Princip tohohle chlazení se názvá absorpční. Jsou i takové lednice, nepotřebují motor, jsou tedy tiché, pohání je zpravidla propan-butan, ale nejsou příliš efektivní.
Taky se mi teorie s absorpčním principem moc nezdá, když si uvědomím, jak blbá malá absorpční lednička v obytnaku by byla schopná ho tím odpadním teplem vytápět (Já ho zatím využívám jen částečně k ohřevu vody...)
Za vším jsou peníze. Velká plocha tim pádem velká spotřeba elektřiny. Čpavek jako chladivo má dobré vlastnosti a celý systém má dobrou účinnost a tím menší spotřeba energie na provoz.
Čpavek se dřív používal i v domácích ledničkách (teda hlavně v těch absorbčních, které snad už ani neexistujou), dneska jsou jiná chladiva, která mají tu vlastnost, že co 5 let nějaké EU zakáže a musí se hledat nové, takže asi bude situace trochu nepřehledná. Pokud si dobře vzpomínám z nějakých hodin strojnictví, čpavek navíc potřebuje docela velký tlak, což v průmyslovém chlazení neni problém (a čpavek se tam hromadně používá), ale v domácí ledničce se nikomu nechce udržovat 10 atmosfér.
Tlak snad není problém, kompresor z ledničky dává snad 20 bar nebo kolik. Jinak absorbce se čpavkem se pořád používá v obytnakach jako běžná trojkombinace 12/230/PB a navzdory jednoduchosti se to prodává za cenu zlata, protože karavaning.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.