Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odpor a úbytek napětí na kabelu

Od: ladinac123 odpovědí: 16 změna:

Zdravím, zkusil jsem tak zkušebně spočítat odpor kabelu k zahradnímu čerpadlu ve studni. Dlouho jsem s tím nepočítal už a tak nevím, jestli je výpočet správný? Zásuvka je jištěná B16

Děkuji za doplnění, kdyby něco bylo špatně. Jestli ten úbytek napětí počítám dobře?

Děkuji.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gardena 6000/5 1050W

Cyky 3x2,5 70x2m -> 140m délka
235V
R = Resist (Ohm)
I = Amper
U = Volt

U = I * R
I = U / R
R = U / I

U = 235V Napětí síťové měřené
I = 4,47A Dle výpočtu
R = 0,0178 * 2,5mm2 = 0,0445 Ohm / 1m
R 140m = 6,23 Ohm

Úbytek napětí U = R * I
U = 6,23 ohm * 4,47 Amper tj 27,85V (207,15V)

Ale nějak mi uniklo, jak zjistit proud, který tam jde celkem tím kabelem?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Hlavne pozor na impedancnu slucku, prilis velky odpor dlheho kabla na pomerne silnom istici = nemusi to vypnut pri poruche. Odporucam aj prizemnit ochranny vodic na konci.
ladinac123
hodnocení

To byl výpočet ze zvědavosti akorát. To čerpadlo je tam už 16 let a ten kabel v zemi k němu z baráku taky a je tam normální zásuvka ve studni na skruž chycená a čerpadlo tam zapojené. A je potopené ve vodě, takže je uzemněné důkladně.

ladinac123
hodnocení

Už to možná vidím, že nevím pořád jak s tím vylomcovat, nezdá se mi totiž ten výpočet odporu vodiče...

hodnocení

0x
Řekl bych, že máte blbě ten odpor na metr. Vy to násobíte průřezem, což nedává smysl (větší průřez = nižší odpor).
Počítat se mi to nechce, mám na to aplikaci.
Odpor a úbytek napětí na kabelu
ladinac123
hodnocení

Jo on se ten odpor ještě dělí průřezem kabelu (2,5mm), když to předělám tak mi vychází R = koeficient CU 0,0178 * 140m = 2,492 Ohm / 2,5 = 0,9968 ohm a vyšlo mi 230,55V což je správně potom už.

Takže k tomu jsem se dopracoval, ale teď mě zajímá jak je to s tím proudem, jestli tama teče furt 4,47A a nebo je to víc, nějak v souvislosti s tím odporem

riva

Proud v podstatě stejný.

hodnocení

0x
Umělá inteligence vám tohle vyřeší a doporučí Průřez vodiče, zároveň vypočítat ztrátu napětí.
doplněno 27.01.25 10:07: Na nižší A to bude samozřejmě stačit
doplněno 27.01.25 10:11: .
Odpor a úbytek napětí na kabelu #2
Odpor a úbytek napětí na kabelu #3
A není jednodušší se podívat do tabulky doporučených průřezů kabelů podle délky a jištění a uloženi.

ladinac123
hodnocení

Jo nakonec jsem se k tomu dopracoval, já jen zkušebně to chtěl vědět, protože bych chtěl tahat do šopy elektriku a přemýšlím jestli 4x2,5 a nebo 4x4 jištenou D16/3 o délce 40m, tak abych zkušebně spočítal něco, co už je v provozu tak jsem využil jako příklad to čerpadlo

Ten kabel rozhodně pětižilový ...

111®
hodnocení

0x

4x4je minimum, pokud tam dáš svářečku bude problém.

ladinac123
hodnocení

Svářečka, 5,5kW štípačka, možná 10kW cirkulárka. Zase ta 2,5 by snížila proudové rázy na té délce

hodnocení

0x

Ektrotechnická online kalkulačka zde

111®
hodnocení

0x

Tak to je 4mm2 málo. Já mám na 25m 4x10mm2 a pak rozvaděč s jištěním.

hujer

Ano chlapci, doplňuji ještě bacha na impedanci vypínací smyčky! Pokud předřadíš 16A v charakteristice D počítej

, aby vypla v dostatečně krátké době (0,4s) potřebuješ max 230V /320A = cca 0,7Ohm x 0,66 (bezp.koef) = 0,5Ohmu!

111®
hodnocení

0x

kabel 50m má délku vodiče 100m, průřez 2,5mm2 , odpor je 0,78 Ohmu , při proudu 10A je úbytek napětí 7,8V a výkon je x 10 = 78WTo se přemění v teplo na kabelu a o to je menší příkon třeba do svářecího trafa, což se projeví špatným zapalováním a držením oblouku, protože zdroj se jeví jako měkký, tedy takový na kterém není konstantní napětí při provozu stejné jako v klidu. A navíc při takové odbočce by se měl vodič PE na konci přizemnit...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]