Nejste přihlášen/a.
Zdravím, zkusil jsem tak zkušebně spočítat odpor kabelu k zahradnímu čerpadlu ve studni. Dlouho jsem s tím nepočítal už a tak nevím, jestli je výpočet správný? Zásuvka je jištěná B16
Děkuji za doplnění, kdyby něco bylo špatně. Jestli ten úbytek napětí počítám dobře?
Děkuji.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Gardena 6000/5 1050W
Cyky 3x2,5 70x2m -> 140m délka
235V
R = Resist (Ohm)
I = Amper
U = Volt
U = I * R
I = U / R
R = U / I
U = 235V Napětí síťové měřené
I = 4,47A Dle výpočtu
R = 0,0178 * 2,5mm2 = 0,0445 Ohm / 1m
R 140m = 6,23 Ohm
Úbytek napětí U = R * I
U = 6,23 ohm * 4,47 Amper tj 27,85V (207,15V)
Ale nějak mi uniklo, jak zjistit proud, který tam jde celkem tím kabelem?
Jo on se ten odpor ještě dělí průřezem kabelu (2,5mm), když to předělám tak mi vychází R = koeficient CU 0,0178 * 140m = 2,492 Ohm / 2,5 = 0,9968 ohm a vyšlo mi 230,55V což je správně potom už.
Takže k tomu jsem se dopracoval, ale teď mě zajímá jak je to s tím proudem, jestli tama teče furt 4,47A a nebo je to víc, nějak v souvislosti s tím odporem
kabel 50m má délku vodiče 100m, průřez 2,5mm2 , odpor je 0,78 Ohmu , při proudu 10A je úbytek napětí 7,8V a výkon je x 10 = 78WTo se přemění v teplo na kabelu a o to je menší příkon třeba do svářecího trafa, což se projeví špatným zapalováním a držením oblouku, protože zdroj se jeví jako měkký, tedy takový na kterém není konstantní napětí při provozu stejné jako v klidu. A navíc při takové odbočce by se měl vodič PE na konci přizemnit...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.