Dobrý den, jak perete prádlo? Většinou mám v pračce mix všeho a pokud toho neni tolik tak to zapnu na klasickej program syntetika ale ten je jen asi na 3kg prádla dle návodu. Pokud mám tedy prádla víc tak to zapínám na bavlnu která je snad jediný program na 7kg. To samé na ručníky a utěrky ale ty samosebou peru zvlášť. Pak je tam ještě nějaký zkrácený co dovoluje víc jak 3kg ale to zas na déle nošené oblečení nechci zapínat. Dělám to takto dobře?
Já nevím, neznám nikoho jako vy. Prát mix všeho podle váhy prádla. To perete podprsenku s hun̈atými zimními položkami dohromady jen aby byla váha? Já třídím prádlo podle materiálu a barev, nikoliv podle dkg.
zsk
Mám všechno tmavé a trika peru byť jsou bavlněné spolu s mikinama apod…
zsk
Jsem chlap no Peru až se to nastřádá a chtěl jsem se přiučit
Prádlo třídíme podle materiálu a podle barvy. Několik programů chce prádla jen trochu, třeba vlna nebo hedvábí. Zas až tak v jiném programu, množství není potřeba prožívat. Cíchy třeba peru na 40° na syntetiku, ale s předpírkou. Nic se neděje. Jako bavlnu odmítám prát 3 hodiny a s předpírkou 4. Ale využívám program "tmavé" nebo "jemné" nebo rychlé na 30°" když mám jen trošku a ne moc zmazané. I "sport" se mi líbí. Co je pravdou, nevážím nikdy, ale bubem nikdy nenacpu. Vím, že sice vypere, ale špatně vymáchá a prádlo pak vypadá zašedle.
Ještě jsem zapomněla napsat, že si myslím, že váha zas až tak důležitá není. Je jen orientační. Třeba deka nebo zimní bunda. Neváží příliš, ale dovede nasát tunu vody a naplní buden téměř k prasknutí. Se začátkem ždímání má pračka problém.
Bílé prádlo prakticky nemám, takže první třídění ručníky/ostatní oblečení. Ostatní oblečení pak obvykle třídím barevné - černé - funkční oděvy (prané bez aviváže). Plus mi to vychází tak, že peru zvlášť tepláky, zvlášť mikiny a zvlášť ložní prádlo. Stejně tak zimní bundu po sezóně nehodím do pračky s tričkem. 95% toho co peru je bavlna. Syntetiku peru zvlášť, když náhodou nějaká je.
Prádlo nevážím, to tuším dělá pračka sama. Nicméně nikdy se mi nestalo, že bych měl k vyprání méně, než půl bubnu daného druhu prádla.
Alfa a omega moderniho prani je dolevat do pracky vodu skrz suplik...
tm
Ano, úspora vody... pár litrů. Když peru pracovní hadry jen na 15 min program, přilevam takto teplou vodu a výsledek mi stačí. Oblečení je prachu zbaveno a špínu už stejně nikdo nesunda
Taky si pracovní peru jentak narychlo, případně i jen 2x cyklus na samostatný máchání (ale napouštění teplý vody). Čistý už to nebude nikdy, ale aspoň to nejhorší se odplaví a stejně to za za chvíli zadělám zase. A snad mi i dýl vydrží, když se to nedudla zbytečně 2 hodiny. Totéž různý koberečky a rohožky, stačí vymachat s trochou prášku, stejně druhej den na nich praní už není poznat. Jinak aspoň co jsem si všimnul, ten rychloprogram kompenzuje čas a teplotu množstvím vody.
Třídím na bílé a barevné. Bílé ale momentálně nemám skoro žádné. Pouze záclony a závěsy. Barevné třídím na běžné praní na 30° (trička, kalhoty) a zbytek je na 40°. Program pouze bavlna, přesně kvůli váze, jako to má tazatel. Měním si pouze rychlost odstřeďování a teplotu. Pouze záclony a závěsy peru na jiný program pro to určený (napouští více vody).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.