Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Betonování dvoru - šalung

Od: jann45 odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

na chalupě máme na dvoře na několika místech popraskaný beton a chtěl bych tato místa nově vybetonovat. Beton byl dělán v pruzích, cca 1-1,5 m širokých. Šlupka betonu je kolem 3 cm. Zajímalo by mě, jaký byl postup betonování. Mezera mezi jednotlivými pruhy je totiž cca 1-2 mm.

Původně jsem si myslel, že se beton stahoval a vyrovnával po prknech (šalung), tzn., že bych vykopal jeden pruh, na obě strany bych vložil prkna a vyrovnal do roviny a po nich stahoval nový beton. Tak bych postupoval dál a ty mezery po prknech byl nakonec vylil betonem.

Mezi stávajícíimi pruhy je ale na prkna moc malá mezera, tak netuším, jakým způsem to bylo děláno. Můžete poradit? Díky

Betonování dvoru - šalung
Betonování dvoru - šalung #2

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Píšete, že to je na chalupě, od pohledu to není rozbité, pouze prasklé. Neřešil bych to, škoda práce i peněz. Kdyby to bylo propadlé, nebo vylámané, tak ano, tohle je zbytečné.

km
Presne. Podle me nesmysl do toho sahat.
jann45
hodnocení

Rozbité to není, jen je tam dost prasklin a roste v nich mech...

Ten mech se dá snadno odstranit. Ručně, nebo chemicky. Jsou na to přípravky, dokonce i ekologické, pokud byste patřil k těm vyplašeným.

km
hodnocení

1x
Ptate se jak to delali: Tak ze udelali vzdy jeden pruh a stahovali vzdy z jedne strany po prkne a z druhe po betonu. Pak prkno vyndali, posunuli a zas a znovu.
jann45
hodnocení

Když to ale z jedné strany vyhladím "do ztracena" s původním betonem, tak tam nebude vidět spára ne? Jedině, že by to pak vypraskalo...

km
Spara se vzdy projevi. Kdyz ne hned tak casem. Pokud to stahovali uz po vytvrdlem betone tak tim spis. A navic ji tam asi chteli, aby beton popraskal rizene v tech sparach. Takze je taky mozne te to udelali v kuse a pak necim naryhovali.

kouzelnik
hodnocení

1x

Tepelná roztažnost, sedání spolem s váhou se decky po čase takto projeví, když jsou malé nebo žádné dilatační spáry, proto je lepší to udělat ze skládané dlažby nebo aji větších betonaových větších prefabrikátů, kde se dá dilatace řídit. Vlastně mě napadá, když se dá to toho armování, tož dilatace tam taky budou, možná trochu dál od sebe. Za mě má tento beton a mech má svy kouzlo.

hodnocení

0x
Vonku urcite dilatacne ryhy 1cm siroke kazdych par metrov. Cele vystuzit ocelovou sietou ale pri 3cm to stale moze popraskat, najma ked tam jazdi auto.

hodnocení

0x
Podle mě by ty úseky šly takhle oddělit třeba použitím pruhů ipy, lina nebo jiného materiálu, ci půjde během tuhnutí betonu vytáhnout.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]