Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Udírna - nelze vytopit, dehtuje

Od: gabriela odpovědí: 11 změna:
Dobrý den, nová udírna a nelze vytopit, dehtuje. Dřevo několik let suché. Už si nevíme rady.
Udírna - nelze vytopit, dehtuje

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

trtr
hodnocení

1x
Zdravím, v nové udírně je imho blbost ihned udit, musí se zajet. Má to regulační prvky? Jinak pootevřít dvířka na topeništi i boudě a nechat trochu vypálit. Tvrdé dřevo ani nedávejte, jen obyčejné třísky a alespoň hoďku nechat být a jen topit. Pak teprve nějaké pokusy. Někoho kdo udílení k sobě, jinak to bude ztraceno.

hodnocení

0x

Když dehtuje, tak tam je zima.

Nešlo by tu fotku otočit?

23.01.25 22:47

Otočeno *jasne*

hodnocení

0x
Na fotce nevidím komínek, máte ho otevřený? Mám skoro stejnou, loni cca v -5°C a při sněžení (užíval jsem si to) jsem v ní udil a nebyl žádný problém. Jen na dvířkách chybí regulace sání (ani dvířka na vaší fotce nejsou), tak je potřeba mít dvířka pootevřená a občas seřídit tah. Mám na nich zatím položený kus vinglu, chovalo se to líp, když to sálo vzduch jen z boku a ne shora.
Jak rebulujete tah?

007cz
hodnocení

0x
Máte dlouhou rouru od topeniště která se ochlazuje.
trtr
Může být, my měli šamotové potrubí v zemi, odhadem 4m od boudy.

hodnocení

0x

Když dehtuje, tak je moc nízká teplota spalin.

Podle fotky by to chtělo nějak zaizolovat topeniště a hlavně potrubí k udírně (kouřovod).

Pokud máš nějaký bezkontaktní teploměr, tak změř teplotu na plechové bedně topeniště, pak na kolenu za topeništěm a pak na kolenu před udírnou.

A napřed tu celou soustavu musíš ohřát. To znamená roztopit a nechat teplo proudit z udírny ven a takto všechno nahřát.

Já tipuji, že mají zavřená dvířka a dusí se to.
trtr

Hlavně, amatér co to nikdy nedělal je na 99% ztracen, někoho k sobě!

jawacek350
hodnocení

0x

Postavte si k tomu generátor dýmu podle např. Bradmantoma (Youtube), přidejte do spodu udírny spirálu s termostatem pro ohřev a nemusíte řešit zbytečnosti. Osvědčená věc, co funguje. Nebo kupte českého GEKONa (generátor kouře) a máte vystaráno.

Máme tuhle dřevěnou téměř stejnou. Máme i velkou zděnou na prase, ale už ji nenaplníme. Takže jsem zvažoval výrobu malé lehké dřevěné, ale za tu cenu jsem ji raději koupil, v pondělí objednal a druhý víkend už udil. Neměl jsem žádný problém, pouze to, že na dvířkách ohniště z důvodu láce chybí regulační otvor sání, který jsem se ještě nerozhoupal dodělat, takže musím regulovat přivíráním dvířek. Do budky jsem samozřejmě zapíchl teploměr. Je to pohoda, postavím si ji do našeho "rekreačního koutku", stačí jen trocha dřeva, nohy si dám na druhé křesílko, sedím u tepla, na ohništi udírny si přihřívám svařák, postupně přichází tma, nebo i poletuje sníh a je mi fajn, klidný relaxační večer. K večeři vytáhneme pár uzenin přihozených jen na douzení, a tak mezi desátou a půlnocí končím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]