Zdravím, v nové udírně je imho blbost ihned udit, musí se zajet. Má to regulační prvky? Jinak pootevřít dvířka na topeništi i boudě a nechat trochu vypálit. Tvrdé dřevo ani nedávejte, jen obyčejné třísky a alespoň hoďku nechat být a jen topit. Pak teprve nějaké pokusy. Někoho kdo udílení k sobě, jinak to bude ztraceno.
Na fotce nevidím komínek, máte ho otevřený? Mám skoro stejnou, loni cca v -5°C a při sněžení (užíval jsem si to) jsem v ní udil a nebyl žádný problém. Jen na dvířkách chybí regulace sání (ani dvířka na vaší fotce nejsou), tak je potřeba mít dvířka pootevřená a občas seřídit tah. Mám na nich zatím položený kus vinglu, chovalo se to líp, když to sálo vzduch jen z boku a ne shora. Jak rebulujete tah?
Postavte si k tomu generátor dýmu podle např. Bradmantoma (Youtube), přidejte do spodu udírny spirálu s termostatem pro ohřev a nemusíte řešit zbytečnosti. Osvědčená věc, co funguje. Nebo kupte českého GEKONa (generátor kouře) a máte vystaráno.
Máme tuhle dřevěnou téměř stejnou. Máme i velkou zděnou na prase, ale už ji nenaplníme. Takže jsem zvažoval výrobu malé lehké dřevěné, ale za tu cenu jsem ji raději koupil, v pondělí objednal a druhý víkend už udil. Neměl jsem žádný problém, pouze to, že na dvířkách ohniště z důvodu láce chybí regulační otvor sání, který jsem se ještě nerozhoupal dodělat, takže musím regulovat přivíráním dvířek. Do budky jsem samozřejmě zapíchl teploměr. Je to pohoda, postavím si ji do našeho "rekreačního koutku", stačí jen trocha dřeva, nohy si dám na druhé křesílko, sedím u tepla, na ohništi udírny si přihřívám svařák, postupně přichází tma, nebo i poletuje sníh a je mi fajn, klidný relaxační večer. K večeři vytáhneme pár uzenin přihozených jen na douzení, a tak mezi desátou a půlnocí končím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.