Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rosení oken v bytě

Od: peppaa odpovědí: 24 změna:

Zdravím, řeším rosení oken v bytě 11. Patro. Vždy ráno, když vstávám do práce, mám ráno zevnitř orosená okna. V obýváku nebo kuchyni to pochopitelně není, protože tam nespíme. Topím, pravidelně větrám, byt je zateplený, okna plastová, dvojsklo. Už mě nenapadá, jak tomu předcházet.

Děkuji

1. Foto: Je když je venku pod nulou a stlumím topení.

2. Foto: Když topím a často větrám.

Rosení oken v bytě
Rosení oken v bytě #2

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

riva
hodnocení

4x

Teplota skla je nižší než rosný bod. Vidím tam závěsy. Jestli je zatahujete, tak ušetříte za teplo, ale sklo se víc ochladí.

peppaa
hodnocení

Vůbec nezatahuji

riva

Proč se rosí, tedy víte. Moderní okna jsou těsná a pokud není jiná "díra"do bytu, tak vlhkost stoupne. Můžete si to změřit, dnes je doba digitální, tak třeba něčím jako je vi.aliexpress.com/.... Po zprovoznění budete mít jako bonus hodiny, které ukazují vždy přesný čas (pokud máte připojení na internet přes wifi).

U nás to pak vypadá s teplotou, relativní vlhkostí a z toho spočítaným rosným bodem takto. Okna se nerosí, rosila by se, pokud by byla chladnější než cca 10 st.C.

Rosení oken v bytě #3

bat
hodnocení

2x

V průběhu noci když jdete na záchod tak otevřete na 5 min. dokořán aby se těžký vlhký vzduch vyvětral, jednak tam máte určitě příšerný množství CO2, možná 4000-5000 ppm - Více můj měřák nenaměří (ideál je do 400), a druhak tam máte obrovskou vzdušnou vlhkost.

K tomu studený sklo a rosnej bod a je to.

Myslím že za den vydýchá a odpaří 2 osoby klidně 10 l vody...

Zkuste taky 4 hod. před spánkem nic nepít :)

Pokud vás to trápí, tak vlhkoměr je základ, měřič CO2 už je pro ty větší fajnšmekry, Kteří chtějí vědět co vlastně dýchají...

Tohle bych řešil před uvažováním o trojskla, protože na trojsklo budete pravděpodobně potřebovat i nový rámy, takže celý nový aby se okno ne kroutilo

tim
Jako rady rádců tady víceméně dobré, ani jsem neměl potřebu tazateli reagovat, ale tady jsem se pozastavil. V průběhu noci každý na toaletu nechodí, protože spí a jde si normálně až ráno. Přeci se nebude na večer nalévat vodou, aby ho v noci vzbudilo nutkání na wc kvůli otevření oken? A potom naopak radíte, ať tedy nepije a mě zajímá, jak mu pomůže, když nebude 4 hodiny před spánkem pít? Jakože té vydýchané vlhkosti bude o tolik méně, že se okna neorosí? *nevi*
bat

Kolego, je spousta lidí, kteří chodí jeden až dvakrát za noc na WC, Je spousta lidí, kteří se před spánkem pro Leou, stejně jako je spousta lidí, kteří se před spánkem nadlábnou...

My netušíme jak to má tazatel...

Ale já si myslím, že je nikoliv většina ale menšina lidí, kteří usnou na 8 hod. a spí nepřerušovaně 8 hod., ale to je spekulace, studie k tomu nemám, samozřejmě to považuji za správné a sám to tak dělám ale myslím si že to takhle asi nemá většina! Už protože starší lidi mají spánkové potíže a hodně lidí v produktivním věku má psychické potíže (S tím souvisí vše možné pití i jezení Nezřídkakdy před spánkem;)

hodnocení

0x
Zrejme starsie sklo, kde ramik medzi sklami tvori tepelny most. Situaciu zhorsia aj spustene zaluzie. Pomohla by vymena celeho okna za trojsklo, ktore ma tepelny odpor okolo 0.6
peppaa
hodnocení

Okna jsou z roku 2005.

km
hodnocení

0x
Jednoduche reseni asi neni. Zkousel jste spat s otevrenym oknem treba na mikroventilaci? A s pootevrenymi dvermi? Susite v byte pradlo na susaku nebo mate susicku? Pouzivate v koupelne ventilator? Varite se zaplou digestori?
ibn

Bydlíme v paneláku, 2 osoby. Spíme se zavřenými okny, ale před spaním vyvětráme. Přes den máme dveře do ložnice pootevřené a na noc je zavíráme. Prádlo sušíme v bytě na sušáku. V koupelně sice ventilátor máme, ale používáme ho velmi zřídka. Vaříme každý den, ale digestoř nezapínáme (snad jedině tehdy, když se něco připálí, aby jsme vyhnali smrad).

V žádné místnosti se nám okna vůbec nerosí, ani u spodu. Vzpomínám si, že některý rok se trochu rosila, ale to bylo, když byly mrazy -15°C.

Vlhkost v bytě máme (dnes ráno) 48 %. (Doporučená je 40 až 60 %.)

Dům je zateplený, jestli to má vliv na rošení oken nevím.

Určitě hodně záleží na vlhkosti vzduchu. U nás je poměrně nízká, i přesto, že na položené otázky od "km" by jsme odpověděli, že se podle nich neřídíme.

peppaa
hodnocení

Bohužel musím sušit prádlo v bytě, jelikož v baráku není sušárna, a sušička se mi do koupelny nevejde.

bat

A kam se má asi ta vlhkost z toho mokrého prádla vypařit? :-D

Kup si pračku že sušičkou nebo jsi už na balkóně nebo holt používej pravidelnou nebo větrej.

Tak jestli můžeš kupovat tablety Ceresit.

Anebo tvůj dotaz zní: maminka i tatínek kouří v bytě co mám udělat proto abych nedostal rakovinu?

jirib
hodnocení

0x
To zadělání okna do rámu,vypadá hodně divně...
doplněno 07.01.25 12:54: To okno vypadá strašně...
Rosení oken v bytě #4
Co je divnýho na křídle a rámu?
jirib
Tak si ty fotky pořádně zvětšete...
Buď tam někdo měnil jen skla nebo hnus,fuj.
ibn

To není špatným oknem nebo zazděním.

Tam je plíseň od toho, že je to stále mokré. Vodu bude zatečená i v těch spárách mezi jednotlivými díly.

lbn
hodnocení

0x
jirib
Vlhkost se sráží normálně na spodní hraně okna při mrazech a dvou lidech v pokoji...cca 1-2cm...
Uživatel má orosené celé okno...reklamace provedení!

jirib
hodnocení

0x
Zimní normální stav.
Rosení oken v bytě #5

hodnocení

0x

Jak již napsal pan riva, "Teplota skla je nižší než rosný bod." To je ta příčina rosení.

Jelikož máte jen dvojskla, musím sdělit, že již horší zasklení se nedělá. Je třeba zjistit teplotu a vlhkost v blízkosti okna. Nikoliv uprostřed místnosti, ale na skle.

Dodejte naměřené hodnoty, pak můžeme vymýšlet postupy. Závěsy na noc zatahujete, aby to netáhlo do bytu:?

peppaa
hodnocení

Vůbec nezatahuji, obcas v pokoji musim sušit prádlo, jelikož v baráku není sušárna, a sušička se mi nikam nevejde.

Dodejte naměřené hodnoty, pak můžeme vymýšlet postupy

Sušení prádla to hodně podporuje, aby byla okna mokrá.

hodnocení

0x

Voda se sráží na nejstudenějším místě pokoje. Buďte rád, že je to sklo okna. To se dá utřít. Kdyby vám plesnivěly zdi, to by bylo horší.

hodnocení

0x

kvalitní kočkolit na misku položit na parapet

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]