Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odzvušňovací ventil radiátoru teče

Od: mirazb2® odpovědí: 13 změna:

Jak funguje odvzdušňovací ventil u radiátoru, viz příloha :)? Povolil jsem jej klíčkem doleva, začal trochu téct. Ale ne tou "dírkou" na vodu, ale jakoby zpod plastu. Když se jej snažím utáhnout doprava, teče ještě víc. Tedy jsem ve fázi že jsem velmi malinkým poootočením doleva nebo doprava našel polohu kdy to neteče, ale jakmile na to šáhnu a otočím na jednu či druhou stranu, tak protéká. Může být poškozen?

Odzvušňovací ventil radiátoru teče

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Plastova cast je jen krytka. Kovovy sroub se sroubuje az do zavitu za plastovou krytkou. Zkusil bych to utahnou doprava. Jeste se me nestalo, ze bych na tom strhnul zavit.

hodnocení

2x

Víte jistě že se nepoolil celý odvzdušňovák? zkusil bych 22 klíčem s citem přitáhnout

hodnocení

2x

"Povolil jsem jej klíčkem doleva"

Tak ho zase klíčkem dotáhni doprava. Pak vem klič na ten "stříbrný" (pozinkovaný) šestihran a s citem ho zkus dotáhnout.

Nakonec si vem plochý šroubovák, vlož šroubovák do drážky (na čtyřhranu) a dotáhni nebo povol odvzdušňovací šroubek.

hodnocení

Zkusil jsem to několikrát točit doprava a vypadá to, že se protáčí. Prostě ho nedotáhnu. Vždycky v určité fázi otáčky teče/stříká. Našel jsem tam moment ve kterém neteče, resp. pouze minimálně prosakuje. Na ten šestihran se ještě podívám. Ale asi v pondělí povolám topenáře na kontrolu.

Můžete si koupit za 20 Kč náhradní a tento po výměně opravit nebo vyhodit. Také se mi jednou stalo, že se pod kuželku něco dostalo a násilným utažením jsem ji poškodil. Naštěstí mám soustruh, tak jsem ji opravil. Vzhledem k ceně se ale oprava nevyplatí.

asd1
hodnocení

0x
Utáhnout sroubovakem ten šroubek uprostred.. pokud to nepomůže ani po nekolikerym tam-zpět tak vysroubovat uplne a vycistit nebo dát nový odvzd. Samozřejmě radiátor odpojit, jinak bude vodotrysk ;)

Vážně je nutné ničit to šroubovákem? Je takový problém koupit si originál klíč?

asd1
Proč ničit? Ta drážka je pro šroubovák a poškodí jí jen lama..
Dotazu rozumím že stranovym klíčem točil tím bílým plastem..
tsi

Ne, ona se ta drážka šroubovákem opravdu roztáhne i bez lamy. Je to z nekvalitních materiálů. Proto je nutný klíček.

lll
Jak vypadá ten "originál klíč"?
Vždycky ten šroubek povolují utahují šroubovákem..

mnd®
hodnocení

0x

Na ten šestihran se nesahá.Možná jste při povolování a utahování poškodil jen těsnění.Odvzdušňuje se tím čtyřhranem uprostřed.To bílé není krytka,ale můžete si tím natočit kam má téct voda při odvzdušňování tou dírkou.To bílé jde pootočit i bez povolování čehokoliv a nic by téct pez povolení čtyřhranu uprostřed nemělo.Kupte si nový odvzdušňovák+klíček,zastavte přívod do radiátoru a namontujte nový.Jestli to zvládnete,tak ušetříte dva tisíce za topenáře - pokud ho na takovouhle prkotinu vůbec hned seženete a bude mít čas.

hodnocení

Nikdy jsem to nedělal :) Přívod topení zavřu, ale není žádný závěr na odtoku. Když odšroubuji ten ventil tak mi z toho vyteče voda odtokovou větví. Nebo se laicky pletu? Ještě když zrovna tento radiátor je v podstatě v nejnižším místě soustavy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]