Nejste přihlášen/a.
Zdravím, řeším rosení oken v bytě 11. Patro. Vždy ráno, když vstávám do práce, mám ráno zevnitř orosená okna. V obýváku nebo kuchyni to pochopitelně není, protože tam nespíme. Topím, pravidelně větrám, byt je zateplený, okna plastová, dvojsklo. Už mě nenapadá, jak tomu předcházet.
Děkuji
1. Foto: Je když je venku pod nulou a stlumím topení.
2. Foto: Když topím a často větrám.
Teplota skla je nižší než rosný bod. Vidím tam závěsy. Jestli je zatahujete, tak ušetříte za teplo, ale sklo se víc ochladí.
Proč se rosí, tedy víte. Moderní okna jsou těsná a pokud není jiná "díra"do bytu, tak vlhkost stoupne. Můžete si to změřit, dnes je doba digitální, tak třeba něčím jako je vi.aliexpress.com/.... Po zprovoznění budete mít jako bonus hodiny, které ukazují vždy přesný čas (pokud máte připojení na internet přes wifi).
U nás to pak vypadá s teplotou, relativní vlhkostí a z toho spočítaným rosným bodem takto. Okna se nerosí, rosila by se, pokud by byla chladnější než cca 10 st.C.
V průběhu noci když jdete na záchod tak otevřete na 5 min. dokořán aby se těžký vlhký vzduch vyvětral, jednak tam máte určitě příšerný množství CO2, možná 4000-5000 ppm - Více můj měřák nenaměří (ideál je do 400), a druhak tam máte obrovskou vzdušnou vlhkost.
K tomu studený sklo a rosnej bod a je to.
Myslím že za den vydýchá a odpaří 2 osoby klidně 10 l vody...
Zkuste taky 4 hod. před spánkem nic nepít
Pokud vás to trápí, tak vlhkoměr je základ, měřič CO2 už je pro ty větší fajnšmekry, Kteří chtějí vědět co vlastně dýchají...
Tohle bych řešil před uvažováním o trojskla, protože na trojsklo budete pravděpodobně potřebovat i nový rámy, takže celý nový aby se okno ne kroutilo
Kolego, je spousta lidí, kteří chodí jeden až dvakrát za noc na WC, Je spousta lidí, kteří se před spánkem pro Leou, stejně jako je spousta lidí, kteří se před spánkem nadlábnou...
My netušíme jak to má tazatel...
Ale já si myslím, že je nikoliv většina ale menšina lidí, kteří usnou na 8 hod. a spí nepřerušovaně 8 hod., ale to je spekulace, studie k tomu nemám, samozřejmě to považuji za správné a sám to tak dělám ale myslím si že to takhle asi nemá většina! Už protože starší lidi mají spánkové potíže a hodně lidí v produktivním věku má psychické potíže (S tím souvisí vše možné pití i jezení Nezřídkakdy před spánkem
Bydlíme v paneláku, 2 osoby. Spíme se zavřenými okny, ale před spaním vyvětráme. Přes den máme dveře do ložnice pootevřené a na noc je zavíráme. Prádlo sušíme v bytě na sušáku. V koupelně sice ventilátor máme, ale používáme ho velmi zřídka. Vaříme každý den, ale digestoř nezapínáme (snad jedině tehdy, když se něco připálí, aby jsme vyhnali smrad).
V žádné místnosti se nám okna vůbec nerosí, ani u spodu. Vzpomínám si, že některý rok se trochu rosila, ale to bylo, když byly mrazy -15°C.
Vlhkost v bytě máme (dnes ráno) 48 %. (Doporučená je 40 až 60 %.)
Dům je zateplený, jestli to má vliv na rošení oken nevím.
Určitě hodně záleží na vlhkosti vzduchu. U nás je poměrně nízká, i přesto, že na položené otázky od "km" by jsme odpověděli, že se podle nich neřídíme.
Bohužel musím sušit prádlo v bytě, jelikož v baráku není sušárna, a sušička se mi do koupelny nevejde.
Jak již napsal pan riva, "Teplota skla je nižší než rosný bod." To je ta příčina rosení.
Jelikož máte jen dvojskla, musím sdělit, že již horší zasklení se nedělá. Je třeba zjistit teplotu a vlhkost v blízkosti okna. Nikoliv uprostřed místnosti, ale na skle.
Dodejte naměřené hodnoty, pak můžeme vymýšlet postupy. Závěsy na noc zatahujete, aby to netáhlo do bytu:?
Vůbec nezatahuji, obcas v pokoji musim sušit prádlo, jelikož v baráku není sušárna, a sušička se mi nikam nevejde.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.