Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
rozhoduji se jaké dveře osadit nad schodiště do sklepa, které ústí v předsíni. Jedná se o rek. RD, předsíň bude obytná tedy vytápěná, sklep nikoliv, ten může dost prochladat, je polozahloubený a má stará okna i dveře. Dveře budou dřevěné masivní.
Řeším tři možnosti:
1/ běžné interiérové dveře (silikonové těsnění na zárubni), výhoda je stejný vzhled dveří, jako budou ostatní dveře v interiéru
2/ "vchodové" dveře tloušťky 42 mm (silikonové těsnění na zárubni). myslím, že se někdy tento typ dveří označuje také jako "vedlejší". stejně jako interiérové dveře, nemají žádnou vnitřní izolaci, lepší izolaci zajišťuje to, že jsou ze silnějšího smrkového dřeva
3/ vchodové dveře tl. 68 mm (asi EURO 68), vnitřní izolace je pur pěna nebo polystyren, těsnění je předpokládám dvojité
Jde mi o tepelnou izolaci, ale samozřejmě rozdíly jsou i cenové. Myslíte, že varianta 2 je dostačující? Variantu 3 volím pro hlavní vchodové dveře, ale zde nevím. Schodiště je od předsíně/chodby odděleno 15 cm zdí plnou cihlou, v budoucnu tuto stěnu zateplíme.
časem snad vyměníme i okna, ale ještě jsou tam také velké garážové dveře, dále pak zateplení stropů není tak jednoduché, ve sklepích je nízká pochozí výška a při zateplení stropů bych se tam už nevešel. jinak jsou taky vlhké, takže nějaký ten pohyb vzduchu je vlastně žádaný.
tomkk: vím, ale když už teď člověk skoro škrtá hlavou, tak i pár cm snížení je dost problém
stir: díky za tyhle zkušenosti!
trochu jsem zagůglil a častější je těch 42.
zvažuji dveře od tohoto výrobce: vltavin-portal.cz/...
můžeme dát i ty 68 mm. dveře se budou otevírat do předsíně.
hanšlák nevím co je
Tak jsem si prohlédl co dělají za dveře a je mě to zcela jasný. Profil 42 mm, neb se jedná o cinkovaný materiál. Tedy na délku napojovaný. To se nařeže nahrubo, ohobluje, nakrátí, udělají se ozuby a na délku se to slepí, po slepení opět ohobluje, nařeže na přesnou délku a hotovo. Takřka jistě to není vůbec čepovaný, dveře drží pohromadě jen za profil. Výplně vsazený do drážky při klížení křídla. Bez povrchový úpravy. Takže až se to čímkoliv natře, bude to chvilku hezký. Za krátký čas se výplně trochu seschnou a na stranách z drážky vyleze nenatřená část výplně. Za ty peníze co za to chtějí vcelku drahý.
Hanšlák se říká neodfalcované části dveří. Udělá se falc, většinou nějakých 25-27 mm x 15 mm. Když je krídlo silný 43 mm zůstane tam nějakých 16 mm až 18 mm do kterýho se šroubují panty. a tomu se říká hanšlák, tedy alespoň u nás v Krkonoších
rozumím. a máte nějaký tip na obdobné ale kvalitnější dveře/výrobce?
koukal jsem ještě na czechdoor.cz/... ale podle mě to bude víceméně stejné
Variantu 1 a na dveře ze strany sklepa nalepit polystyren.Nejlevnější a nejefektivnější řešení.
Měřil jste kolik stupnu máte ve sklepě nahoře u dveří?
nejlevnější ano, ale také chci, aby to nějak vypadalo
teplota se bude měnit v závislosti na počasí, momentálně to nezměřím, dveře jsou vybourané v domě se netopí
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.