Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vlhká zeď garáže

Od: nick22 odpovědí: 11 změna:
Ahoj, mám v garáži vlhkou zed-asi 1m šířky. Dále je pak zeď dělená s vzduchovou mezerou a myslím terpapirem uvnitř nebo tak něco, takže zbytek sklepa je OK.
Zbývá tento kousek hned vedle vrat kde se vlhkost tlačí ven a způsobuje nevzhlednou omítku + plísně + se zdá že omítka stejně odpadne.
Varianta 1: osekat omítku v této části a dát sanační omítku. Nevím jak dlouho tam tato vydrží.
Varianta 2: Jen protiplísňový nátěr- tady to zřejmě bude vypadat pořád blbě, protože na zdi jsou i solné výkvěty(Savo se nato nikdy nepoužívalo)
Varianta 3: odkopat zvenku po celé délce baráku a dát na zeď modifikovaný asfaltový pás. Tady tohle asi bude nejpracnější varianta, ale nejlepší výsledek?. Předpokládám že zeď nebude pod zeminou vůbec rovná a bude potřeba ji napřed vyrovnat aby se IPA dala navařit.
Varianta 4: Odkopat metr či dva do šířky od zdi, do hloubky třebas jen 30cm a dát nepropustnou zábranu takto vodorovně aby se dešťová voda nedostala blíže jak ten metr od baráku. Zdi by to mohlo, ale možná nemuselo pomoct.
Vodorovnou hydroizolaci dům má, no těžko říct v jakém stavu, z venku vypadá zeď takto=odfouklá spodní část fasády. Co se týká zbytku sklepů tak jsou suché.
Nicméně i zvenku na zdi u garážových vrat lze vidět, že cihly jsou v havarijním stavu a není divu že se to projevilo i vevnitř.
Jakou variantu byste vybrali?
Díky za Vaše tipy.

Vlhká zeď garáže
Vlhká zeď garáže #2

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

km
hodnocení

2x
Pokud je horizont. hydroizolace v poradku, tak zalezi jeste kde je, pokud nad urovni terenu, a nechcete delat druhou pod urovni podlahy garaze, tak udelat pouze vertikalni izolaci a doufat, ze to pomuze, protoze stale pujde vlhkost zdi odspodu. Samozrejme muzete take okopat a dat novou omitku, protoze zasoleni se jinak nezbavite.
nick22
hodnocení

Diky, odspodu vypadá, že vlhko nejde, protože to byly problémy I na dalších částech zdi ve sklepě :), :)

hodnocení

0x
Co je ta trubka čouhající tak 25 cm nad zemí mezi zdí a kamenným tarasem? Není to nějaká nefunkční drenáž?
Jinak ta zeď je podle pohledu vlhká pěkně. Nestéká tam nějaká dešťovka, okapy jsou ok?
Také mi přijde podle fota, že terén je naspádován k domu, chtělo by to opačně.
nick22
hodnocení

to bude pravděpodobně jen trubka ať voda nevyvali tu žulovou zeď (uvidím po odkopani jestli je tam nějaká drenáž.
Terén bude třeba taky vyspadovat, ale je to holt v kopci.
Voda tam že střechy nesteká, ale není tam žádný přesah, takže po fasádě stéká déšť.
Dříve to bylo obrostlé břečťanem, takže se tam vlhko drželo.
Jestli jsou fleky a opadaná fasáda nad vodorovnou izolací způsobeny břečťanem, tak je to v podstatě dobrá zpráva.
.
Ta trubka může být část nějaké nepovedené drenáže, která vám tu zeď pěkně zásobuje vodou.
Za mne: Varianta 4 ne. Varianta 1 až po vyřešení vlhkosti.
Zvolil bych:
- podle možností upravit terén, aby povrchová voda šla od domu
- odkopat
- pokud je sklep vodorovně odizolován a je možné na izolaci navázat, tak vyspravit, dobetonovat, srovnat zeď pod i nad zemí
- na hydroizolaci lze použít asf. pásy, PE fólie, asf. stěrky, nátěry, atd. + ochranu izolace
- pokud sklepy vodorovnou izolaci nemají a zemina je v místě jen vlhká, snad by stačilo po srovnání zdi oddělit zeď od zeminy nopovou fólií do dostatečné hloubky; pokud je zemina mokrá nebo je spodní voda, je to sázka do loterie...; případná drenáž by musela být dobře promyšlená, zaházet děrovanou trubku štěrkem nestačí...

nick22
hodnocení

0x

nechal jsem vlákno chvíli spát, ještě jsem se ktomu nedostal - ale přes léto by stím chtělo pohnout.

Základy vodorovnou izolaci zřejmě mít nebudou. Podřezání domu je provedeno až nad urovní terénu.

Je úplně špatné jen oddělit venkovní zeď od hlíny buď ipou nebo nopovkou? -> vyšlo by to v jednom kuse, takže bez spojů

km

"Je úplně špatné jen oddělit venkovní zeď od hlíny buď ipou nebo nopovkou?" není, ale není to řešení, páč nejistý výsledek

Já to takhle udělal, oddělil nopovkou. Z jedný strany domu těsně u kamenných základů ( nerovnosti po odkopani částečně vyrovnal a pak za nopovku ještě nalil ridky beton), z jedný strany, kde je cca 70cm betonový chodník, jsem nopovku dal až za něj, nechtěl jsem ho bourat. Hloubka cca jako základy, asi 140cm. Už je to asi 12 let, ale jestli to pomohlo si netroufam odhadnout. Barák z roku 1928, pod zemí skoro všude písek.

Potřebujete zabránit vodě a vlhkosti do zdiva.

Jen se zeptám, v garáži najdete pod omítkou, kde je ty hydroizolace?

nick22
hodnocení

Díky, ano z garáže místo podřezání najdu.

Neznám to u Vás, tak navrhnu jen, jak si to u Vás představuji. Otloukl bych vnitřní omítku až na zdivo, asi cihly. Podle vzhledu zdiva bych "přiložil" lepenku lepší kvality a síly alespoň 5mm. Pak bych vše přizdil porobetonem o síle 50mm, plus omítku.

Nebo místo přizdění bych udělal předstěnu ze sádroše. Pak ještě varianta, že dáte na zeď hezkou OSB desku, jako stěnu s navěšením čehokoliv.

Možností je mnoho.

Pak bych se vrhnul na horní, venkovní vrstvu a těsně u baráku bych položil vodorovně nopovku s malým spádem od domu. Navrch buď kamínek, travičku a podobně.

Vždy je více řešení, žádně není to nejlepší, vždy se najde lepší varianta.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]