Dobrý den, mám prosím dotaz,lze nějak vyzkoušet,zda oběhové čerpadlo pracuje jak má?Podařilo se mi přetopit kotel,voda unikala přes pojištovací ventil.Nechal jsem kotel vyhasnout,poté dopustil vodu a zatopil,problém je,že na kotli je 95 stupnů radiatory topí,tedy spíše netopí jak předtím.Bud je v systému vzduch,zkoušel jsem všechny radiátory odvzdušnovat,nic nepomohlo.Mám podezření jestli ta vařící voda nepoškodila čerpadlo.Myslíte,že by mohlo pomoct vypustit celý systém a znovu napustit s otevřenými odvzdušnovacími kohoutky,tedy pokud není problém v čerpadle.Děkuji.
Tak při takovém zkušebním zátopu kotle musíte dobře odhadnout kolik paliva naložit aby kotel se ohřál na nějakou teplotu kdy sepne čerpadlo, když nebude fungovat čerpadlo tak palivo v kotli by mělo být jen tolik aby kotel nepřekročil 80. Palivo nejlépe drobné dřevo a radši přiložit než vařit. Pokud se dá přenastavit termostat tak kotel stačí jen trochu ohřát aby na omak radiátorů bylo jasně znát jak proudí voda v systému.
Povolil by som odvzdusnovaci ventil na radiatore v najvyssom bode systemu, ak cerpadlo pracuje, musit odtial striekat voda a musi byt rozdiel medzi zapnutym a vypnutym cerpadlom.
Mal som tiez problem s obehovym cerpadlom.Motor tocil ( co sa da zistit podla prispevkov ), ale problem bol v tom,ze lozisko na oske,kde je nasadena vrtulka dozilo a hoci motorcek bezal,vrtulka sa netocila. Po vymene motorceka (to je spojene s vrtulkou ) je po probleme. Cerpadlo som ani nemusel menit.To bolo v poriadku. Tak iba tolko. Mozno som poradil.
Na zjištění zda se čerpadlo točí je jednoduchý, starý trik. Opřeme šroubovák o těleso čerpadla a druhý konec opřeme do ucha. Pak čerpadlo zapneme a vypneme. Spolehlivě to uslyšíme.
Teplota vody oběhové čerpadlo pravděpodobně nepoškodila, tomu je dost jedno. jestli má voda 80°C, nebo 100°C. Je potřeba zjistit, zda čerpadlo běží, nebo ne, a to by mělo být poměrně snadné, když ho odpojíte od sítě, a zase zapojíte a budete sledovat (třebas rukou) teplotu před ním a za ním.
kolda
Zdravím,čerpadlo běží,to je slyšet,spíše jsem měl podezření,že nedává patříčný výkon,ale včera večer jsem zjistil,že uniká voda z automatického odvzdušnováku,který je umístěný v nejvyšším bodě na ležatém bojleru. Pevně doufám,že to bylo tím.Děkuji všem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.