Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zmrznutí ppr potrubí

Od: kozuk odpovědí: 38 změna:
Dobrý den, jaké máte zkušenosti či teoretické znalosti o zmrznutí potrubí z ppr? Ne vždy se dá vše udělat tak, aby to šlo snadno vypustit...

38 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Pokud mate kompresor, tak se da potrubi s problematickym usekem profouknout vzduchem a tim tu vodu dostanete z vetsiny ven.

2024
hodnocení

2x
Pokud se nedá rozvod udělat tak, aby šel vypustit, pak se musí potrubí proti zamrznutí ochránit jinak.
Snad chápete, že jiná situace bude, když potrubí zamrzne náhodně na 5minut a jen částečně 1x za 5 let a jiná situace bude, když se tak bude dít opakovaně a "obden" při -20stC.

hodnocení

2x

Voda v trubkách nesmé zmrznou, ať je trubka z čehokoliv.

Když to zmrzne -1°C, je to určitě jiné, když bude -10°C, několik dní...

hodnocení

2x
Buď instalace se navrhne tak aby na zimu šla snadno vypustit, nebo teplota v interiéru se musí udržovat minimálně na +5. Jiné možnosti nejsou.

mravenec
hodnocení

2x

V zahrádkářské kolonii, kde jsou rozvody s pitnou vodou, která se na zimu odstavuje, takové rozvody máme.

Já to řeším takovým způsobem, že starým vysavačem, kde jde hanice nasadit na stranu výfuku, vodu z potrubí vyženu. Za víc než 20 roků nebyl žádný problém.

hodnocení

1x

Záleží na více okolnostech.Ideální je vodu vypustit,případně potrubí vyfoukat kompresorem. Kulové kohouty nechat v mezipoloze - neotvírat naplno.Pár zamrzlých trubek jsem viděl,většinou přežily

berger1

V mezipoloze? Proč? Nerýpu, jen to nevím a otvírám naplno...

pecenkav

Protože při otevření naplno zůstane uzavřená voda v prostoru mezi koulí a tělesem kuláku a ta ho po zmrznutí roztrhne

km

tak tak v mezilopoze je větší jistota že přežije než plně otevřený

Loni jsem něnil kuláč - lehce prošel mrazem v uzavřené poloze a led ho nafoukl. V otevřené poloze OK, úplně uzavřený taky.Problém nastal při otevírání , v mezipoloze začla prasklinou stříkat voda

berger1

Dík za info, jdu to přivřít...

hodnocení

0x
Oproti ocelovým je u plastových trubek větší šance, že při zmrnutí vody neprasknou, ale určitě bych to nebral jako něco, s čím mohu počítat, jen prostě při nehodě je šance, že to přežije. Také je rozdíl, když někde zůstane po vypuštění stát trocha vody, nebo když je systém plný. Problémy hrozí u dlouhých trubek, pokud nemají kam dilatovat. No a také takové zmrznutí "prověří" kvalitu svárů..
Dilatace potrubí se řeší už v projektové dokumentaci. Pro investora je to velký důvod proč nepřevzít zakázku a nezaplatit.
To je hezké, ale my nevíme, o jakých rozvodech je řeč, kdo je navrhoval a kdo dělal. Spousta lidí si vodu řeší sama.

trtr
hodnocení

0x
Zdravím, vodu v tzv. polyši mají teď na mnoha místech nouzově kvůli povodním na povrchu. Aby ne zamrzla, musí být průtok, tudíž nechávají v trochu téci pořád. Jinak je třeba zateplit, nebo zakopat.

hodnocení

0x
Zamrznutie potrubia je nepripustne, bud vypustit alebo temperovat, napriklad samoregulacnym kablom. Ak to nepraskne hned, moze to prasknut neskor pri zvyseni tlaku, pokojne v lete za pol roka.
pecenkav

Praská to většinou až při rozmrzání, kdy se voda teplem začne roztahovat, nepraská to většinou při zamrznutí, to voda chladem zmenšuje objem.

Nespravny nazor, voda sa sprava inak ako ine kvapaliny, pri mrznuti objem zvacsuje.
km

pecenkav: to jsou mi nějaké fyzikální novinky, takže led má podle vás menší objem než voda?

Nechci polemizovat,ale zatím co jsem viděl tak prasklo potrubí při zamrznutí, při rozmrzání pak začne z praskliny téct voda .Při rozmrzání bouchla PET lahev s bublinkama...

Voda se chová při určitých teplotách "trochu nelogicky"

pecenkav

Já se taky nebudu dohadovat, ale viděl jsem dost prasklých trubek v neobydlených bytech v Praze v činžákách bez topení, lidi vystěhovaný a voda ve sklevě nezavřená, zpětná klapka u vodoměru nepustí vodu zpátky do ulice, takže od podzimu je voda na nějakých 10 - 12 stupních, při přícodu zimy se pomalu ochlazuje, zmenšuje objem, hned se z ulice doplňuje zase tlakem do původního množství, až pak zamrzne, v tu chvíli se trochu ledem začne zase zvětšovat objem, ale to už není na původní množství, to většinou vychytají zbytky vzduchových bublin v potrubí, pak nastane obleva a voda začne zase zvětšovat objem, ale klapka u vodoměru to nepustí do ulice a to zvětšení objemu je větší, než u ledu a navíc v potrubí je pořád ještě led a ta voda se zvětšuje víc, než byl ten led.

Moje zkušenosti, chodil jsem opravovat tyhle průsery do 26 baráků a bylo v nich ještě hodně olověných trubek

km

pecenkav: už rozumim, děkuji

Někde jsem četl, že roztržení trubky zabrání protažení hadičky z nepříliš měkkého plastu (LDPE) trubkou. Hadička musí být na obou koncích a pak cca na každém metru uzavřena pevnou záslepkou, aby fungovala jako pneumatický vyrovnávač. Samozřejmě jednodušší je topný had pod izolací.

kozuk
hodnocení

0x

A jak by to bylo u potrubí z PEX-a? To by asi mohlo být úplně v pohodě, když se spojuje tak, že se roztáhne a pak se vrátí nazpátek? Stejně se mi PPR zdá velmi nepraktické a ze všech materiálů se podle mě spojuje nejhůř, nejpracněji a vypadá nejhůř.

Fyziku neosalite, ziadne zazracne mrazu odolne potrubie nie je.
Nevymyslajte hluposti.
kozuk

Nepište hlouposti. Samozřejmě, že jsou materiály, ve kterých vodu můžete zmrazit a ohřát na třeba 90 stupňů třeba několikatisíckrát. Jen nevím, jak na tom jsou běžně komerčně prodávaná potrubí a než se v tom trochu zorientuji, potrvá to nekolik měsíců... Ptám se lidí, kteří jsou odborníky, a mezi ty rozhodně nepatříte.

Peter má pravdu. Materiály existují všelijaké, ovšem ve stavebninách žádné takové potrubí nekoupíte a já pochybuju, že to někde jinde seženete.

To nik nerozporuje, ze napriklad miska z polypropylenu moze ist s polievkou do mrazaku, akurat ziadne take potrubie nie je a nebude, aj ked budete diskutovat agresivnym stylom.
Vsetci vam piseme to iste : bud rozvody uplne vypustite alebo musite temperovat.
kozuk

Agresivní jste vy. Dobře vím, že spoustu cyklů zmražení a rozmražení v kombinaci s intenzivním slunečním svitem, šlapáním a kroucením vydržela i obyčejná hadice, kterou mám na zahradě. Proč by to žádný z potrubních systémů pro rozvody vody, kterých je nepřeberné množství, nevydržel? Ptám se někoho, kdo si třeba různá potrubí opakovaně mrazil a zkoušel různé zatěžkávací zkoušky, někoho, kdo zná tahové diagramy materiálů za různých teplot a spoustu dalších věcí. Pokud k tomu nemáte co říci, jen že potrubí je potřeba vypustit nebo temperovat, neraďte ani babičce na ulici. Vy si totiž vůbec neuvědomujete, jak je problematika složitá a co to znamená nečemu rozumnět. Každopádně dneska vezmu různé trubky, napustím je, uzavřu a uvidím, kolik cyklů vydrží a jak se budou měnit jejich rozměry.

To je presne ten rozdiel :
Hadica je pruzna a roztiahne sa, lad ju nepotrha. Potrubie je nepruzne. Len smelo do pokusov s mrazenim, urcite vam tajna organizacia instalaterov taji ten super material, ktory nepraskne. Ak by to bolo take jednoduche, ako si to namyslate, neboli by vypustacie ventily a kable na temperovanie.

Nemusíte hledat žádný zázračný materiál. Existují nerezové vlnovcové (roztahovací) hadice, ty by myslím mohly odolávat zmrznutí vody. Cena je kolem 1000,- za metr.

pecenkav

orione, zrovna toho vlnovce bych se bál, sice se bude protahovat na délku, ale průměr se moc nehne, ale zase tam v těch vlnách na vodorovném úseku může zůsta dost vzduchových bublinek, které by mohly tomu trošku pomoct to vykompenzovat, ale když už se to celý zaplní ledem, tak nerez jako taková žádnou pružnost nemá, může to prasknout dost brzy.

kozuk

Ono ten rozdíl mezi trubkou a hadicí se často stírá. I ppr se dá srolovat, a řada materiálů, které se s sanitární technice běžně používají, je ještě pružnější. Ale myslím, že byste se s nimi měl nejprve seznámit. Stojím o popsání problému pomocí infinitezimálního a diferenciálního počtu a ne o informaci, že hadice je pružná.

V misce můžu dát zmrazit cokoli,protože led se má kam roztáhnout. U potrubí je to věco jiného, protože většina plastů (u těch používaných na trubky asi všechny) mrazem ztrácí pružnost

Nechápu co se vám nelíbí na PPR - navíc i v PPR se vyrábí 4 druhy trubek s dosti odlišnými vlastnostmi ( a taky s dost rozdílnou cenou)

Polypropylen v mrazech křehne, v tomto je lepší polyethylen, ale zmrznutí by nejspíš neustála ani LDPE trubka. U kruhového průřezu není možnost deformovat se tak, aby trubka zvětšila plochu na průřezu, pro provozní tlak pitného řádu to zvládne jen pružná hadice s výztuží. Nebo by trubka musela mít jiný než klasický kruhový tvar.

kozuk

Na PPR se mi nelíbí třeba objemné spoje, velmi náročná a nepohodlná montáž ve srovnání s materiály, které stačí roztáhnout akušroubovákem a zasunout, nebo zasunout a zalisovat a skutečnost, že se nedají ohýbat. Svařování je často na dva lidi a může dojít ke seškrcení ve svarech, které se obtížně zjišťuje. V praxi se člověk často setká se svary, které byly třeba velmi křivě zasunuté, sice vydrží, ale proč to dělat takhle, když jsou lepší systémy. Výborně provedené potrubí z PPR je při uložení ve zdi skvělé, ale je oproti jiným systémům více možností pro lidskou chybu.

hodnocení

0x
Tak este raz a pomaly :
Ked voda mrzne, zvacsuje svoj objem a to rovnomerne kazdym smerom, preto situaciu nezachrani vlnovec. Ziadny material bezne pouzivany na rozvody vody nema schopnost odolat sile v radialnom smere. Este aj hadica s textilnou vystuzou je problematicka.

Nevidím důvod, proč by vlnovec nemohl odolat. Voda nezmrzne naráz, krystaly chvíli rostou, vznikne směs vody a ledových rystalků a tlačí se tím směrem, který ji snáze pustí, tím dojde k přesměrování případného radiálního rozpínání na axiální. Alespoň takhle to vidím já, ověřeno to nemám, tyhle experimenty nechám jiným.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]