Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna dvojtého přepínače 6+6

Od: radekp odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

přestal mi fugovat dvojitý schodišťový přepínač ABB Tango, vypálil se přepínací kontakt. (bílý přepínač). Koupil jsem ten samý (na foto černý) a zapojil jsem ho přesně stejně, jako tam byl ten vadný. Po namontování přepínání nefunguje správně, světl a obou okruzích jdou novým přepínačem vypnout a zapnout, na druhém vypínači 6 lze také světlo zhasnout i rozsvítit. Ale rozsvítit lze pouze na vypínači, kde bylo napolsedy zhasnuto. Nevíte kde je problém? Podíval jsem se i do přepínače 6+6 na druhé straně, tam je hnědý vodič jako přívod do přepínače, šedý a černý jako vodiče pro přepínání. Děkuji za radu.

Výměna dvojtého přepínače 6+6
Výměna dvojtého přepínače 6+6 #2

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mll
hodnocení

8x

Něco jste prostě prohodil. Ty přepínače (nový i starý) vypadají, že jsou úplně stejné, což není samozřejmost, ale tady to je. Dokonce jsou symetrické, takže když ho otočíte o 180 stupňů je to úplně stejné. Nezbyde než zkoušet, ale nějak systematicky. Třeba prohodit černé, když to nepomůže vrátit a prohodit šedé atd (čekal bych, že na každé sekci bude po jedné od každé barvy). Případně pokud je vidět na kabely, tak bych čekal, že do každé sekce to půjde z jednoho kabelu. Hlavně si nějak označit původní stav.

K tomu mám jednu příhodu, na učňáku poslali jednou dva trotly vyměnit vypínač řazení 7 (křížový), jeden z asi 10 vypínačů, který ovládal osvětlení schodiště na intru. Něco popletli, tak to nefungovalo. Na druhý den je tam poslali, ať to opraví, a on místo aby se zaměřil na ten vypínač, který měnil, tak rozvrtal i všechny ostatní. (Na takové práce se posílali právě ti, kterých se mistři chtěli zbavit, nechtěli je mít na dílně, podle toho to vypadalo.) A do toho poslali mě ještě se spolužákem (běžně nás neposílali, protože jsme na dílně nevyrušovali), ať to teda po těch volech (mistr použil nepochybně jiné slovo) opravíme. Dneska bych to zvládnul s prstem v nose, ale vzpomínám dodnes, jak jsme bezradně běhali po 5 patrech (přecejenom tehdy mi chyběl takový ten dnešní nadhled), nakonec se to nějak úspěšně povedlo. Strávili jsme tím celé dopoledne, dneska bych to určitě udělal rychlejc.

hujer
hodnocení

4x

Jednoduše jak říká p. Cukrář- bez měření není vědění, ale i tady to vidim,že hnědý= přívody a černý s šedými propojující

dvojice do protějších šestek. Zkus ohmetrem (pípákem) zda oba kontakty přepínají, případně ty půlky přehodit, pokud bude blbnout druhé světlo, pak je v prčicích kontakt..

Pane Hujer, děkuji,

bez měření není vědění,****tak tak, páč tazatel udělal něco špatně, když to nefunguje. Ale na dálku se to nepozná, co udělal, jedině kouknout do další 6+6, (pokud tam nemá ještě 7+7) a měřit...

Každému se stane, že drát dá jinam, nežkli chtěl a pak se diví, kdo to udělal :)

hodnocení

4x

A máte foto původního zapojení s bílým spínačem? To je základ do budoucna...druhá polovina šestky funguje správně? Asi taky ne... postupoval bych jako mil@...*pivo*

hodnocení

4x
Podle jsou prohozene buď šedé nebo černé, pokud je tedyna začátku přívod hnědým a do druhé 6 jde šedý a černý, na na druhé 6 musí jít hnědý do svetla, může se tedy po cyky-o vracet k prvnímu vypínací a tam v krabice přes wago svorku jít do svetla. Něco z toho máte špatně. Rozpojil bych ten nový a řešil jen jedno tlačítko, až to vyřeším druhý je už snadný.

radekp
hodnocení

Dobrý den, děkuji všem za rady a postřehy. Dnes vyřešeno, vypínač jsem úplně vyndal, rozdělil vodiče pro oba okruhy a vše zapojil zpět a funguje to správně. Ještě jsem zkontroloval připojení do všech vag svorek, některé se mi zdáli volnější. Teď už to funguje správně, ale stejně nevím, kde vlastně byla chyba :). Při první výměně jsem měnil vodiče jeden po druhým, záměna je vyloučena, nový vypínač je úplně shodný, jako ten starý. Původní zapojení vadného vypínače jsem nefotil, tak jednoduchou výměnu přeci zvládnu bez toho *frajer*.

Ještě jednou děkuji

rozdělil vodiče pro oba okruhy a vše zapojil zpět a funguje to správně***správně, jste šikula. Blahopřeji Vaší paní.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]