Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rekonstrukce bytového jádra - prašnost

Od: mirek2® odpovědí: 18 změna:

Dobrý den,

nakolik při rekonstrukci bytového jádra (v paneláku) pronikne prach do pokojů, když budou zavřené dveře (nebude se tam bydlet)?

Utěsňovali jste dveře - popř. jak? Přikrývali jste křesla, koberce, knihovnu, ...? Nebo raději knihy přestěhovat, když je kam?

Díky za odpovědi.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Při rekonstrukcích bytových jader vzniká prachu opravdu hodně a má snahu zalézt všude, nicméně uchránit další místnosti lze poměrně snadno. Kupte molitanové těsnění a nalepte ho mezi dveře, zárubně a práh, klíčovou dírku přelepte nebo nacpěte zmuchlaný kus z mikrotenového sáčku na pečivo. Pokud to uděláte pečlivě, žádný prach se do místnosti nedostane. Nutno použít molitanovou (PUR) samolepící těsnící pásku, ta jediná je natolik dobře stlačitelná, že dveře by měly jít zavřít, i když je po celém obvodu. Pokud je někde velká mezera, lza dát dvě vrstvy pásky na sebe. Páska se ovšem později velmi špatně odstraňuje, je vhodné mezi ni a dveře (nebo zárubeň, kam budete lepit) nalepit papírovou maskovací pásku.

doplněno 15.01.25 22:30:

Papírovou lepící pásku jsem měl na mysli dát pod molitanovou, aby pak šla odstranit, jinam se dávat nemusí. Ta molitanová páska má akrylátové lepidlo jaké se používá třeba u pěnových oboustranných pásek, a kdo někdy tuto pásku odstraňoval z povrchu, tak ví, že lepidlo vždy zůstane na povrchu a musí se pak pracně stírat hadrem a benzínem.

netotak

nejenom klíčová dírka papirovou izolepou

hodnocení

Mmyslíte tuto pásku? kutil-florenc.cz/...

Tady v panelákovém bytě prahy nejsou - pod dveřmi je koberec. Možná půjde ohnout, po ním je lino.

Ano, to je ta páska. Pokud nemáte prahy, tak je to trochu komplikace. Utěsnění musí být 100%, aby nikde nemohl proudit vzduch volně, protože tlaky v místnostech nikdy nejsou nachlup stejné. Řešením by mohl být pruh molitanu nebo měkký hadr nacpaný pod dveře. On přes něj nějaký vzduch bude velmi pozvolna proudit, ale hadr bude fungovat jako filtr, takže prach by se v něm měl zachytit.

hodnocení

0x

Nejsem odborník, ale pár úprav v bytě proběhlo. My jsme zalepili širokou páskou dveře k futrům, ale upřímně - asi ztráta času, prach byl stejně všude.

pecenkav
hodnocení

0x

Kamarád elektrikář vždycky, když jsme někde dělali, tak lidem v bytech říkal, "prach při bourání a sekání i řezání do zdí je tak jemnej, že se dostane i mezi listy v knížkách", měl pravdu a lidi tomu stejně nevěřili, tak si udělej obrázek sám, utěsnit a přikrýt to můžeš, ale stejně to bude všude, jenom toho bude míň

A hlavně padá ještě odevšud několik týdnů po ukončení a vytření ...

mll
hodnocení

0x

Tenhle prach pronikne všude, klidně může bourat soused a stejně toho máte v bytě plno.

hodnocení

0x
Doporucim zalepit papirovou lepici paskou spary kolem dveri vcetne klicove dirky. Prachu je hodne a cim vic zabezpecite a prikryjete, tim lip. Idealne prestehovat do mistnosti, u ktere oblepite vstupni dvere.

hodnocení

0x

Taky jsem lepil páskou. Prach je všude. Problém totiž je, že se vyrovnávají tlaky mezi místnostmi a to žádná páska dlouho nevydrží. Jako relativně účinné opatření se ukázal mokrý hadr přede dveřmi, ale zase jak to udělat, aby byl něco platný a dveře nenavlhly?! Mně to bylo jedno, po dokončení rekonstrukce šly na skládku.

hodnocení

0x

zavřel sem dveře a sparu futra dveře vzal dokola lepenkou na balíky

hodnocení

0x

Nevím jaké jádro mají všichni na mysli. Osobně jsem to dělal za plného provozu domácnosti a že bych někde měl větší prašnost než obvykle? Ne. Jádro samotné vybourat nebyl problém-trochu prachu bylo se sníženého podhledu a hlavně třísky z dřevěné konstrukce jádra a kuličky polyše z výplně mezi dřev. lištami a trochu kovového pracu při řezání nosné flexou konstrukce pod vanou. Při zdění nového jádra pak prašnost při řezání ytongu a míchání směsí. Staré omítky jsem nechal tak jak byly což snížilo další prašnost na nulu.

PS, Vzhledem ke skutečnosti, že jsem takové práce běžně prováděl v rámci zaměstnání, tak jsem toto eliminoval na minimum.

hodnocení

Jádro je umakartové.

umakartový je jen povrch. Konstrukce je dřevo a částečně může být i železo a výplň je pak polystyren. jak píšu výše prašnost jsem měl minumální. Když jsme v práci řezaly cihly (jak pálené cihly max portherm 44, nebo hebel, ytong...) tak se díky řezání krokoušem prášilo daleko víc, totéž při míchání směsí. Při tomto ve svém jsembyl díky řezání ruční plilou na porobeton a míchánílepidla víc jemnější a pak byla minimální prašnost. Nejvíce se pak asi prášilo pak při vrtání děr do betonu na ukotvení příček a při lehlém přebroušení ytongu a stěrky a škrábání drážek na stalace.

helin
hodnocení

0x
Kupte v hobymarketu, nebo ve stavebninach igelitové dveře se zipem. Je to vlastně kus igelitu se všitým zipem, který se nalepí na zeď, podlahu, nebo futro a v případě potřeby se dá do místnosti chodit a není nutné pracně prelepovat fólii, pásky, atd. Vyzkoušené to mám a je to opravdu super.

Ano, pokud je kam přilepit, a přilepen musí být velmi dobře. Zkoušeli jsme, ale na omítnuté stěně nedrží (pokud je třeba strukturovaná omítka, tak bez šance) a na zárubně přidělat nelze, aspoň ten co jsme měli nebyl na to konstruován, jestli lze sehnat něco vhodnějšího nevím. Molitanová páska byla naprosto nejjednodušším a nejrychlejším řešením, nic pracného na tom není a chodit do místnosti také můžete.

Mám stejnou zkušenost s lepením "na zeď". Papírová páska, izolepa nebo stříbrný zázrak, všechno jedno. Nenašel jsem nic, co by drželo a pak šlo rozumně odstranit. Lepit na futra a dveře samozřejmě jde, jen je otázka, co povolí. Vcelku úspěšní jsme byli při izolaci mrtvolného pachu v sousedním bytě. Několik vrstev stříbrné pásky na futra a umakart dveří celkem pomohlo. Akorát jsme tím jaksi potunili policejní papírové pásky, ale nikdo ze zainteresovaných neprotestoval *blee*.

helin
Lepim na zeď, ale používám ve stavebninach koupenou oranžovou pásku z nějakého jakože plastu, ta drží dobře i na zdi. Na plechovém futru, drží i obyčejná papirovka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]