Nejste přihlášen/a.
Zdravím, před pár lety jsem dělal nové rozvody v jedné místnosti. Kabely byly vedeny do rozvaděče v liště přes další místnost, která se rekonstruuje až nyní. Kabely budu zasekávat jinou trasou, protože nyní vedou v liště za trubkami topení, kde by se obtížně zapravovala omítka, takže je stejně budu muset přerušit a nastavit. Abych nedělal tupě 2 zavíčkované krabice, napadlo mě udělat z nich zásuvky a ušetřit tak kabeláž i práci při rekonstrukci této místnosti. Je to proti normě? Chápu, že by měla každá místnost mít vlastní jistič, ale když ani počet zásuvek v obvodě nepřesáhne 10? Díky!
Ještě dodám, že ostatní zásuvky v místnosti už budou samozřejmě na vlastním okruhu.
To ano, ale doplňuji, že dle ČSN 332130 čl. 5.4.1 se jedná pouze o obvody pro pevně připojené spotřebiče! Jinak dle čl.
5.3.13 Pro el. spotřebiče, u nichž je výrobcem určeno v návodu k montáži se zřizuje samostatný obvod!
jir
těch 50 zásuvek by neprošlo. Tady nejde o to, že jsou pod společným rámečkem. Pokud by se bralo, že jsou zásuvky se společným rámečkem, to by jich mohlo být fakt třeba 50 kusů.
Obecně se to bere podle toho, jak jsou zásuvky propojené-buď jsou už propojené :
1)od výrobce(klasická dvojzásuvka, nebo venkovní dvojzásuvka, která už je taky "vydrátovaná"- klasické schválené atestované produkty
2)propojení zásuvek provádí montér. A tohle už se bere jako každá zásuvka samostatná, byť pod stejným rámečkem.
Revizní technik mi před pár lety říkal, že nebere. 5 zásuvek v rámečku = 1 zásuvka v okruhu. Takže teoreticky by jich 50 být mohlo.
Zalezi aj na sposobe montaze : nasluckovat 5 ramcek = 5 dalsich spojov, kde co spoj, to trochu prechoveho odporu a sanca na poruchu pri zlej montazi alebo vyrobnej vade svorky v zasuvke.
Preferujem pouzit Wago a oba kable, vstup aj vystup nimi spojit. Odtial taham potom kratke vodice k zasuvkam v ramceku, vyrazne tym znizim pocet spojov a porucha jednej zasuvky nevyradi ostatne ani nasledujuce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.