Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oběhové čerpadlo - spínání termostatem

Od: clovicek® odpovědí: 7 změna:

Dobrý den , je nějaký důvod proč by oběhové čerpadlo pro topný okruh mělo být spínáno pokojovým termostatem. Topí se v automatu na pelety takže když je kotel spuštěnej jede i čerpadlo a přijde mi pak ten termostat zbytečný.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladinac123
hodnocení

0x

Tak jak někdy je termostat v kotli a spíná čerpadlo podle teploty vody ve výměníku a následně vypíná, další nesmysl.

Když kotel hoří, čerpadlo musí jet furt, jinak se uvaří nebo zapne dochlazovací okruh.

Tak jak někteří chytráci dávají termostat na spínaní čerpadla ke kotli, dle čidla, kde pak teplota skáče furt 75 zapne 50 vypne 70 zapne 50 vypne. Cyklování ho ničí, dochází ke kondenzaci spalin atd... Čerpadlo v jakémkoliv topném zařízení při jeho provozu má jet furt a teploty se mají regulovat třícestným ventilem.

Pokud máte ten automat který ohřívá akumulačku, tak jo, je to do jisté míry k pochopení, že nabijete nádrže a pak až spadne teplota doma, tak to pustí to čerpadlo a vletí to do topení, to je dobré, to jo, ale taky to musí být pojištěné tak, že když kotel bude topit a přetopí se, nádrže budou horké, tak to taky má pustit do topení, aby se ochladil a nevyskočil pojištovák nebo dochlazovací smyčka

hodnocení

Bohužel sem tomu při zprovozňování nerozuměl a tak teď budu předělávat zapojení hlavně kvuli elektrikce kdy mám v současné době na jednom kabelu jak čerpadlo a kotel a záložní zdroj mi oboje neutáhne. A při té příležitosti nechám tedy odpojit ten termostat kterej stejně nepoužíváme a mám to přepnuté na manuál a čerpadlo jede pořád.

asd1
hodnocení

0x
Vesteckou kvůli nemáme, takže pokud nedáš schéma zapojeni jak vody tak el., tak se radit moc nedá.

hodnocení

0x
Dá se očekávat, že automatický kotel umí čerpadlo řídit sám a lépe, než samotný termostat. Dejte typ kotle.
hodnocení

Zdravím je to Atmos DC25S s hořákem a ladomatem který má svoje čerpadlo další mám pak za trojcestným ventilem a o jeho zapojení mi jde. Akumulační nádrže nemám a není mi jasné proč tam vůbec ten termostat montovali protože když se topí tak to čerpadlo prostě musí být v provozu.

hodnocení

0x

To čo sa vám zdá zbytočné je pre kotol nápomocné. Podľa popisu máte kotol automat a podľa termostatu vie,či má topiť naplno alebo nie. Je to signál na jeho reguláciu.

hodnocení

Termostat pouze vypíná zapíná oběhové čerpadlo které s kotlem nemá nic společného. Když bude čerpadlo vypnuté tak se max doma nebude topit a kotel bude natápět jen sebe a svůj okruh a cyklovat.

Kotel samotnej je dřevoplyn s přídavným hořákem na kterým jsou upravovat parametry.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]