Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oprava dřevěnné podlahy

Od: janur odpovědí: 15 změna:

Dobrý den,
v příliš suchém bytě praská nová dřevěnná podlaha, jak ideálně opravit praskliny viz foto. Výměna některých lišt byla provedena, ale z důvodu suchýho vzduchu podlaha dál na některých místech praská. Dokud nebude vyřešen problém s vlhkostí (zvlhčovač jede 24/7 ale nestačí to, je špatně nainstalovana rekuperace v celém objektu) nemá smysl řešit další výměnou.
Dotaz zní co s těmito několika cm prasklinami do té doby - Zbrousit, vyplnit nějakým tmelem a naolejovat?

Oprava dřevěnné podlahy
Oprava dřevěnné podlahy #2

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Vypadá to, že jsou lamely kytovaný černým tmelem, současná móda. Takže volný části buď přilepit zpátky, nebo utrhnout a vše přetmelit černým tmelem. Potom přebrousit a přelakovat. Dost jistě to bude lakovaný tvrdým olejovoskem, takže tím.
km

jenky: chtěl bych se zeptat k tomu, co píše tazatel. je normální, že se podlaha ničí přílišným suchem? mě to přijde divné, pochopil bych její poškození přílišným vlhkem. znamená to tedy, že byla vyrobena z nedostatečně suchého dřeva? děkuji.

Takřka jistě to není suchým vzduchem. Dle všeho to bude blbej dub. Někdy se stává že dřevo "jakoby" nedrží pohromadě, letokruhy se od sebe snadno loupou.
riva

Dřevo mění rozměry s vlhkostí. Proto mám v létě (vlhko) dřevěnou podlahu s menšími mezerami mezi fošnami než v zimě, kdy je suchý vzduch.

janur

V dokumentaci k podlaze je doporučená RV 40%-60%, v bytě bylo loni v zimě jen kolem 20% během dovolené, kdy nebyl puštěn zvlhčovač vzduchu. Během reklamace nám bylo vysvětleno, že to je právě těmi podmínkami. Není to můj obor, ale dávalo mi to smysl, kytary, když jsou v přílišném suchu, tak také praskají podobným způsobem.

20% je hodně suchý vzduch. Ovšem výsušná trhlina většinou vypadá malinko jinak. Tohle bych podle fotky tipnul na tzv. šíbru. Prasklina ve dřevě která může vzniknout třeba při kácení. Ta kolikrát při opracování není vůbec vidět a na světlo boží vykoukne až časem. Pravda u dubu to je výjimečný.

hodnocení

0x

Vypadá to na špatně vysušené dřevo. Jak schne dál, praská. Někdy se také velké kusy rozříznou, pak opracují a znovu slepí, právě aby se zabránilo pnutí ve dřevě a tím praskání.

Tohle není špatně vysušeným dřevem. Jedná se tu o nějaký tři milimetry silnou dubovou dýhu nalepenou na překližce či něčem podobném.

km
hodnocení

0x

Co jsou ty tmavé pruhy, ty jakoby už zatmelené? Děkuji.

janur

To je předem vytmelené jsem pochopil. "Podlaha je tříděná, rustikální s vditelnými suky, vytmelenými prasklinami a jinou kresbou dřeva."
Upřímně mě nenapadlo, že s podlahou můžou být takovéhle problémy. Vypadá moc hezky, ale ačkoli se snažím dodržovat všechny doporučení a údržbu (speciální přípravek a minimum vody pro vytírání, olejování 1x za půl roku), tak bohužel to praskaní zastavit neumím. Suchý vzduch je problém obecně, ale že to takhle dokáže ničit podlahu by mě nenapadlo. Teď už jen hledám, jak minimalizovat škody, případně opravit.

riva

Suchý vzduch souvisí s rekuperací. Obvyklé rekuperace totiž nasávají do objektu suchý zimní vzduch a nedodávají do něj vodu.

km

1/ reklamujte, reklamujte, reklamujte dokud to jde
2/ dokud nebude vyřešena příčina (rekuparace) nedělejte s tím nic
3/ až bude vyřešena příčina, nechte nějakou dobu ustálit a pak vytmelte stejným způsobem a doufejte, že už nebudou přibývat

to že to má ty tmelený spáry už z výroby je vlastně teď výhoda, protože se pár prasklin navíc pak ztratí. vlastně nepíšete kolik jich je. blbý je, že ta prasklina na fotce je taková tenká šlupka, to půjde blbě, asi bude třeba třísku vylomit nebo nožem vyříznou jakoby V-drážku, aby ten tmel měl kde držet. myslim si, že je to buď nevhodně vysušené dřevo (dnes se hodně tlačí na čas a suší se v sušárnách šup šup), nebo to poškození při kácení co píše jenyk. každopádně u dřevěný podlahy je třeba se smířit s tím, že to neni lino a že tyhlety vady jsou vlastně na pohled třeba i fajn, když vám teda zrovna třísky od prasklin netrhají ponožky ;)

bylo by dobrý, kdybyste napsal výrobce té podlahy, aby ostatní do budoucna věděli

hodnocení

0x

Nejsem truhlář, ale dřevo určené na podlahu by se přece nemělo loupat jako cibule. Může prasknout, to jistě ano, ale ne tímto způsobem, to je trhač ponožek. Podle mého laického názoru je to na reklamaci, nevhodně zvolené dřevo na podlahu.

hodnocení

0x
Prasklinu pridvihnúť a vyčistiť. Možno odmastiť liehom a nechať vyschnúť. Následne zaliať na čierno ofarbeným epoxidom, vybrúsiť a naolejovať. Epoxid bude ale dosť zapáchať.

Epoxid po vytvrzení nezapáchá, tedy aspoň ty pryskyřice, které jsem za svůj život použil (což bude odhadem cca 7 typů).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]