Nejste přihlášen/a.
"Jestli je to opravdu k něčemu?"
Ano, je to k něčemu. Spolehlivě Vám to vyfiltruje peněženku.
" ...je tam prý dost škodlivých látek"
...a víte, kolik všelijakých bakteríí se časem nahromadí v takovém filtru?
Kohoutkovou vodu piju téměř 3/4 století a zatím žádné negativní účinky nepozoruju.
Jistě, pokud voda z kohoutku je určena pro pití, pak musí splňovat náležitosti vyhlášky č. 252/2004 Sb.
Pokud voda tuto vyhlášku (parametry) nesplňuje, pak je třeba ji upravit.
U běžně dodávané pitné vody z veřejného vodovodu by vždy měla být vyhláška splněna (dodavatel vody musí provádět pravidelné rozbory vody). V případě pitné vody ze soukromého zdroje (studna) si rozbor vody zajišťuje sám majitel RD resp. studny.
Nevím co je Váš případ a co Vám ve vodě vadí (pokud vůbec něco).
Dávat nějaké pochybné filtry "preventivně" je nesmysl (snad vyjma filtru pro zachycení mechanických nečistot z potrubí).
Zdravím, doporučím filtrační konvici - ideálně Brita, ale jsou i jiné, takže jen si vybrat. Určitě nedávajte na řad žádný katex apod., vodu na pití to nezlepší a je to spíše škodlivé. Výjimku tvoří předfiltr tam, kde je hodně písčité podloží, ty jsou prospěšné a neškodí - je to de facto pouze síťka, nebo provázkový smotek v pouzdru. Níže uvádím ty neškodlivé (nesmí obsahovat granulát/pecičky, které se rozpouští):
Pokud tazatel hovoří o filtru, tak se jedná o filtraci, maximálně to může být uhlíkový filtr pohlcující cizorodé látky...
Tak mu nemaťte hlavu různými úpravnami vody jako Brita apod. Nebo dnad osmóza nebo magnety...
Filtr funguje obecně na principu rozdělení směsi na základě velikosti částic.
Takže odfiltrovat různý bordel putující ve vodovodním potrubí nemusí být od věci, jen je potřeba vědět a znát, jaké velikosti které částice mají. Základní pratelný filtr má velikost 50 mikronů a může se jít až na 0,3 mikronu keramika nebo i na 0,1 mikronu (to má třeba sawyer filtr pro survival) ale to je pro pitnou vodu zbytečný, podle mě stačí 3 nebo 1 mikron
TIP: Jestli máte bordel v trubkách to zjistit jednoduše, odšroubujte perlátor a uvidíte jestli tam jsou velké nečistoty
Píše "prý"... takže blábol.
Mikroplasty mají právě 1 mikron a to mu keramický filtr 0.1 mikronu (nebo patrona) pochytá... Ale jestli samotný filtr a patrona nebude produkovat větší škodliviny než ta voda že?
Ty filtry jsou fakt jenom na mechanické nečistoty kvůli ochraně mechanizmů. My nevíme odkud bere on vodu a jak jeho vodárny třeba jsou na tom, vím že třeba pražské vodovody a kanalizace dělají den otevřených dveří, tam se leccos dozví
Jeden mám doma už léta, je tam uhlíková patrona na filtrování a UV zářivka.
Já s ním jsem spokojený a že něco dělá mám ověřeno tím, že čaj z vody bez filtru vypadá a chutná jinak než z té filtrované vody.
Jestli je ten rozdíl nějak podstatný i v jiných ohledech nevím a neřeším.
Pred UV lampou a uhlíkovým filtrom máte všetky predpísané mechanické filtre, ktoré pravidelne čistíté prípadne meníte, ten uhlíkový filter pravidelne meníte (2-6 mesiacov) a taktiež kontrolujete, či tá UV lampa ešte svieti, že jo. Že jo?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.