Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vlhkost pod vanou

Od: am odpovědí: 46 změna:

Zdravím všechny, jdu si prosím pro radu. Zjistil jsem, že se v pokoji, který sousedí s koupelnou, se tvoří na stěně vlhkost (viz fotka). V koupelně je v jednom rohu vana, ve druhém sprchový kout, oba mají svůj odpad. Po otevření dvířek pod vanou jsem zjistil, že je pod vanou vlhkost (viz fotka), vana je lehce pod úrovní anhydritové podlahy, hydroizolace vypadá neporušená. Měl jsem tam instalatéra z asistenční služby na diagnostiku a ten mi řekl, ať vanu 14 dní nepoužívám, ať zjistím, jestli se situace nezlepší. Je to 10 dní a pod vanou je pořád stejné vlhko. Jediné, čeho jsem si všiml, že silikon kolem vany byl na několika místech porušený a hlavně byl ještě původní (8 let). Instalatér mi tvrdil, že se mu nezdá, že by tam bylo tak vlhko od zatečení kolem vany přes porušený silikon. Sifon pod vanou v pořádku, od baterie to také nejde, rozvody vody podle vodoměru také drží, podlahové topění to také být nemůže. Mohlo by to být od zatečení přes silikon? Je fakt, že vanu skoro denně používají malé děti a často tam blbnou. Ještě mě napadlo, jestli se nemůže tlačit nějak spodní voda, ale ta podle mě nemá kudy, doufám. Mám už 10 dní otevřená dvířka pod vanou, ale zatím vůbec nevysychá, mám použít nějaký odvlhčovač nebo je to malý otvor, aby pod vanou vyschlo?

Moc díky za jakékoliv rady a tipy.

Vlhkost pod vanou
Vlhkost pod vanou #2
Vlhkost pod vanou #3

46 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pecenkav
hodnocení

2x

Tady je to jasný, je to tím silikonem, ale pokud nevěříš, tak si lehni k vanovým dvířkům, baterkou si sviť na stěnu za vanou, pod tím místem, kde je odchlíplý silikon a ať ti někdo stříká sprchou na ten silikon a uvidíš ten proud tekoucí vody po tý stěně.

doplněno 16.01.25 21:11:

Starý silikon odstranit co nejvíc a co nehlouběji, koupit silikon RAVAK, jiný mi nesmí do ruky, a v žádném případě nedávat tu rohovou lištu, pod ní není vidět, když se silikon nepovede dobře utěsnit a zase to tam začne prosakovat, dost často to po někom zase předělávám.

Sundat silikon, odmastit technickým benzínem, dát nový silikon a hezky uhladit.

16.01.25 19:57

Suhlas.

am

Moc díky všem za rady, vypadá to celkem jednoznačně na ten silikon. Přesilikonuje a snad to bude ok. Jen ještě - nějaký tip na dobrý silikon, kterým opravit? Je nutné úplně odstranit původní silikon? Poslední dotaz - čím odvětrat prostor pod vanou? Fén tam za utavím během chvilky.

Moc díky.

km

"Je nutné úplně odstranit původní silikon?" Určitě je to to nejlepší co můžete udělat. Jsou na to různé odstraňovače, chemie i nástroje. Pohledejte, přesněji neporadím, já to nikdy zatím nemusel dělat.

"čím odvětrat prostor pod vanou?" Nechal bych otevřenená dvířka a dobře bych větral koupelnu.

Starý silikon je nutno odstranit co nejdůkladněji. Osobně bych se spíše porozhlédl po nějaké vanové liště, jak zde již někdo radil, a tu utěsnit sanitárním silikonem. Proč byste utavil fén? Je snad jasné, že byste ho měl puštěný s vypnutou spirálou. To místo nemusíte vytápět, je potřeba tam pomoci výměně vzduchu, přes deklík to bude schnout měsíc.

am

Chlapi, tak jsem prostor pod vanou ted pres vikend vysusil fenem. A voda se tam tlaci z opacne strany, nez je zasilikonovana hrana, zhruba na urovni tech montaznich dvirek jakoby pod nimi. Silikonem to tim padem neni, ale vypada to, ze se voda tlaci vice, kdyz se pouzije sprchovy kout. Je tady ve vlaknu ulozeny pudorys. Sprcha i vana maji svuj vlastni odpad, takze vubec nechapu, odkud se ta voda bere.

Vlhkost pod vanou #4
Vlhkost pod vanou #5
km

napsal bych, že máte silikon stejně opravit, ale asi to psát ani nebudu, protože pravděpodobně bude třeba bourat... :( ne vanu, ale ten sprcháč, respektive jeho dopad. ještě vypozorujte, jestli je to opravdu tím sprcháčem, třeba ho pár dní nepoužívejte. tomu anhydridu to taky nebude dělat dobře...

může taky zatékat pod dlažbu a jelikož tam budete mít hydroizolační nátěr, voda nemá kam a tak teče cestičkou až tam, kde ji to pustí. podíval bych se raději i v pokojíku pod koberec.

am
Silikon opravim, to je jasne. Jinak fakt nechapu, jak se ta voda dostava pod vanu. Jasne, ze ted nebudu pouzivat sprchac a budu dal pozorovat, co to bude delat. Takze myslite, ze se tam voda tlaci z odpadu nejak pod anhydritem? Vlastne to je jedina moznost, protoze po pouziti sprchy se voda objevi na urovni hydroizolace vany, ktera jenpod urovni anhydritu. Muze byt anhydrit uz nejak poskozeny? Takze se asi potvrdi ta nejhorsi varianta, ze budeme muset bourat.
km

odpad může být přiucpaný, trubka nad ucpávkou se naplní vodou a ta odtéká pomalu tou ucpávkou a pokud tam je někde nějaká netěsnost, špatně spojený koleno, nebo prasklina, může to dělat toto. ale to je jen vzdálená rada, je třeba to pozorovat a třeba tu někdo ještě něco poradí.

anhdyrid nevlastním, ale tuším, že dlouhodobé zavodnění nebude dělat dobře, ale jistě to nevím.

am
hodnocení

Voda se tam fakt musi dostavat ze sprchace, sice maji kazdy svuj odpad, ale pokud ten ze sprchace nejak spatne tesni, tak tim padem voda asi podteka pod anhydritem pod vanu, jinak si to neumim vysvetlit. Predpokladam, ze reseni bude sekani koupelny..

Vlhkost pod vanou #6
Vlhkost pod vanou #7
km

ano, vypadá to tak. ale neunáhlete se. dejte dostatečný čas pozorování.

Přesně tak, neunáhlit se a sledovat to nějaký čas, aby měl člověk jistotu. Možná je vodou prosáklé zdivo a funguje jako rezervoár, nechte to ještě schnout.

am

Tak jsem našel další místo, kde by to mohlo pronikat. Až dnes s čelovkou jsem objevil prasklinu (Fotka 1) na kraji sprchového koutu. Je možné, že by voda tudy podtékala pod dlažbou (Fotka 2), u vany stekla po hraně anhydritu a pak stekla pod vanu (Fotka 3)? Dávalo by mi to smysl, protože i pod tím úhlem by to sedělo.

Díky za názory.

Vlhkost pod vanou #8
Vlhkost pod vanou #9
Vlhkost pod vanou #10

Jo, ten sprcháč jsem podezříval už ze začátku ... (17.01.25 15:24)

km
Ano, vypada to tak...
Az vam to vse vyschne, provedte zkousku. Nejdrive vodu lijte masivne primo do zlabku. Druhy den zkuste lit do praskliny.
am

Ve sparach zvenku na te dlazbe v mistech, kde by to pod ni mohlo podtekat je pravděpodobně plíseň. To by taky nahrávalo tomu, že zespodu se tlačí voda. Musím pořádně vysušit a pak vyzkouším nalít vodu do odtoku a pokud se nobjeví pod vanou, tak je to jasné a voda tam teče tou spárou prasklou. Snad ten anhydrit pod tou dlažbou nedostal moc zabrat.

Možné to klidně je, ta koupelna mi připadá trochu zfušovaná. Ta zakroužkovaná spára nejspíš bude problematické místo. Já bych ji zalil epoxidovou pryskyřicí, samozřejmě po důkladném odstranění silikonu. Tohle řešení by mohlo mít trvalý efekt, než tam natlačit trochu silikonu (de té úzké spáry se moc hustého matroše asi natlačit nedá, epoxid zateče hlouběji a zároveň proti vodě naimpregnuje vše s čím se dostane do styku, pokud by tekl až moc, lze ho zahustit třeba trochou sádry).

hodnocení

0x
No, pokud jste už "na zemi", tak to klidně se spodní vodou souviset může. Co tam bylo před vanou? Taky vana, nebo to plnilo jinou funci? Pokud je tam dlouhodobá vlhkost z vany, tak to za 14 dní moc nevyschne, leda byste tam pouštěl teplý vzduch.
Začal bych tím, že bych odpad a vanu kam až dosáhnu osušil hadrem, nechal děcka vyřáchat a pak vše osahal. Pak bych vytáhl špunt a opět ošahávak odpad, zda to někde neteče.
Taky to nemusí být odpad, ale unikající voda z vodovodního potrubí.
am
hodnocení

Je to novostavba, nic tam nebylo, proste mi stavbari tehdy rekli, ze pod vanou se nemusi vylevat anhydrit a ze bude dobre vypadat, kdyz bude vana trochu "utopena". Coz o to, vypada to lepe, ale jestli tam prosakuje spodni voda, tak je to problem. OK, muzu vyzkouset. Voda z potrubi to nevypada, kontroloval jsem vodomer, na tom bych unik poznal ne? Myslite, ze spatnym silikonem kolem vany to byt nemuze?

Moc diky.

Může to být silikonem. Ale únik vody z potrubí, třeba 5..20 litrů denně, na spotřebě nepoznáte.
am
Ale na vodomeru bych poznal, ze se protocil. Fotil jsem stav vodomeru pri odchodu z prace a znova, kdyz jsem odpoledne prisel a stejne. Ach jo, to je des, nez zjistim, kde je opravdu problem.
Malý průtok to nezměří, vrtulka se neroztočí. Podle třídy je u mechanického vodoměru minimální průtok 15..60 litrů za hodinu.

Záleží, jaký vodoměr pán má, pokud má ultrazvukový vodoměr, tak ten změří vše. Pokud má obyč, tak není šance netěsnost zjistit na počítadle. Nejlepší by bylo místo vysušit, pak bude vidět, odkud se šíří voda. Ovšem vysušit takový prostor bude oříšek, musel by se dovnitř vhánět vzduch a nějaký čas vanu nepoužívat. Já bych u našich šikmookých přátel koupil nějaký levný fén, nasadil ho na trubku od ubrusu, koberce..., a třeba by se to během dvou dnů vysušilo.

km

to jako že když bude kontinuálně odtékat 15 litrů denně klasickýcm vodoměrem, tak ten to nezaznamená? tím nechci říct, že pod vanou má pán tolik litrů

No však se podívejte, jaké parametry mívají běžné domácí vodoměry.

km

já to neznám, proto se ptám. přemýšlím, jak dlouho by se napouštěl bazén, aby byla voda "zadarmo". (nemám bazén)

Je to s tím minimálním průtokem opravdu tak, taky jsem se o to i tady před rokem zajímal po výměně starého vodoměru za nový, který "snížil" spotřebu skoro o polovinu oproti starému. Který z nich je v pořádku netuším, ale jde o dům s 10 obyvateli, takže vodoměr se točí skoro v kuse bez šance něco jen nakapat. Podle technických údajů se ale opravdu běžný vodoměr opravdu při průtoku do cca 15-60 L/h nemusi roztočit. Podle toho cca čtvrt až jeden kubík denně se dá nakapat zadarmo. Třeba do IBC nádrže a z ní to pak do baráku tlačit domácí vodárnou :) Ještě, že to většina lidí asi neví, každej druhej by si nechával nakapat vanu nebo bazén a za chvíli by voda zdražila na dvojnásobek. Ale věřím, že splachování zadarmo plno lidí s priucpanym napouštěcím ventilem nebo roháčkem má, aniž by to tušili.
km

bery: *palec* asi si pořídím bazén :-D

hodnocení

0x

Toto som riesil ako spravca v bytovke, naozaj to bol silikon po obvode vane, pri sprchovani zatekalo za vanu. Odpady a sifon mate na prvy pohlad nove a tesne.

km
hodnocení

0x

na 90 % tam bude zatékat nějakou netěsností, nejspíše silikon, případně spárovačka. nevím jaké máte uspořádání v té koupelně, ale může to být od vany i od sprcháče. nevíme také jak je sprcháč řešený, jestli vanička nebo žlábek. nevíme, jestli se ve vaně taky sprchujute, nebo tam dovádí děti že stříkají až na zeď. každopádně takovédle množství vody znamená, že ta netěsno je větší, měla by být tedy i vidět. chce to celé projít a překontrolovat. klidně vyfoťte taky jak je zasilikovaná vana. mám tip, že problém bude v nějakém koutě u vany.

am
V jednom rohu je vana, ve druhem se sprchac, nema vanu, ale zlabek v dlazbe. Deti se sprchuji ve vane a dost strikaji samozrejme. Posilam par fotek. Mezi vanou a sprchacem je volny prostor, kde neni hydroizolace a jednim mistem ve spare to asi mohl nacucat ytong a projevilo se to z druhe strany. Kazdopadne vodu pod vanou to nevysvetluje, kde se bere. Tam asi fakt mohlo zatect pres silikon a mezi vanou a sprchacem pres sparu. Takze mozna resim 2 problemy zaroven.
Vlhkost pod vanou #11
Vlhkost pod vanou #12
Vlhkost pod vanou #13

Ten silikon vypadá úplně na hadry, takže možná jste právě našel příčinu.

km

podle fotek je to jasný. zatéká za vanu při koupání dětí, vlhkost se z pod vany nemá jak dostávat pryč, takže se tam hromadí a prosakuje skrz zeď, ytong je nasákavý jak houba, takže ta vlhkost se asi stěnou i dostává do stran (viz půdory) a je dost možné, že ten vámi zmíněný problém u sprcháče

mirek*

Ten silikon je úplně na nic. Dejte si tam lištu a tu přilepte silikonem. Je to trvanlivější než samotný silikon.

hodnocení

0x

Můžete dát půdorys místností? Vidíte celou plochu pod vanou?

Já vím, to bude asi rodinný dům - ale v bytovce nám zatékalo z jádra o patro výše a vlhkost protékala pod vanou po podlaze ...

hodnocení

0x
Poutahujte matky na sifonu pod vanou a i na sprchovem koutu. Tohle muze delat i pouziti nespravneho silikonu na plastovou vanu.
Podle pridanych fotek silikon nedrzi na aktylatove vane. Pouzity silikon byl acetatoveho typu, ten neprilne k plastove vane. Na tmeleni pouzijte neutralni silikon Ravak.

re4zon
hodnocení

0x
V prvni rade vysusit, vetrak do dvirek aspon. Pak par dni sledovat bez pouzivani. Kdyz nic, tak parkrat napustit a vypustit, jestli to jde odpadem. Kdyz ani to ne, tak osprchovat silikon kolem vany a sledovat. Jinak nez vylucovaci metodou nebo ohledanim moznych mist to nikdo nezisti, moznych pricin je nekolik..

am
hodnocení

0x
Pridavam jeste pudorys.
Vlhkost pod vanou #14
A stěna ze strany koupelny vedle vany? Tak jsou kachličky?
am
Ano, kachlicky.
am
Prave stena mezi vanou a sprchacem je misto, kde na druhe strane v pokojiku je mapa vlhkosti nejvyse, jakoby prave uprostred te vody bylo nejvic.
Vlhkost pod vanou #15

Podle půdorysu bych podezříval odpadní potrubí - spoj odpadu ze sprchového kouta (kanálek) a z vany ...

Kde je to spojeno? Nemůže tam být netěsnost?

am
hodnocení

ZDravim jeste jednou. Myslel jsem si, ze problem vyresen. Voda opravdu pod vanu stekala ze strany sprchoveho koutu. Z teto strany tedy problem vyresen. Ted ale pozoruji, ze se mapa vlhkosti pod vanou pomalinku zvetsuje z opacne strany jakoby ze strany, kde je na zdi baterie. Uz tomu vubec nerozumim a cekam na instalatera. KOlem vany jsem znova peclive zasilikonoval, takze tudy by voda nemela protekat. Navic se flek zvetsuje i pres noc a v dobe, kdy vana neni pouzivana. Nejake tipy prosim? Prikladam obrazek s nacrtem.

Vlhkost pod vanou #16
Netěsní nějzká vodovodní trubka, nebo připojení.
km

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma odpad na vanu

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]