Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Statika panelového domu

Od: michaela1313 odpovědí: 24 změna:
Dobrý den,
řešíme u nás v paneláku možnost přistavit výtah a s tím souvisí návštěva statika. Já mám ale obavy, že statika domu nemusí být úplně v pořádku a zajímalo by mě, jestli následující znaky mohou ukazovat na narušenou statiku?
Zárubně ve spodních patrech v rotaci,
popraskané schody v místě spoje se zdí, i samotné schody,
díry v podlaze pod příčkami i nosnými zdmi velké až 18 cm.
Předem děkuji za jakýkoli názor.

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

km
hodnocení

3x
Samozrejme ze muze byt problem se statikou, nebyl by prvni. Nekde se dokonce musel demolovat cely, byl postaven na svahu na navazce.
km

k fotkám: to nevypadá, jako problém se statikou celé stavby

takhle to vypadá, když je to na demolici celého domu:
ceskatelevize.cz/...

michaela1313
hodnocení

To je sila… Jsem rads, ze jsem se zeptala, alespon jsem klidnejsi

hodnocení

3x

Na to vám odpoví právě statik.

michaela1313
hodnocení

To vim, ale abych byla uprimna, jestli ma prijit statik a rict, ze je to v haji, nechci tam tou dobou uz bydlet. Proto se ptam, jestli to, co se deje, mohou byt znamky spatne statiky…
Aby clovek zmizel co mozna nejdriv

Ten barák jistě honem rychle nespadne, to utíkat nemusíte. Další řešte s majitelem po vyjádření statika.

michaela1313
hodnocení

Jasne zadny uprk, jen pomale baleni kufru

hodnocení

2x

Nafoťte prosím ty 18cm díry pod nosnými stěnami a k tomu i pod příčkami, včetně prasklin schodů. Rád bych toto viděl zejména ty 18cm díry.

michaela1313
hodnocení

K prickam uz se nedostanu, ty jsme se snazili nejak opravit a uz je zakryva nabytek… Ale vypadaji stejne jako ta na fotce, akorat nejsou tak hluboke, vypadaly spis jako kosmeticky problem.
Statika panelového domu
Statika panelového domu #2
Statika panelového domu #3
michaela1313
hodnocení

Vuci mistu, kde to praska je to snad jen nevinna prasklina ♀ ale takhle vice ci meme praskaji v cele vysce domu
Statika panelového domu #4
Statika panelového domu #5

První tři foto vypadají, že to někdo ubourával-asi tam chtěl nekdo před Vámi něco podvlékat (kabel? hadici-hadice? při úpravách.Ideál zjisti v kolika bytech a zdech toto je. Vůbec bych se nedivil že jen v jednom Vašem! Ty další to je běžně že soklík se trochu trhne=není spojen se schodištěm -obkladačky jsou jen přiloženy ke stupňům schodiště a přilepeny na zeď, stejně tak dlažba podesty kde nebyla v minulosti řešena dilatace a proto trhliny (neškodné) Již někdy koncem 70 jsme tako v paneláku na Dolní v PV-tehdy stál deset roků? dělali opravy všech dlažeb na podestách protože byly popraskané z důvodů neudělané dilatace (špatně provedené).

PS to je ale jen můj názor díky fotkám, možná vidět osobně , tak hodnotím jinak. Něco jiného je vidět na vl. oči a jiné na foto!

michaela1313
hodnocení

S temi schody bych to videla stejne, ale ta zed je spolecna se sousedem, tak si nedovedu predstavit, jak nebo proc by se to stalo.
Mam potvrzeno, ze minimalne jeste byt pod nami ma podobny problem. Kdyz sousedka rekonstruovala jadro, snazila se opravit podobnou diru a lepidlo ji proteklo o patro niz do sklepa.
Je mi jasne, ze kazdy dum se hybe a vznikaji prasklinky, ale tohle mi prave prislo moc…

hodnocení

2x
Co to je, zárubeň v rotaci? Co si mám pod tím představit?
Nebyla by fotka jak futer v rotaci tak i nějaký 18 cm díry pod nosnou zdí? Díky.
michaela1313
hodnocení

Nevim jak to rict, jsou proste do vrtule, dvere jsou zkrizene, ale bylo to znat az po zamereni, na fotce to videt nebude. Fotky jsou vlozene u oredchozicho komentare

jozifek
hodnocení

0x
Ke stavbě výtahu nebo čehokoli jiného potřebují souhlas všech majitelů byt.jednotek.
Když stím nebudete souhlasit tak i ten statik je zbytečný..
Jestli jste v nájmu tak si najděte něco jiného..a nemusíte nic řešit..
michaela1313
hodnocení

Takze neni potreba nadpolovicni vetsina? Byt je prave nas a jeste z hypotekou, takze vzit nohy na ramena je trosku komplikovanejsi snad plasim zbytecne
krtek6

@michaela313: No určitě není potřeba nadpoloviční většina...ale jak píše kolega...přesně a jen 100%. Protože výtah v domě nemáte, nevlastníte a není dle prohlášení vlastníka stávající součástí domu, tudíž nemáte nikdo žádné podíly, o kterých můžete jednat a rozhodovat, tak se prvně musíte 100% shodnout, že jej chcete a pak teprve konat další kroky. Viz. změna prohlášení vlastníka, které se musí na konci akce znovu přepsat a notářsky ověřit, aby měl poté rovný díl i s výtahem.

.

.

Btw...všeci tu řeší statiku, ale jsem jediný kdo se musí zeptat, na to kam ten výtah jako chtějí přistavit? Dovnitř baráku asi těžko něco nacpou...a počínaje obvodovým pláštěm všechno venku není jejich...a na výtah vč. konstrukce a všho je potřeba minimálně tak 3x3m půdorýsného místa

michaela1313
hodnocení

Dekuji, to jsou pro me docela dulezite informace. O SVJ se tady bohuzel stara ne uplne rozumna pani, takze je dobre vedet, jake kroky se musi udelat.
Na vytah mame prostor uvnitr mezi schodistem. 3x3 metry to nejsou, ale se stejnym prostorem pracovaly i okolni domy a vse se veslo. Asi je to i o kompromisu o velikosti.
krtek6

@michaela1313: no to tak většinou bývá, že ty předsedy dělají ti co o tom ví kulový nebo nic...a informace si ohýbají podle sebe...a základní dokumenty nečtou a neví co z ních plyne:);)

tak jestli tam prostor je a už se to řešilo i jinde, tak v pořádku...vím, že tyhle výtahové srandy dělá buď Schindler nebo Vymyslický...ti se cpou do paneláků bo na to mají uzpůsobené technologie a výrobky:)

hodnocení

0x

Poprosim fotky, najma tej 18 cm diery, tiez "zarubne v rotaci".

hodnocení

0x

Tie diery su konstrukcne otvory pripravene v panelarni, uprostred panelu tam byva dutina, ktorou sa tahaju kable k svetlam / zasuvkam. Je presne nad tym zasuvka alebo vypinac? Typicky je ten otvor stvorcovy, okolo 12 x 12 cm, pri stavbe to potom zaplnia ulomkami tehal, maltou a pod. Nicomu to nevadi.

michaela1313
hodnocení

Je nad tim pripojka na televizi, to by mohlo byt? O tom jsme nikdy neslyseli… jestli to tak je, tak jste me dost uklidnil

Zdá se, že na té první fotografii je v té "díře" i nějaký kabel viditelný, snad koax k té zásuvce.

Ano, tv zasuvka je tiez jedna z moznosti. Ziadna staticka vada to nie je. Preco to nemate zahodene maltou, netusim.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]