pochyb. Kdyby bylo dřevo, tak ještě rozmyslet jestli 78 mm nebo 88 mm.

dřevěné okna za stejnou cenu jako plastový.****tomu nevěřím, pokud porovnáváme stejná okna

km

jenyk: proč dřevo? děkuji

Dřevo je náročné na údržbu, musí se jednou ročně ošetřovat lak. Hliník a dřevo hliník už je drahé.

km, třeba je výrobce dřevěných oken...

Vážení přátelé, ano. Motám se kolem dřevených oken, jak euro, tak špaleťáků, dveří, vnitřních i vchodových a taktéž ani schodiště, jak na beton, tak samonosná mi nejsou cizí.

hrabalka
hodnocení

Jenyk
Takový místní truhlář si vezme peníze za kalkulaci a měření. S tím nemám problém, chápu že je to jeho čas, ale to pak nemohu oslovit více podnikatelů a rozhodovat se podle ceny, dám li za kalkulaci nejeden výdaj. Čekačka by mi nevadila, ale tady v okolí určitě nic super není. Jednou jsem oslovila mostního truhláře. Po nastěhování nám nezbylo příliš mnoho peněz a byla potřeba nová kuchyň. V dohledné době, až to bude možné, chceme přistavět patro a obecně změnit dispozice místností. Takže novou kuchyň, ne drahou, na pár let co poslouží. Nejsem náročná. Navrhla jsem si pro mě nejlepší řešení, rozložení, co se odpadu týče a kohoutů, přípojky, atd atd. Objednala jsem skříňky (levnější), pracovní desku ve výprodeji (3m, 2800 Kč), spotřebiče podle potřeby. Vše jsme dělali sami, ale potřebovala jsem uříznout pracovní desku a napojit ji. Na to jsem si netroufla, nechtěla jsem aby to bylo zubaté apod. Oslovila jsem pána odvedle ze vsi. Chytrolín až na půdu. Nejdřív mě vysmál, že má plno na půl roku, co si myslím. Pak že se podívá. Přijel zkritizoval a se slovy, že všichni kupují kuchyň z Ikey a pak mu volají, ať to přijede opravit, odjel. Nemáme kuchyň z Ikey, ale asi si myslel, že snědl tamto hnědý Šalamouna. Desku si odvezl, uřízl , přijel, slepil. 1. desku uřízl jinak, než jsem chtěla. 2. Mi tu kuchyň pěkně zhanil. 3. Jsem vyhodila peníze z okna, že jsem koupila lacinou desku, kterou tak akorát vyhodím. Mám ji do teď, tak asi nejsem tak hloupá. 5. Si naúčtoval 2500 Kč do kapsy. Já samozřejmě měla kalkulaci a věděla jsem, že mě to tolik bude stát, ale ty kecy, urážení životního stylu, co si vlastně člověk nemůže dovolit. Čekala jsem fakturu a nic. Takže mistr se nejdřív vysmál jak nemá čas, ale za 5 řezů, trochu lepidla 2 kusy železa si pěkně přivydělal. Stroje neví stojí, čas, musí si zaplatit soc, zdr, to vše beru, ale napiš mi to na papír ne? To zkušenost s drobným podnikatelem. Ono je to jedno. Jsme rozhodnutí, chceme plast ale nějak mi tam pořád vrtaly ty kecy od některých lidí.

hrabalko, mám to podobné s kuchyní.

Někdo si nechá udělat kuchyň na míru, za desetitisíce. Pak vidí jen dvířka, spodek horních skříněk a police, když otevře skříňku.

Já si koupil několik stejných kuchyní v UNI HOBBY, za směšných 15 tisíc. K tomu desku a to jídlo, co manželka připraví v této kuchyni, to je pochoutka...

Samozřejmě všude se dá narazit na darebáky, co si naúčtují i vyndání tužky z kapsy. Bohužel, těžko se tomu dá zabránit a vyhnout se jim.

tm
hodnocení

0x

Odkud jste?

jm
hodnocení

0x

Dřevěná okna s polyuretanovým nástřikem a trojsklem.

yarda1
hodnocení

0x

Nám asi před deseti lety dělala okna plastová, dvojskla, firma Macek. Nevím proč zrovna tahle firma, vybíral to bratr. Předtím jsme měli dřevěná, špaletová, pochopil jsem, proč se nám hýbaly záclony když venku foukal vítr. Teď zjistíme že venku fouká vítr když se venku hýbají větve. Akorát nejsme spokojeni s vnitřními žaluziemi, ale je otázka, jak bychom byli spokojeni kdyby nám to dělala jiná firma (pracuje na nich dost rychle zub času).

Nová okna, jaká?

hodnocení

0x
Mám plastová s dvojskly a jsem spokojená.Mikroventilace se prý v zimě nemá používat.Lepší je krátce otevřít všechna okna dokořán a pak zavřít.Pořídit vlhkoměr a jak to ukazuje vlhkost v červeném,tak vyvětrat.
hrabalka
hodnocení

Vlhkoměr máme a větrám podle něj

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]