Nejste přihlášen/a.
Kde je váš problém, je takto těžko říct. Typoval bych nejspíš na správném natlakování expanzní nádrže, v prostoru za vakem, pokud je tlaková, což předpokládám. U atmosférické expanzky by k tomuto problému docházet nemělo. Popíšu vám ale celý princip, co se týká tlaků v topném systému a expanzní nádrži a vztahu ke zvyšující se teplotě, objemu a tím tlaku, topného media. Z tohoto pak můžete vycházet při posouzení, kde by mohl být problém u vás. Třeba vám to pomůže.
Takže první předpoklad je, aby prostor v expanzní nádrži, za vakem, byl natlakován přes tlakovací ventilek, u běžného RD, na tlak zhruba 1-1,2 Baru, měřený externím manometrem, na tom tlakovacím ventilku. A to, pokud ve vaku , v expanzní nádobě, není tlak vodního sloupce, daný celou výškou nejvýše umístěného topného tělesa. Tedy bez vody v tomto vaku expanzní nádrže. Tlak na manometrech ve vlastním systému je pak dán výškou vodního sloupce topné soustavy, od konkrétního manometru, podle jeho umístění po nejvyšší bod celé topné soustavy. Takže pokud by byl plynový kotel, s vlastním manometrem (viz foto), umístěn výše, oproti manometru u kotle na TP, tak mohou ukazovat, při propojení obou okruhů kotlú, po napuštění celého systému a odvzdušnění, rozdílné tlaky. Takže tlak, pokud se jedná o manometr u kotle na TP, umístěného v přízemí, nebo v suterénu, by u dvoupatrového RD, při nejvyšším bodu kolem 10 m (kotel v suterénu) a po plném napuštění celé soustavy a odvzdušnění na jejím nejvyšší místě, měl být zhruba 1 Bar (10m v.s. = ~ 1 Bar). A to bez ohledu na tlak za vakem v expanzní nárži. Pokud se pak zatopí, voda se rozpíná a při navyšování objemu a tím zvedání tlaku v systému jejím ohřevem, se voda vtlačuje do vaku expanzní nádrže (proti tlaku za vakem, který je přibližně shodný s tlakem vodního sloupce) a eliminuje roztahování vody v systému. Přitom by se tlak na manometrech mohl prakticky zvyšovat shodně, ale pouze minimálně. Ale pokud nejsou na stejné výškové úrovni, byl by rozdílný. Pokud by tlaková expanzní nádoba neměla "předtlakován" prostor za vodním vakem, nebo byl vak prasklý, tak v prvém případě se vak naplní tlakem vody a vodou hned po napuštění systému a ve druhém případě se vyplní celý prostor expanzní nádrže, bez ohledu na vak, čímž, v obou případech, pozbyde expanzní nádrž možnost zvyšování objemu vody a tlaku eliminovat a při ohřevu vody se okamžitě zvedají tlaky na manometrech v systému (a to čím je teplota vody vyšší, tím pochopitelně více). A pokud není osazen bezpečnostní přetlakový ventil může dojít i k destrukci systému, v jeho tlakově nejkritičtější části.
Toť je asi tak vše a snad jsem se nikde nesplet a je to jasné.
Ten tlak ti dělá natlakovaný vzduch v expanzi a ne voda. Ta je NESTLAČITELNÁ.
Jen se roztáhne při zahřátí. Podle mě tam ani žádný tlak být nemusí klidně tam stačí 0,5 baru asi ne? Kolik máš pater?
Nemáš tam spíš nějaký do pouštění vody automatický?
Podle ukazatele toho kotle je dva a půl baru ještě v pohodě, A 3 bary by to taky vydrželo takže bych to vůbec nehrotil
Nebo co přesně řešíš že je plynový kotel a starý kotel ukazují různé tlaky i když jsou okruhy spojené? No, tyhle ty mechanický tlakoměry ukazujou s pěknou odchylkou to bys koukal, schválně jsem si nainstaloval asi 4 na jedny trubky a jeden z nich ukazuje dost mimo Skoro o půl baru A to jsou všechny nový. Je to jen mechanická spirála, záleží, jak byl při výrobě s kalibrovaná a jestli se to někde při přepravě nehnulo...
Případně lépe popiš problém, o co ti přesně jde. Že ti stoupne tlak o 0,3 baru při nuceným oběhu, no to znamená že tam je někde větší odpor, musíš zajistit že jsou všechny ventily pořádně otevřený pak by neměl být takový nárůst
No tak je vyměň takovej tlakoměr stojí stovku dneska, ale když si je nesrovnáš někde sám tak nemáš jistotu že jsou aspoň orientačně přesný.
Pokud je ten okruh spojený, tlakoměry ve stejný výšce, a je vypnutý čerpadlo, voda je v klidu, no tak musí z logiky věci ukazovat stejný tlak, jinak jsou vadný.
Ten okruh a všechno musí vydržet minimálně 3 bary úplně s přehledem. Takže bych to nehrotil. Důležitý je aby to nebylo zavzdušné nie, aby voda nevařila, a pak se přece tlak nemůže nějak zvyšovat samovolně...
Šlo by odstavit na ventilech plynový kotel?Je jen na topení,nebo kombi s ohřevem vody? Případně dá se dopouštět voda přes plynový kotel? Může být problém v dpouštěcím ventilu
To se mi stalo když mi výměník zamrznul tak to protékalo. Jinak jsem kupoval nový a výrobce tam psal bůhví proč tlak jenom 4 bary, to samé ale v provedení pro volný trh ovšem bylo tuším do 6 baru. Tak mě to trošku zarazilo ale nikdy mi to neprasklo tlakem vody akorát dvakrát zamrzlo.
Asi by bylo riziko kdyby topení nebyl tlak a byl tlak vody tak by to bylo >4 Ale když je topení tlak dva bary tak ten rozdílový tlak už není tak velký
Už se to tu zmiňovalo - zavřít ventily na plynovém kotli a pokud se bude tlakovat při vyplém topení ,je to jasné ...
Co řešíš? Pokud tlak "sám" stoupá, tak do topení jde voda z řadu, buď dopouštěním nebo přes výměník. Nebo ti to tajně dopouští manželka
Spíš hledej kudy ti to tam teče.. Dopouštění fyzicky odpoj, tim ho vyloučíš - dva zavřený ventily nic neznamenaj, protejkat můžou oba.. Podobně boiler neob ohřev v plynovým kotli..
A máš hokej v tlakoměrech, pokud jsou ve stejný výšce a na stejný straně čerpadla (dif. tlak) tak je jeden vadnej.
Dva metry výšky = 0,2 bar, takže pokud jsou oba přesný tak by starej ukazoval o 0,2 bar víc než ten na kotli. = minimálně jeden z nich je nepřesný.
Těch možností kudy může jít voda z řadu do topení zas tolik neni a ověření neni nic složitýho..
Trhlina ve výměníku neni nic neobvyklýho, ostatně hodně jich spadá do kategorie "laciný sračky" bez ohledu na cenu...
Do expanzky hrabat nemusíš.
Zavři přívod studený vody do boileru a otevři kohoutek teplý vody (tim vyloučíš 1. netěsný ventil na přívodu, 2. zvýšení tlaku ohřevem vody). To je všechno. Pokud stoupání tlaku přestane nebo bude klesat (protože to poteče naopak z topení do bolieru a ven kohoutkem), tak je děravej výměník.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.