Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Svaření ppr bez tvarovky

Od: aaaa odpovědí: 10 změna:
Ahoj, je možné řešit u ppr potrubí přechod z 25mm na 20mm bez redukční tvarovky jen svařením přímo jedné trubky do druhé? Jde o pprct potrubí se silou stěny 2,8mm a svar vypadá bezvadně, i po rozstřižení mi to přijde ok. Vadí to něčemu?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Možné to je,no bez záruky na tesnosť a zaťaženie pod tlakom. Ono ak sa použije armatúra a trubka,tak koniec trubky sa v tej tvarovke zlepí s tvarovkou na dorazu. Bez dorazu to je neisté,či niekde nebude trhlina.

Profici si udělají rysku,u kolena,T kusu a podobně klidně i dvě

Tu nejde o to,či si profíci spravia rysku,ale či sa roztavený plast stlačí o doraz. Ak sa stlačí málo tak to môže tiecť,ak veľa,tak sa môže zmenšiť alebo úplne zataviť vnútorný priemer prietoku.

lulek
No výrobce uvádí, že se to až na konec zatlačit nemá, ale má tam být vždy mezera. Hlavně se nesmí moc, aby se to neseskrtilo. Čárku dělat je zbytečné, při zasouvání je cítit odpor při nárazu na konec. Čárku stejně nikdy neuděláte úplně přesně. Já zkoušel i svařit 20 mm trubku na tupo a vydržela 5 MPa, pokud máte svůj dům, klidně to použijte, ale v bytě bych to radši nedělal.

Takže profíci si tu čárku zvlášť u tvarovek ( složitější sestava pár kolen a T kusů za sebou) raději udělají už kvůli poloze jednotlivých tvarovek, ale machři zvládnou vše na první dobrou ...

nunici, taky jsem jako machr začátečník zavařil trubku, že byla neprůchodná. Ale teď jako nešika si vždy dělám čárky a značky.

hodnocení

1x
Neda sa garantovat kvalita spoja, to by som pouzil len niekde na vonkajsi rozvod, kde to vytecie na dvor, v interieri nie.

hodnocení

0x

Zdravím,

v podstatě nevadí, je to možné.

Trubka PP-RCT 25 mm má stěnu 3,5mm, takže uvnitř 18mm. Vy nahřejete 20mm a strčíte dovnitř... Vše je možné!

Jen bych to nedoporučil, ty tvarovky stojí pár kaček a je jistota. Trubky PP-RCT mají v sobě vyztužení uhlíkovými vlákny..

Jak bylo zde uvedeno, ven ano, dovnitř tedy nevím, a už vůbec ne do zdi pod omítku...

Jistota není nikdy ,zažil jsem kombinaci potrubí a tvarovek - obojí PPR,každé chtělo "svoji" teplotu ...

tak asi ano, nikdy není, ale je více méně jistá, alespoň dle doporučení výrobce..

Svařoval jsem mimo občas vodovodní, tak hlavně pro tlakový vzduch, přes 8bar. Dovolím si říci že mnoho set metrů... A nikde nic neutíká dodnes. A ano, správná teplota, čas a trochu cviku :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]