Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zničená pila?

Od: hericium odpovědí: 8 změna:
Dobrý den, prosím o radu, do firmy jsme koupili pásovou pilu a po necelém týdnu se někomu podařilo říznout do základny svěráku. Je tohle na pasových pilách běžné? Nebo to může časem (až jich tam bude víc) začít dělat neplechu a bylo by dobré do rovnou třeba vyvařit a zarovnat? Prdem díky za případné odpovědi
Zničená pila?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Běžné to je tehdy, pokud na pile řeže lama, která není schopná probrat to, že pokud nastaví odklon jednotky pásu mimo ty žĺábky v základně, tak si po proříznutí materiálu řízené i do svěráku. Opravovat to zatím nemá cenu, dotyčný zajisté bude v ožužlávání svěráku pokračovat

trtr
hodnocení

0x
Zdravím, jak zaznělo výše, udělala to obsluha bez školení, nebo tzv. lama. Už jsem to viděl a dokonce i provrtaný stolek na sloupové vrtačce. Nechápu.

jir
hodnocení

0x
Za pár let tam bude těch čar mnohem víc, jedna vedle druhé. Samozřejmě to nikdo neudělal. Stejně tak provrtaný svěrák u stojanové vrtačky a provrtaného otočného stolu, taktéž u stojanovky. Zničený to není.

trtr
hodnocení

0x
Dříve by nám mistr ruky zlámal,...

hodnocení

0x

U pásové pily máš dvě možnosti.

Buď si nastavíš spodní dorazový šroub tak, aby pás neřízl do svěráku. Pak ale po řezání budeš mít materiál stále spojený nedoříznutým kouskem.

Nebo si nastavíš spodní dorazový šroub tak, aby byl pás pod úrovní plochy svěráku. Pak bude pilka dořezávat materiál v célé ploše, ale při dořezu zase řízne do svěráku.

Protože se většina řezů dělá kolmo, tak jsou ve svěráku drážky pro nejčastější úhly řezu. Všechny ostatní řezy pod úhlem se holt projeví i na ploše svěráku.

(a Prdem díky za případné odpovědi se ti opravdu povedlo :))

trtr

Zdravím, třetí možnost je to prostě při atypu otočit a lehce doříznout, nebo to nastavit na tak malý "spoj" že to člověk už ulomí.

Otáčet můžeš pouze při kolmém řezu. Při jakémkoliv šikmém řezu budeš těžko trefovat stejný úhel po otočení řezaného materiálu.

trtr

To vím, taky jsem nějaký ten "metr" nařezal, jak v oceli, tak v hliníku. Každopádně svěrák jsem nikdy nezmršil, raději jsem nechal větší spoj/otřep a pak ulomil.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]