Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na drenáž pod bazénem

Od: luka® odpovědí: 24 změna:

Dobrý den,

budu instalovat zapuštěný bazén od Mountfieldu. Kruhový bazén o průměru 5m a hloubce 1,5m a řeším jak udělat drenáž pod bazénem.

Stávající plán: Výkop o hloubce cca 1,6m až 1,7m -> 5cm XPS -> betonová deska s armaturou o tloušce 10-15 cm. V této hloubce výkopu je již jíl a po dešti se tam drží voda (2-3 dny) a proto chci pod XPS udělat drenáž. Položit drenážní trubky a zasipat je štěrkem cca 10cm.

S čím si nevím rady je kam a jak odvést vodu z drenáže. Nemám možnost napojení na kanalizaci a podle mého selského a amterského úsudku je jediným řešením jímka, která by měla "dno"pod úrovní drenáže tak, aby tam voda z drenážních trubek odtekla. To by znamenalo další výkop o hloubce alespoň 2 metry a nevím jakém objemu a následně jímku odčerpávat.

Mužete prosím někdo poradit, jak se to řeší?

@ milancukrar®

Děkuji

Lukáš

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

km
hodnocení

0x

chápete to správně. xps kvuli tepelné izolaci nebo proč? co si myslíte, že se stane, když tu drenáž neuděláte?

pecenkav

Pokud na zimu bude z bazénu vyčerpávat vodu, tak by mu mohl vyplavat, jinak asi nic

hodnocení

Ano, XPS bude sloužit jako tepelná izolace.

Netuším co se stane, když ji tam nedám, ale chci ji tam protože:

1) všichni výrobci bazénů to doporučují / někteří i požadují pro uznání záruky

2) záleží na specifických podmínkách podloží kde bazén bude, které nejsem schopen vyhodnotit

3) práce spojenou s drenáží se nebojím, jen nevim jak ji udělat správně

hodnocení

0x

Neznám tz okolí nikoho, kde dělal drenáž pod bazénem.

To by znamenalo další výkop o hloubce alespoň 2 metry a nevím jakém objemu a následně jímku odčerpávat.***ano, tak to bude muset být, pokud se rozhodnete, že jí tam opravdu chcete. VCelikost bude dle množství přítoku, velikosti čerpadla a četnosti čerpání. Klidně bude stačit "zakopaný velký kbelík" ve kterém bude ponorné čerpadlo, automaticky spínané.

Netuším co se stane, když ji tam nedám, ale chci ji tam protože:***nestane se vůbec nic, ale dejte si jí tam, když chcete. Zkuste sdělit jen názor, co se asi může tak stát?

všichni výrobci bazénů to doporučují***všichni uživatelé bazénů to nedoporučují

záleží na specifických podmínkách podloží kde bazén bude****souhlas, to by tam muselo být tolika vody, aby mohl bazén při odpuštění "plavat"

hodnocení

Děkuji za reakci.

Zkuste sdělit jen názor, co se asi může tak stát?

Plechové tělo bazénu bude "stát ve vodě", což asi bude mít vliv na životnost.

Voda se může "natlačit" do šachty na filtraci.

A také mám trošku strach jak bude tlak spodní vody snášet betonová deska.

Plechové tělo bazénu bude "stát ve vodě", což asi bude mít vliv na životnost.****nebude to mít vliv, páč tam bude průměrná vlhkost, Aby tam byl rybník vody, to nikoliv. Stejně bude voda cákat kolem bazénu a poteče dolů. Déšť tam taky bude, tož nebojte se toho.

jak bude tlak spodní vody snášet betonová deska****ůplně hravě, páč ta voda by musela být hodně tlaková, aby to něco dělalo s tou betonovou deskou.

šachtu na filtraci máte přeci izolovanou, nebo z čeho bude?

hodnocení

Ohledně plechu, je mi jasné, že bude vystaven vlchkosti (déšť, voda z bazénu, ...). Já mam jen obavu, aby spodni voda nevystoupala například na 10-20 cm nad dno bazénu a nonstop nepůsobila na plech.
Přemýšlím o drenáži hlavně kvůli betonové desce pod bazénem. Jedná se cca o 1/3 ceny celé realizace a co je horší, když se začne dít něco s ní, tak celé znovu. Drenáž mě bude stát 5 ticíc... Ale kam s tou vodou... :)
Šachtu jsem měl v plánu jednoduše vyzdít ze straceného bednění natáhnout do lepidla a dno zasypat štěrkem. O nějaké izolaci jsem vůbec nepřemýšlel.

co dodat? Už nic, jen přání, ať to uděláte jakkoliv, tak ať máte stále teplou vodu v bazénu.

Jen si říkám proč vlastně kupujete bazén - při představě že po vykopání budde díra plná vody která nikam nezmizí bych asi požil jen geotextilii pro zpevnění břehů ... *smich* a filtraci na 2 betonové dlaždice...

km
hodnocení

0x

když už tedy dělat drenáž, čerpadlo atd..., proč neudělat klasickou hydroizolovanou vanu, jako když se dělá sklep? kvuli ceně? ale bylo by to bezúdržbové, což je vždy velké plus.

můžete sem nasdílet nějakou fotku, jak by měl vypadat výsledej, myslím ten základ pod bazéín před osazením samotného bazénu?

Jako hydroizolační vanu pod bazén?

pecenkav

Takže pak mu ze země vyplave rovnou ta vana i s bazénem?

24.01.25 18:57
hodnocení

oprava
Jak na drenáž pod bazénem
hodnocení

Oprava opravy :)
24.01.25 19:02
hodnocení

Jak na drenáž pod bazénem #2
km

zeleně hydroizolace v podobě nataveného asfaltového pásu ve 2 vrstvách
růžově šachta, do které poteče voda z drenáže. tam dle potřeby hodíte čerpadlo. já bych to tak ale nedělal. bude ale stačit ta hydroizolace
nevím ale co budete dělat s vodou, která do té vany naprší nebo nacáká

Jak na drenáž pod bazénem #3

Proč ne, bude asi první, kdo bude mít bazén s hydroizolací 2x lepenka...

Vybetonuje šachtu, udělá hydroizolaci, vloží bazén a opět obetonuje.

km
Pan to tak chce. Navrhnul si to sam. Ja jen rikam, ze kdyz uz takhle, at tam da ten asfalt, to uz neni o tolik drazsi ani slozitejsi. A nemusi pak resit drenaz.

km včera 17:44

proč neudělat klasickou hydroizolovanou vanu, jako když se dělá sklep?

Kdo to navrhl?

km
Myslite, ze ten navrh te stavby, kterou nasdilel tazatel v tom vykresu udelal na zaklade teto me poznamky? :)

hodnocení

Samozřejmě to tak nechci a nic takového jako hydoizolaci pod bazén a kolem bazénu jsem nenavrhl. Ptal jsem se jen na radu kam a jak odvádět vodu z drenážě.

Hydroizolace kolem bazénu je dle mého totalní nesmysl. Časem vytvoří pouze "vanu s vodou" ve které bude následně bazén stát a problémy s případnou spodní vodou neřeší vůbec.

Tak nevím, co je pravda a co kdo psal..

Ale to přeci nevadí, jen když to udělá řádně.

hodnocení

Bazén nevyplave... I v zimě tam bude cca 90cm - 100 cm vody a tak vysoko spodní voda nevystoupe... Jen mám obavy co se bude dít "dole"... Cca 10-30 cm nad dnem bazenu. Dělat hydroizolacní vanu pro bazén v porovnání s drenáží...

pecenkav

Zopakuj si fyziku, pokud v bazénu necháš jenom 100 cm vody, tak ti bude chybět do plna nějakých 10 000 litrů vody, což je váha 10 tun, které ten bazén drží dole, pokud třeba v listopadu pořádně zaprší a mezera mezi výkopem a bazénem se zaplní vodou až na úroveň terénu, tak na bazén bude tlačit vztlaková síla těch chybějících 10 tun, to dole ničím neudržíš, je potřeba drenáž, ale dělej, jak myslíš, a je jedno, jestli se jenom úplně nasytí vodou okolní hlína

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]