Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
pro rodinný dům je v katastru nemovitostí vdp.cuzk.gov.cz/... zapsáno "Počet bytů: 1". Rodinný dům byl reálně upraven tak, že obsahuje několik bytů se samostatnými vchody, měřiči energií apod. Kolaudační rozhodnutí neznám.
Pronajímatel tyto byty pronajímá, ve smlouvě o pronájmu jsou identifikované jako Byt č. 0, Byt č. 1, ...
Představuje nesoulad v počtu bytů zapsaných v katastru nemovitostí vdp.cuzk.gov.cz/... nějaký problém?
Ano, řeším to jako nájemce a snažím se najít nějakou páku na pronajímatele, který mi pronajal plesnivějící byt v přízemí prvorepublikové nezateplené vilky - větrání zajištěno, teď v zimě kodenzace na oknech a vstupních dveřích (pohledem termokamery nad okny teplota 2°C). Plesnivěl nám nábytek v blízkosti zdí, zplesnivěla nám obuv, plíseň ošetřována savem bez dlouhodobého efektu, plíseň se tvoří třeba i mezi křídlem a rámem balkonových dveří. Zkrátka neobyvatelné a majitel s tím nic nedělá (hádám, že se s tím ani cokoliv kromě celkové rekonstrukce, nedá dělat), kromě rady ať větráme a po asi 3 měsících nám dal odvlhčovač, který nijak nepomohl a je tam pravděpodobně jen kvůli tomu, že má přijít nový nájemník.
Dali jsme výpověď, ale při vrácení bytu si majitel vymyslel, že máme opravit zažloutlý flek za skříní způsobený vlhkostí (tj. nejspíš osekat omítku a udělat znovu), prý kvůli tomu, že jsme dali skříň moc blízko zdi.
Má pravdu, pokud je to nezateplený, tak nemůžete dávat skříně blízko tepelných mostů. Při špatném užívání tedy nevětrání - když jsou nová plastová okna ve staré stavbě, no tak vznikají plísně, to je běžné...
Dal vám pronajímatel manuál ke správnému užívání nemovitosti, nějaké návody, jak máte větrat? Tak až uplatní požadavek na náhradu škody tak mu vytknete absenci manuálu, že vás NEinstruoval.
Na druhou stranu, nepoužívejte hloupý argumenty typu že vám zplesnivěly boty, To asi nebylo přes noc.
Ps: Stříkat sávo s chlorem na zeď znamená vytvořit další problémy...
Běžné by to bylo, kdyby na tu vlhkost upozornil při uzavření smlouvy. Z toho vyplývá, že manuál samozřejmě žádný nedal, řešení problému s vlhkostí jsem po 2 měsících od uzavření smlouvy inicioval já, ze strany pronajímatele příslo akorát tak slovní doporučení, že mám víc větrat a ten odvhčovač, když už bylo jasný, že se budu stěhovat pryč a pronajímatel chtěl byt dostat do stavu, aby tam mohl provádět nové zájemce o pronájem.
Ty boty jsem napsal jen k dokreslení situace. Fakt mi nepřijde normální bydlet v bytě, kde se na odložených botech v předsíni vytvoří za týden plíseň.
Měl jsem starosti se stěhováním, platil jsem provizi RK, zplesnivěl mi a částečně se mi znehodnotil některý můj nábytek, co byl v blízkosti zdí, po půl roce jsem nucený z té neobyvatelné plesnivé díry vypadnout. Jako pronajímateli by mě bylo trapně, že jsem nájemci způsobil takové problémy. Ale ne, ještě si vymyslí, že kvůli plísni, která jde za pronajímatelem, mu mám opravovat zdi. Vzhledem k tomu, že se s ním nedá domluvit, tak holt hledám jakýkoliv způsob, jak pronajímatele donutit se trochu zamyslet. Třeba bude prostě stačit mu prostě tu opravu odmítnout, ale chtěl bych mít pro jistotu i jinou páku.
Mě nájemník tvrdil že větrá, tak se nasadili dálkové snímače a vidím přesně kdy nevětrá, dělá všechno v rozporu s pokyny, Nechává přes noc otevřenou ventilačku v zimě, Nebo dva dny neotevře okno – nevyvětrá a CO2 a vlhkost vystoupá na Měsíc.
no ... 99% Lidi prostě špatně větrá, nebo suší prádlo v bytě nebo vaříš bez pokličky, Nejlíp vše dohromady. To je nutno říci.
A to mi žádný předchozí nájemce neřekl a nepřiznal, že tam je problém s plísní. Takže si nemyslím, že by to pronajímatel nějak věděl nebo vám to úmyslně zatajil, proč by to dělal, víte kolik stojí změna nájemce? Ten byt mu uveďte do stavu aby byl spokojen, Řekněte si o barvu a Savo na zeď opravdu neee! Je na to proti plísňový přípravek DETASTOP
Heleďte, odstranit tu plíseň protiplísňovým přípravkem který stojí 150 Kč a oškrábat plíseň a natřít vás vyjde na dvě hodinky času a 2-3 stovky... Buďte rád, že vám pronajímatel nedá úhradě škodu a že vám vůbec přistoupí na ukončení smlouvy, pokud jste tedy sám nedal námitky
No vidíte, a já se o vlhkosti v bytě dozvěděl, až když mi zplesnivěl nábytek. Pronajímatel je tak trochu tajnůstkář. Škoda, kdyby mě to řekl dopředu, tak s ním smlouvu vůbec nepodepíšu.
Máte taky nějakou radu, jak sušit prádlo v zimě, v plesnivém bytě, kam se nevejde sušička? To aby člověk pro jistotu ten den nevařil a moc nedýchal, aby situaci ještě nezhoršil.
Omítka se bohužel loupe, zásah je to spíš už pro zedníka, kterého bych musel sehnat.
Na ukončení smlouvy pronajímatel nemusí nijak přistupovat, smlouva byla uzavřenou na dobu určitou do půlky ledna. Díky bohu...
Pronajímal jsem 8 bytů v prvním patře, přestože to bylo dříve zkolaudováno jen na tři byty.
Nikdy nebyl problém.
Kde není žalobce není soudce? Kdyby na to někdo stavební úřad upozornil, nezačal by to nějak řešit?
Další věc je, že můj pronajímatel má pravděpodobně ve stavbě typu rodinný dům více než 3 samostatné byty, které někdo obývá, takže by to měl mít zapsané jako bytový dům.
To není žádný problém. Může vám pronajmout třeba sklep, anebo máte snad ve smlouvě uvedeno, že vám pronajímá bytovou jednotku?
Můžete zkusit trik: pokud vám to neřekl předem jak tvrdíte a není to ve smlouvě uvedeno, tak podejte okamžitou výpověď pro právní vady, že vám zamítli žádost o příspěvek na bydlení, že vám zamítli zapsat trvalý pobyt. Respektive nechte si to zamítnout a potom můžete odstoupit od smlouvy Defakto pro právní vady.
Tedy, na NEBYT nejde zapsat trvalý pobyt a brát příspěvky... Pokud jste ovšem odsouhlasili že nebudete brát příspěvky a nebudete se přihlašovat k trvalýmu pobytu, tak odstoupit, neboli okamžitě ukončit, nemůžete.
PS: Je pravděpodobný, že jste to všechno věděli předem, a teď jenom hledáte záminky? To by byl pronajímatel pěkný blbec, kdyby vás na toto neupozornil, Aby se ochránil vašemu odstoupení, jak popisují výše. Ale věřte mi, že podobné problémy nesouvisí s tím jestli je to zkolaudováno nebo není to zkolaudováno jako byt, prostě to při špatném užívání plesnivý i v bytové jednotce, Je to o správném používání. Taky mám starší byty a lidem to musím vysvětlovat
ale vymyšlené důvody může kdykolik použít každý. Ale jde o právní důvody.
Martine, dokonce jsem zařizoval pronájemník na celní správě povolení pro pobyt cizinců. Nikomu to nevadilo.
Komu by to asi mělo vadit?
Na cizinecké policii, ne celní správě
Samozřejmě že to je relevantní právní důvod, když budu mít zamítnutí z úřadu a pronajal jste byt, jde o právní vadu smlouvy. V této situaci by se slušným advokátem šlo vymoci možná i náhradu škody. Samozřejmě pouze v situaci, kdy bude prokazatelně, že ve smlouvě uvedeno "byt", "k bydlení" atp.
Já píšu hlavně o tom že nejde příspěvek na bydlení.
A já myslím že nejde ani ten trvalý pobyt, pro cizince je to asi " přechodný pobyt " na cizinecké policii a teď mi upřesněte jestli opravdu zapsali ten pobyt i do nebytu? Určitě? Víte to jistě? On pak takový pobyt je zapsán i v Živnostenském rejstříku pokud cizinec tady podniká, pak mu tam 10 let chodí úřední výzvy dokud se mi přihlásí jinam, což už na to kašlou...
savo, máte pravdu, ale právě jsem koukal na televizi, kde ukazovali celní správu na silnici a já již nepřemýšlel.
Ano, správně je na cizinecké policii.
Teď mi upřesněte jestli opravdu zapsali ten pobyt i do nebytu? ***měli smlouvu na byz číslo 4, sousedi na byt číslo 5, atd.
Takto tam byli nahlášení Slováci 2x, vietnamci s celou rodinou, pak i Gruzinec.
Určitě?***co určitě? Bydlí tam již asi 5 let.
Ale odpovězte, zda cizince opravdu zapsali na nebytovou jednotku a nebo to byl byt?
ps: Pointa mého sdělení byla, že lze namítnout právní vadou smlouvy právě na základě toho, že nemohu žádat příspěvek, a možná i toho, že nemohu zapsat trvalý pobyt
Proto mě překvapilo, že bys cizince napsali do přechodného pobytu na ne bytovou jednotku (To je pro mě nová informace a proto to potřebuji potvrdit nebo vyvrátit )
zapsali na nebytovou jednotku a nebo to byl byt***
v domě byly 3 byty, dole provozovny.
Já to předělal na 8 bytů. Do smlouvy měli uvedeno, že mají pronajatý byt, dle čísla, 1-8.
Co jim napsali do těch jejich dokumentů, to nevím, já to něčetl. Jen jsem musel dodat cizinecké policii "souhlas". (ověřený podpis).
Nikde se o nebytovém prostoru nic nepsal, páč to stále byly byty. Taky jsem zde nepsal, že by to byl nebytový prostor. To píše někdo jiný.
Já jen reagoval, že zkolaudovány byly 3 byty, ale teď je jich tak 8. Někdo tam má (češi) trvalý pobyt. Nikdo neřešil, kolik je tam opravdu bytů.
Tď je to již OK?
Vím, že do nebytového prostoru nedá ani obecní úřad trvalý pobyt. To je v jiné nemovitosti..
Mám ve smlouvě uvedeno, že mi pronajímá byt č. 0. Ve stavbě typu rodinný dům, o které vím, že v ní jsou min. 4 samostatné byty, které buď obývá pronajímatel nebo je pronajímá někomu jinému. O ostatních bytech vím, protože jsem dohledal inzeráty, ve kterých tyto byty pronajímatel nabízí na realitních serverech k pronájmu.
Chápu to tedy správně, že v rodinném domě mohu mít max. 3 bytové jednotky, která každá může díky tomu mít jiného vlastníka? Pokud by byly byty 4, tak už z nich bytové jednotky v RD neudělám a byty budou ideálně spoluvlastněny všemi vlastníky RD, tj. žádný z bytů nemohu prodat do výlučného vlastnictví někoho jiného?
Můžeme se tady tedy dobrat k nějakému závěru u výroku "rodinný dům je, mimo jiné, definován jako objekt s nejvýše 3 byty"? Je nepravdivý? Pokud je pravdivý, jaký má tato definice rodinného domu význam má v praxi? Mám totiž příklad rodinného domu, kde je 4 nebo 5 bytů, které majitel nabízí k pronájmu.
Bude tam počet bytů + 1, tj. může přestat platit podmínka max. 3 bytů pro rodinný dům. Sorry, asi tady oba ztrácíme čas...
Jj, miluju tuhle logiku. Chudák další nájemník. Ten plíseň taky při převzetí neuvidí, protože majitel byt dokonale vypucuje, odvlhčí vysoušečem a nic mu neřekne. Pak se nájemník za měsíc bude divit, co mu to roste za skříní. Ale chápu, problém nájemníka, skříně se dávají doprostřed místnosti, to dá rozum.
Pro vaši informaci, byt majitel před 2/3 lety předělal z garáže a přilehlých technických prostor v přízemí částečně pod úrovní terénu v rodinném domě starém 100 let. Interiér tedy nový. Zdi nejsou podřezané, možná nějaká injektáž a odvětrání, co jsem se stihnul dozvědět po tom, co začaly problémy s vlhkostí. Většina obvodového zdiva je žulová zeď, v ní jsou nová plastová okna. Dvě komory jsou naprosto nevětratelné (neprůchozí, nemají okna), 1 ložnice je větratelná 1 malým oknem, které je těsně pod stropem (místnost je částečně pod úrovní terénu). Až během užívání jsme si všimli, že mají třeba nahnilé/rozkvetlé podlahové lišty i v místech, kde jsme my žádný nábytek neměli - tj. problémy s vlhkostí, která pravděpodobně, kromě kondenzace díky předpisovým tepelným mostům, táhne i zdmi, tam měl majitel už před naším nastěhováním.
Fakt máte pořád problém pochopit, že v tomhle případě to je elementární slušnost upozornit nájemníka, že v bytě bude vlhko? Jestli jo, tak vám nerozumím. Nebo, nepíšu si náhodou s panem domácím? :D
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.