Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Regulace průtoku vody v radiátoru

Od: kolda odpovědí: 12 změna:
Dobrý den,lze prosím nějak regulovat průtok vody v radiátoru Korádo?Myslím jinak než hlavicí na radiátoru.
Domnívám se,ale nejsem si jistý,že radiátory nejdál od kotle by měli být otevřeny na největší průtok a ty co jsou blíže ke kotli přiškrtit.Nevím,možná se pletu.Děkuji.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Jsou různé systémy nastavení trvalého průtoku ( pod termohlavicí ). každopádně pokud mám v konkrétní místnosti teplo, řešil bych jen regulaci pomocí termohlavice a do tohohle nesahat. Že radiátor předáváním tepla do místnosti chladne je normální

ttt
hodnocení

0x

je tam toto? S cisly 1-8?

viz. obrazek

poradte.cz/...

kolda
hodnocení

Zdravím,tohle tam není,je tam jenom jakýsi plastový kroužek,který se otáčí spolu s odvzdušnovacím čtyřhranem.
Tohle ale není u odvzdušňováku, alébrž to je POD termostatickou hlavicí. Tam se reguluje průtok.
kolda
hodnocení

omlouvám se,koukal jsem na druhou stranu,je to tak jak je na obrázku.

Promiňte,že se míchám do problému.Mám to samé.Korado radiátor,odvzdušněn,topí jen nahoře.Termostatická hlavice Siemens.Tu jsem sundal o pod ní čísla,o kterých se píše výše.Jak postupovat.Zavolat topenáře?

Korado radiátor,odvzdušněn,topí jen nahoře...

Pokud radiátor topí jen nahoře, nemusí jít o vadu systému. Když je radiátor nahoře horký a dole vlažný, jde o běžné chování vyvážené soustavy, kdy radiátor využije celý tepelný spád média.

frankiess
hodnocení

0x

Domníváte se dobře. Radiátor nejblíž kotle se škrtí nejvíc. Nejvyšší čislo je nejmenší průtok. Je třeba si s tím pohrát. Nebo nechat všechny ventily otevřené na plno a zvýšit otáčky obehoveho čerpadla.

Mám samotíž...

"Nejvyšší čislo je nejmenší průtok." - Jsem zmaten, já si doteď myslel že čím vyšší číslo tím větší díra, tzn. větší průtok a tím pádem větší výkon.

čím větší číslo,tím větší průtok přesně tak

hodnocení

0x
U samotížného rozvodu se musí již při návrhu soustavy dobře spočítat průměry potrubí tak aby každý radiátor koukal na stejný tlak.
Dnešní radiátory jsou určené pro systémy s nuceným oběhem. Mají větší tlakové ztráty a u samotížných systémů je problém s nízkým průtokem. V podstatě radiator musí být větší aby tam ventilem bylo co regulovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]