Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdo to má zaplatit?

Od: repe odpovědí: 31 změna:
V pronajatém bytě vytekl nájemníkovi bojler a promočil spodní byt. Kdo má hradit malování ve spodním bytě? Ten nájemník kterému vytekl bojler, když zanedbal údržbu, a nenahlásil poruchu včas?

31 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

re4zon
hodnocení

16x
A jakou konkretne zanedbal udrzbu? Mel moznost jednoduse poznat, ze bojler tece a resit to, nebo proste najednou bojler vytekl? Najemnik opravdu nema povinnost provade zadne "revize" bojleru, zvlast kdyz zadne nejsou predepsany. Takze nejspis majitel, resp. jeho pojistovna..
repe
hodnocení

Jste uplne mimo, nikdo nemluvi o revizi, najemnik dle zákona má provádět kontrolu bojleru, což zanedbal. Bojler nevyteçe jen tak.
re4zon
Takze kdyz ti nepotvrdim to, co chces slyset, jsem mimo. Prosil bych odkaz, kde je ve kterem zakone psano cokoliv o kontrolach bojleru, dekuji. A ne, bojler nevytece jen tak, nejdriv dva mesice trvale vysila hlasove upozorneni "pozor vytecu" a mava z okna vlajeckou..

Bojler OBVYKLE nevyteče bez předchozího upozornění lehným pokapáváním. U známého bojler ( umístěný v koupelně kam se moc nechodilo) chvíli kapal ( po trubce,vypadalo to na první pohled že normálně kape pojišťák) , pak zase přestal ...Laik by si toho ani nevšiml,prostě se to na nějakou dobu zaneslo .A pak to najednou začlo téct.A nikdo není povinen sedět u bojleru a čekat.Pokud z něčeho chci rýžovat,měl bych občas něco vrátit aspoň do základní údržby

Sice máte 14 kladných hodnocení, ale pravdu nemáte.

Podobný problém jsme řešili v našem bytě při prasklé trubce na WC (mírné poškození dvou spodních bytů), uplatnili jsme "majitelskou" pojistku a pojišťovna nám sdělila, že tento typ havárií jde za uživatelem, nikoliv za majitelem.

Můžu sledovat jak chci, přesto může kdykoli cokoli prasknout . Pokud upozorním majitele že např.přívodní hadičky se mi nezdají - v 99% případů řekne - netečou? Nelíbí se vám? Vyměňte si je ze svého ... Ale proč bych já jako (pod)nájemník měl měnit vybavení bytu?

Pojistné plnění je věc jiná ...

km
Ivan: Me to nejak nedava smysl. Jake by to tedy bylo, kdyby byt nebyl pronajaty, co by rekla pojistovna? Dekuji.

Já vám popisuji to, co pojišťovna sdělila - je-li byt užíván, hradí to nájemník.

A je to totožné s tím, co řekl dotyčnému ten instalatér (který o tom, právě proto, že je instalatér a s podobnými situacemi se tu a tam setkává, bude asi vědět více než někdo, kdo se s tím dosud nesetkal a pouze teoretizuje bez jakýchkoliv podkladů).

nunici®

Jako podnájemník opravdu nic měnit nemusíte, ovšem řeč je o nájemníkovi.

re4zon
Presne tak, bojler obvykle vytece az pote, co kape. Ale najemnik ma odpovednost POUZE TEHDY, pokud neco zanedbal. Aby se to dalo posoudit, bylo by potreba vedet, kudy to vyteklo, jestli to vubec kapalo, jestli to mohl najemnik poznat, jinak je to akorat placani prazdne slamy. A sorry jako, ale "pojistovna nam rekla" je naprosto irelevantni, navic kdyz slo o zachod a trubku, tedy o jiny pripad. Ono se totiz jeste nikdy nestalo, ze se pojistovna pokusila vyvleknout z plneni, ze. Navic pojistovna do toho nema co kecat, nekdo ma odpovednost a pojistka resi akorat to, ze to za nekoho zaplati..

Netvrdím, že má nájemník skutečně něco kontrolovat, jen to, že se na podobnou škodu uplatní JEHO pojistka (nikoliv pojistka vlastníka)."je naprosto irelevantni"Ne, to je naopak zcela zásadní. A situace je analogická.

Oficiální informaci (odmítnutí uhrády škody na cizím majetku s odkazem na POVINNOST úhrady uživatelem) pojišťovny mi potvrdila známá, která v té pojišťovně x let velmi úspěšně působí, takže její tvrzení je pro mě mnohem podstatnější než nějakého pojistného teoretika.

A pojišťovna se "nevyvlékla", protože škodu na NAŠEM bytě nám uhradila.

10 let jsem v zaměstnání s pojišťovnou řešil nejrůznější majetkové pojistné události na několika bytových domech , záleží dost na tom jak je sepsaná pojistná smlouva. My to měli tak, že škoda byla hrazena z pojistky vlastníka nemovitosti. pokud má někdo svoji pojistku, je to jeho plus - pojistné plnění OBVYKLE ze všech pojistek ( vždy podle konkrétní pojistné události). Ale jako vlastník jsme nemovitosti museli mít pojištěné ze zákona (obdoba PR)

hodnocení

6x
Aby bylo možné škodu uplatňovat po nájemníkovi, musel byste prokázat, že nájemník o problému věděl a přesto neudělal nic, aby škodě nezabránil. Že si něco myslí instalatér, je celkem irelevantní.

Velmi trefná odpověď. Zmíněný případ by měl hradit majitel bytu, případně jeho pojišťovna (záleží co má ve smlouvě). On je zodpovědný za stav svého majetku. Pokud by úhradu škody na vytopených bytech požadoval po nájemníkovi, musel by prokázat, že na tom má nájemník nějakou vinu. Ono by to bylo úplně na palici, vy si pronajmete byt do kterého nájemce nic neinvestuje, na první pohled nic nevidíte, každý není instalatér, ono se něco vytento a vy platíte? Blbost.

Koukám chybička se vloudila, chtěl jsem napsat: "do kterého pronajímatel nic neinvestuje"

iks
hodnocení

5x
Škodu zaplatí pojišťovna majitele bytu. Jen blázen by ji neměl.

Nezaplatí, jde to za nájemníkem (vlastní zkušenost majitele).

Za nájemníkem to půjde jen tehdy, pokud je to jouda, který si to nechá líbit. Zodpovědnost má majitel bytu.

trtr
hodnocení

3x
Zdravím, tak nájemník je obecně oprávněn pouze k malým opravám typu nová žárovka.
Závažnější věci by měl hlásit a i pronajímatel by byt/dům/...měl občas zkontrolovat.
Moc nevěřím, že porucha nastala spontánně (mimo třeba pojistný ventil,...), takže nájemník cosi zanedbal, ale pronajímatel možná taky. Těžko soudit. Můj odhad je, že škodu zaplatí majitel, pokud bude dobrý řečník, nebo nájemník bude formát, tak 50/50.

krtek6
hodnocení

1x

údžba bojleru vč.pravidelných revizí a kontrol je věcí majitele bytu, protože to nespadá do drobných oprav...

Tady ovšem nejde o opravu, ale o povinnost sledovat stav veškerého zařízení a vybavení bytu.

krtek6

to furt nic nemění na tom, co jsem psal...když dneska jako nájemník vysleduju, že je všechno OK a zítra se to pokazí...tak to stejně jde na vrub majitele

Jak často se ze zákona provádí pravidelné revize a kontroly bojleru, pokud se nejedná o firmu?
krtek6

každej rok: komíny, plyn, bojler/karma...většinou komíny a plyn se řeší v rámci SVJ jak společné části tak rovnou i vnitřní instalace...bojler/karma je už osobní záležitost...ale...většina na to kašle.. asi tak...:)

On se totiž zákon definující, co má na starosti nájemce a co pronajímatel (258/1995), zmiňuje o nějakých "pravidelných prohlídkách" všech možných zařízení. Což mně přijde ujeté, pokud není definováno, jak ty prohlídky mají probíhat, jak často mají probíhat a jak se dokazuje, že proběhly.

hodnocení

0x

Ideální by bylo, kduby i spodní níjemník měl pojištění domácnosti. Pak by se domlouvaly jen pojišťovny.

Pozor na spoluúčast.

repe
hodnocení

Majitel bytu přenesl závazek pojištění na nájemce má to tak napsáno ve smlouvě že si ma pojistit byt. Instalatér řekl že bojler napřed začne kapat a teprve potom vyteče a že nájemník to měl nahlásit když bojler začal pouze kapat.

Pojistný ventil kape při každém ohřívání vody, pokud tedy není u bojleru instalovány expanzní nádoba.

Když začne kapat trvale je třeba ho vyměnit.

liska5

A vy nemáte ani pojištění na škodu, kterou způsobíte? Mne jednou vytopila paní, která bydlí v bytě svého příbuzného nade mnou /praskla jí hadice od pračky/ a tuhle pojistku uplatnila. Dostala jsem od pojišťovny na malování..

hodnocení

0x
Akurát som doma menil bojler. Mal cca 8 rokov. Ako nový,zo škatulky. Nikto by nepovedal,že odíde. Kúrenár menil napojenie nového kotla,voda sa spustila,ako topná,tak aj z bojlera. Normálne ho napojil,nič podozrivé nebolo. Napustila sa voda do bojlera,všetko OK. No objavila sa malá kvapka vody na spodnom kryte. Kurenár prešiel spoje,nikde nič. Tak som zložil spodný kryt a tam hrdzavé všetky skrutky na prírube a od hrdze kryt .Trochu to kvapkalo a zároveň sa odparovalo. Nikto by nepovedal,že sa niečo deje,keďže to bolo zakrytované. No a zrazu, sa dierka zvetší a všetko vytopí. Takže,má nájomnik dávať dole kryt a kontrolovať to? Môže nájomca dať do zmluvy,že nájomník má poistiť cudzí majetok. Neviem ako vo vaších zákonoch no v naších taká možnosť nie je.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]