Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký skoro neviditelný vodič

Od: vitk odpovědí: 32 změna:

Zdravím vás, co byste mi doporučili?:) Mám v plánu zavěsit světlo z výšky. Bude viset na max 2mm ocelovém lanku, vaha do 5Kg. Potřebuji k tomu ale ješte svést vodičem podel lanka el. prod. Odběr bude do 10w. Jde mi o to když koupim klasický 3x1,5mm CYKY kabel a svedu ho podel lanka pujde to dost vidět:) je o dost silnějsí než to lanko. Vaha bude do 5Kg. Jestli to dobře vysvětluji... tak jde mi o to aby ten vodič a zavěšení šlo co nejmeně vidět v prostoru třeba z 5 a více metrů). Děkuji za tipy a pomoc.

výtka
Upozornění od sys milancukrar 23. 01. 2025 18:50:54
Nadpis byl opraven.

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Problem ma viac rozmerov :

- vodic ako sucast svetla moze mat nizsi prierez, ako svetelny okruh, typicke pre lampicky do zasuvky, kde je kabel 2 x 0.5 - 0.75 a zasuvky su tahane 2.5, to nie je pevne vedenie, kde nik nevie, aky spotrebic bude na konci, lampicka je znamy spotrebic

- rovnako varna konvica 2 kW ma kabel 3 x 1

- hlavny problem je izolacia kabla, aby to splnalo podmienky pre bezpecne pouzivanie, musi to mat dostatocnu izolacnu pevnost a mechanicku odolnost

- ak je svietidlo triedy I, musi tam byt aj ochranny vodic

- cele samozrejme za chranicom, toto je horsi pripad ako nevisiace svetlo, kde dotyk hrozi v minimalne miere

111®
hodnocení

1x

jde o to co je to vůbec za svítidlo. Nevíme a pak jsou jen dohady. Existují svítidla na SELV a jsou připojena i holými tyčkami co je drží...takže je třeba vědět více..

vitk
hodnocení

žádné LED diodové moderní:) přijde tam žarovka na patici E27

km
hodnocení

1x

pokud vím, dělají se kabely v průhledných izolacích a také takové kabely, které snesou nějaké zatížení, tedy jsou dělané přesně k tomu, co vy potřebujete

vitk
hodnocení

Asi bych zustal u toho 2 mm lanka tam je jasné zatížení. Myšlenka dobrá taky mě napadla ale nikde sem v popiscích nenašel jak mo se to dá zatížit dlouhodobě.

hujer
hodnocení

0x

Hoj, chci tě upozornit, že průřez přívodního "kabelu" se nevolí podle toho jaký bude odběr svítidla , ale dle hodnoty

předjištění ! Většinou bývá 6A , 10A pro světelné obvody...! Jo a je neviditelný (vidět, být viděn) s měkkým i.

vitk
hodnocení

Děkuji za obé upozornění. Tak zapojené to bude v rozvodech možná i v zásuvce. Nepředpokladám že tam je jiný jistič než popsaný- předepsaný ( jak to potom řešit)?
ps: ta hrubka je :)

bear

Řeší se to třeba tak, že do patky svítidla před ten Vámi zvolený vodič dáte trubičkovou přístrojovou pojistku na 250V F2A.

Tedy máte 3x1,5 CYKY ve zdi, pak hák ze stropu a připojovací svorkovnici, tam dáte tuto mini pojistku a dál pokračujete kabelem jen pro tu 10W žárovku třeba 0,16mm2, ale musí být schopen izolace do 250V.

vpcentrum.eu/...

re4zon
A jaky je rozdil dat 3x0,5mm od odbocky ke svitidlu oproti stejnemu vodici primo ve svitidle od svorkovnice ke zdroji? Tam zadna pojistka neni.
vitk
hodnocení

Děkuji všem reakce a navedení . Zatím přijde mi vhodné to udělat jako například lampičku aj. Taky je zapojená v sítí a přivod k lampičče je často hodně malý pruřez kabelů( dvouvodičový, dostatečná izolace) a zda se že to ničemu nevadí. Jen bych ale rád umístil nějakou pojistku za zástrčku( ta bude dostupná) světlo bude složitě dostupné tak v připadě přepětí apod. at se spáli pojistka( viz obrázek- možna jiný tip) a žarovka zustane v pořádku:) Ve světle je svorkovnice na tři vodiče. Snad je to srozumitelné. Co vy na to budu rád i za odkazy na připadně jinou vhodnou variantu.

vitk
hodnocení

zde obrazek svorkovnice

Jaký skoro neviditelný vodič
hujer

Jestli se nemýlím, tak to černé, když vytáhněš není to náhodou držák skleněné pojistky? Pokud to svítidlo je

II. tř. izolace, pak stačí samozřejmě dvoulinka CYL...

macvac
hodnocení

0x

Na tohle Vám stačí i toto: kvelektro.cz/... nebo i tenčí.

hodnocení

0x
Nějaký transparentní (průhledný)
host

nebo nenápadný s barvou stropu (na bílý strop bílý kabel, na červený červený, atd.) matný, aby se neleskl.

hodnocení

0x
Je možnost napájet svítidlo malým napětím 12V (24V)pomocí zdroje SELV. Pak izolace vodičů stačí slabá a stačí 2 vodiče.
vitk
hodnocení

prosím odkaz

tipa.eu/...
Místo E27 dejte led pásek na chladiči, nebo 12V led žárovku.

Řešení s LED páskem na malé napětí a přívodem po dvou lankách je asi nejlepší nápad. Prostě musíte LED měnič umístit někam jinam.

vitk
hodnocení

Taky by šlo ale moc si neumim představit jak tam budu motat led pasek když je to dělané a uzpůsobené na žarovku patice E27. Kdybych použil tennapájecí adapter... tak jaké konektory mi umožní zapojení vystupu toho adapteru na vodič které povede ze světla po lanku. Prosím odkaz.Děkuji

vitk
hodnocení

tohle by pasovalo k tomu napájecímu adapteru?

Jaký skoro neviditelný vodič #2
vitk
hodnocení

Mohu použít i nějaký napajecí adapter co se mi tu valí po starých telefonech? nebo je na žarovky 12V apod naprosto nevhodné?

Přiznam se že mi vvrtá hlavou proč to, ale ne rovnou nenatahnout kabelem s malým pruřezem( malý příkon žarovka) a strčit do zasuvky? Netřeba pak adapter pouze zapojim zastrčku. Stejně jsou veškeré rozvody vedené 230V.

Kabel je pořád kabel a ruší při pohledu.

Nenutím LED pásek - když je zdroj s paticí E27, tak dejte objímku.

Je tu tu trochu problém s odporem - ocel má 5,6x větší odpor než měď a na 10W a 12V jde o proud 0,83(3) A - ale zas ta lanka nebudou dlouhá.

vitk
hodnocení

omlouvam se ale tomu nerozumim vubec:) co jste napsal jako že by proud šel v lankach ocelových bez izolace? Navíc určitě to bude tak 10 metru. a jaký zdroj a objímka?

Tak, tak, v lankách - 12 V

... Taky by šlo ale moc si neumim představit jak tam budu motat led pasek když je to dělané a uzpůsobené na žarovku patice E27...

Proto jsem tedy zavrhl LED pásek ... když píšete, že je to na objímku E27

vitk
hodnocení

takové lanko myslím:) a v tom podle vás ma téct proud pozdech a v prostoru? Nechapu vždyt to bude nebezpečné ne? už sem z toho jelen:)

Jaký skoro neviditelný vodič #3

Na lanka by se přešlo ve svorkovnici na stropě (pod lustrovým krytem / růžicí) ... jinak kabel. A pořád zde zůstane ta potíž s externím zdrojem mn 12 Voltů (bezpečné napětí) někde jinde umístěným.

Pokud upustíte od neviditelnosti a pověsíte světlo přímo na kabel, nabízí se textilní kabel v různých barvách s nosným lankem (nosnost 90 kg - ale musíte mít patřičné kotvení / lustrhák do stropu

viz zde

https://eshop.textilnikabel.cz/znacka/butterfly-cb-s-r-o-textilnikabel-cz/

Kabel 3 x 0,75mm s nosným lankem černý, bílý, šedý, vzhled mědi

---

Jestliže už máte nějaké svítidlo a jen nevíte jak jej zavěsit, napište podrobnosti / dodejte obrázek - to už tady bylo také řečeno.

Telefonní nabiječku ne, ta není stavěna na dlouhodobé zatížení a asi nebude mít 12V.
Patice ve svítidle se dá vyměnit. Také existuje a pořád se prodává klasická žárovka na 24V se závitem E27.
Jak radí kolega radce tak kabel s nosným lanem je dobré řešení a méně pracné.
vitk
hodnocení

napsal: Na lanka by se přešlo ve svorkovnici na stropě (pod lustrovým krytem / růžicí) ...
? já potřebuji dostat štávu od zdroje až k žarovce - tohle nechapu jak jste to myslel

-ty textilni jsou hodně drahé s tím nosným lankem a já potřebuji hodně pře 10m to je nad rozpočet:)

- tohle se mi líbí Tekaben H03VVH2-F 3X0,75 transparentní - ale nevím co to uděla když na to zavěsím do 5kg? nemám světlo poblíž nemohu svažit

ojo
hodnocení

0x

A co je to za světlo? Pošli fotku...

Běžně se třeba kuchyňské svítidla věší rovnou na napájecí kabel. To už bylo snad před 40 lety, dokonce to bylo i samonavíjecí že se to dalo dát blíž ke stolu nebo blíž ke stropu kdykoliv tě napadlo...

Ale jestli tady píšeš o lanku dlouhém 10 m? To bude asi nějaký minimálně zámek o výšce 3 běžných podlaží?

V takovém případě jednodušší je ten průhledný kabílek 2x0,5 např nebo i menší

vitk
hodnocení

nemohu namám světlo nikde po ruce a ani se k němu nedostanu v nasledujicich dnech. Prostě světlo, lustr např. Ano delka odzasuvky bude určitě 10 m i víc .

a odkaz na "průhledný kabílek 2x0,5" :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]