Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nejde vrtání do panelu ani s příklepem

Od: julie12345 odpovědí: 24 změna:
Ahoj!
V paneláku potřebuji tetě přivrtat pár obrázků. Nemá tam žádného muže a já se vrtání osobně nebojím, už jsem párkrát vrtala, ale odborník jakožto žena úplně nejsem, žejo. Včera jsem to na návštěvě zkusila... Tušila jsem, že panel není cihla, že to půjde blbě, ale nešlo to skoro vůbec. Má po strýci skoro novou vrtačku Parkside, i vrtáky do zdiva, ale vyvrtala jsem asi ani ne 2 cm a nešlo to dál. Příklep to má a vrtala jsem, vrtala... Vrták trošku ječel, prostě nešlo to. Nechtěla jsem dělat o víkendu dlouho hluk, tak jsem to vzdala. Pořídit nějaký lepší vrták? Nebo nestačí hobby vrtačka? Nebo je normální vrtat díru třebas 20 minut *smich*?

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Na to stačí každá, každá pneumatická vrtačka. Zeptej se kamarádů, kolegů v zaměstnání, sousedů atd, dneska už jí má každý domácí kutil, třeba některý půjčí. A když ne, existují půjčovny.

hodnocení

3x

V dobách kdy jsem nevlastnil vrtačku, tak stačil vidiový vrták + kladivo.:-D

Klep, pootočit, klep, pootočit, klep, ...,

ttt
hodnocení

2x

do panelu priklep nefunguje.

Funguje pouze Vrtaci kladivo, staci neco kolem 3J (Energie úderu)+ SDS plus vrtaky

hodnocení

2x

Do panelu to chce pneumatický příklep. Třeba tohle aku-kladiva.heureka.cz/...

km

v čem se ten pneu příklep liší od běžného? děkuji.

ttt

v síle úderu

km

děkuji.
doplňující dotaz: vrtací kladivo se liší od vrtačky s příklepem tím, že má ten pneumatický příklem? respektive vše co se označuje jako vrtací kladivo má pneu příklep? děkuji

Ano, stroj s označením "vrtací kladivo" má, resp. měl by mít, pneumatický příklep. Dokonce některé stroje mají funkci vypnutí otáčení, takže je lze použít se sekáčem. Ale na to je třeba mít stroj s dotatečnou silou v Joulech, i na vrtání větších děr se hodí nějaké Jouly navíc, kdo kupuje stroj na častou práci, měl by na tenhle parametr koukat.

hodnocení

1x
Pokud jde jen o obrázky, je zbytečné vrtat do panelu. Bohatě postačí háčky typu Twenty,mají kalené jehly a dají se natlouct i do panelu. google.com/...
Pokud ale trváte na vrtání, pujčte si vrtačku s pneu příklepem. Tou se běžně vrtání do betonu a rozhodně to netrvá nijak dlouho.
julie12345
hodnocení

Twenty u ní nejdou vpravit, každý druhý akorát vylomí kus zdiva, má zohlé jehly. Potřebujeme navíc pověsit veliký fotoobraz a ten bych na tom s klidem nemohla nechat viset, i kdyby ten twentík vypadal spolehlivě.

hodnocení

0x
Pneumaticky priklep a sds vrtak, jedna diera = par sekund. Vrtacku netlacit, len viest do vrtu.

host
hodnocení

0x

Na obrázky stačí i malé dírky o průměru do 5 mm. Obyčejnou špejli jako do jitrnic podélně nařízenou na polovic, polepit chemoprenem, vložit do díry, zalomit a pak ještě další, třeba dvě, tři čtyři, co se vejde, a pak mezi ně našroubovat háček, šroubek, nebo natlouci jehlu s háčkem na obrazy. Nebo naťukat rovnou skobičku.

Nebo malé a lehké obrázky tak do velikosti pohlednice přilepit na suchý zip. Drží to i bez vrtání

hodnocení

0x
Pár malých děr se dá udělat i obyčejnou vrtačkou s příklepem. Jde to blbě a jedině s profi vrtáky do betonu.

A s trápením sousedů půl dne a tráoním vrtačky která na to není

Dobrý den!

Pokud je k dispozici jen obyč. vrtačka s příklepem lze si pomoci takto. Navrtat malý důlek, pak do něj nasadit kvalitní ocelový hřebík do betonu, nebo nastřelovací hřebík trochu menšího průměru než je vrták, na hřebík pak silný dobře mířený úder kladivem. Znovu nasadit vrtačku přepnutou na malé otáčky a trochu rozdrcené dno díry odvrtat, pak znovu úder na hřebík a tak stále dokola, až se díra / dílo/ podaří. ;) Tento způsob se používal v dávných dobách, kdy vrtačka s příklepem, resp. pneu. kladivo byla velká vzácnost. Místo ocel. hřebů se také s oblibou používaly ocelové pístky vyřazené ze vstřikovacích čerpadel automobilů.

Ještě doplnění. V předch. příspěvku popsaným způsobem vrtání se díra malého průměru dala do betonu /panelu/ vyvrtat i vrtačkou bez příklepu nebo s ruční vrtačkou, t.zv. kolovrátkem. :-D

Jen bych doplnil, že ten úder na ocelový hřebík musí být opravdu dobře mířený. Velká a ne úplně přesná rána dokáže hřebík vymrštit doslova jako projektil. Hřebík si lze opatrně přidržet třeba kleštěmi nebo ho navázat na provázek.
A s hobby vrtačkou vrtat nejdříve co nejmenším vrtákem, pak případně zvětšovat průměr.

km
hodnocení

0x

používal jsem háčky twenty, ale ne všude šly, je to místo od místa. vrtání jde dobře do nenosných panelů, přijde mi, že ten beton je měkčí a neobsahuje tolik kameniva a výstuže. lze vrtat i běžnou sds vrtačkou, je ale třeba mít kvalitní sds vrtáky. nakonec se ukázalo jako nejlepší řešení úzká dírka (cca 5 mm), do toho natlouct na fest špejle a do nich pak malinkou skobičku.

hodnocení

0x

Na vyvrtání díry do panelu pro hmoždinku na obraz opravdu nepotřebujete vrtačku s pneumatickým příklepem, jak tu někteří tvrdí. Taková vrtačka je nutná až od vrtání větších děr od cca 8 mm výše. Pro uchycení obrazu postačí vyvrtat vidiákem díru 5 mm nebo dokonce jen 4 mm, i taková hmoždinka udrží Monu Lisu. A to zvládne jakákoli kvalitní vrtačka s mechanickým příklepem. Akorát u mechanického příklepu je potřeba na vrtačku dostatečně tlačit a díky malé síle úderu má někdy vrták tendenci v panelu cestovat, tedy ujíždět do strany. Osobně mám díru pro pětku hmoždinku vyvrtanou za cca 7 sekund.
Pokud vám to nešlo, vidím tam dva možné důvody, buď jste narazila na ocelovou armovací tyč, nebo má vrtačka malý výkon a narazila jste na pevnější kámen. V tom prvním případě je třeba vrtat novou díru vedle, armování by se nemělo odvrtávat, ve druhém případě vyndat vrták z vrtačky, zasunout do otvoru a kladivem kámen rozbít.

hodnocení

0x
Zajdi do půjčovny nářadí a povrtej si to vrtacím kladivem. Narozdíl od příklepovky se na něj téměř netlačí! Já v lidlu koupil za cca tisícovku vrtací menší kladivo a už se mi investice místo půjčivání dávno vrátila. Mám to jen do bytu, takže mi to stačí. Jinak pokud to máš jen na obrázky, bohatě stačí pětka vrták - skvěle zajede do panelu a dobře se pak zadělává.
doplněno 20.01.25 11:33: Nebo na lehčí věci se používají háčky na přitlučení. Je to pkastový háček s několika tenkými trny. Jen prosím nekupovat shit od ťamanů...

krtek6
hodnocení

0x

Doporučím jeden "lajf hek" ze starších dob... stačí kladivo a jehla do gramofonu... :) a že jsem se těch jehel z toho panelu nedávno navytahoval*smich* drželo to jak helvétská víra..občas jsem ty svoje předky i očastoval co mi tam zanechali za dědictví *smich*

mll

Jenže sehnat dneska gramofonovou jehlu asi neni úplně snadné. Ani já nepamatuju doby, kdy se to prodávalo v krabičkách se psem.

Ale dělají se háčky na podobném principu, tenké jehličky s plastovým háčkem.

krtek6

přiznám se, že nemám nejmenší tušení jestli to je lehce sehnatelné...pouze jsem dával návrh jednoduchého řešení, než za každou cenu vrtat :) jo, ty háčky jsou taky alternativa...těch jsem taky pár sundával...a jak jsou placatý tak se to odrýpává hůř než když vezmu kleště a tu jehlu vytáhnu ;)

Jj, to jsou ty háčky Twenty. Ale už jsem viděl tyto háčky od lstivých Asiatů (Temu, Ali pod) ty však jsou z bláta, ne kalené oceli. Ty fakt nejdou zatlouct. Ty origo české se dají zatlouct bez obtíží, pokud je dotyčný schopen mířeně praštit kladivem

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]