Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpadky elektřiny

Od: peters odpovědí: 21 změna:
Dobrý den. Mám dotaz, který se týká krátkodobých výpadků elektřiny. Mám starší rodinný dům, elektroinstalace je cca 10 let stará, jističe jsou původní. Hlavní jistič byl měněn před 7 lety. Poslední dva roky se v nepravidelných intervalech stává, že dojde ke krátkodobému výpadku elektřiny. Například se stává, že začnou problikávat žárovky a nejde elektřina v určité části domu. Závada se objeví nezávisle na zapojení některých spotřebičů. Někdy dojde k tomu, že se elektřina po krátké době opětovně sama nahodí, někdy naopak musím procvaknout hlavní jistič. Nevíte někdo, co by to mohlo způsobovat? Zatím mně nikdo nedokázal odpovědět, ani elektrikář nic nezjistil.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

11x

Jestli se závada odsraní procvakáním hlavního jističe, tak bych hledal příčinu přímo v něm a ve svorkách poblíž, které se cvakáním otřásají. Zcela nepochybně jde o banální vadu, která se ale vzhledem k zaplombované části může blbě hledat. Když budete vědět, která část blbne, tak můžete hledání omezit na jednu fázi. Pro hledání je dobrý krátký třízásuvkový pes. Do dvou zásuvek výkonné spotřebiče, do třetí voltmetr. Kde bude větší pokles napětí, tam bude vada. Kyby někdo chtěl dělat větší rekonstrukci, tak ho žeňte svinským krokem ze dveří.

hodnocení

6x
Je potreba poutahovat vsechny spoje v podruznem rozvadeci i v elektromerovem. Zkontrolujte i pojistkovou skrin pred elmerem, treba muze byt povoleny PEN vodic, povolene hlavni pojistky….atd. Kdyz to nezvladne elektrikar, tak zavolejte revizaka….

jir
hodnocení

0x
Příčina je jasná. Máte zbastlenou elektroinstalaci v celým domě. Čeká vás investice ve výši desítek (až stovek) tisíc korun. Za míň to bohužel nikdo neudělá. Od elektroměru je problém elektroinstalace váš problém, po elektroměr je to problém distribuce.
peters
hodnocení

Toho se právě obávám také, nicméně doufám, že to snad nebude úplně potřeba. Revizi si každopádně zajistím.

jir - nestrašte tady tazatele, určitě nemáte s elektřinou nic společného, jen tady dáváte nesmyslné rady. Rozvody jste vůbec neviděl, ale jsou zbastlené, velikost domu neznáte a plácáte tady nesmyslné cifry za rekonstrukci... Pro tazatele - rozumně vám radí clas a hlada *palec*

ajvn - *palec* *palec*

Proč hned "zbastlenou elektroinstalaci" *sok*? Na to stačí jedna povolená svorka. Cena za opravu = hodinové mzdě elektrikáře.

*hi*sorráč, předchozí odpověď patřila "jir".

peters
hodnocení

Děkuji za uklidnění. Snad to bude do budoucna v pořádku, uvidím. Každopádně to zkontrolovat raději nechám.

hodnocení

0x
Náhodně vyskytující porucha se špatně hledá. Né každý elektrikář na to má potřebné měřící přístroje a málo který elektrikář umí s nimi měřit. Za ty roky jste měl nechat udělat pravidelnou revizi při které bude příčina poruch pravděpodobně nalezena.

Ale prd... To co šlo tak najednou nejde... To jsou dennodení situace kdo se pohybuje v průmyslu a v praxi. Nejhorší jsou teoretici z kanclu...

V praxi v terénu jsem našel hodně závad na jejichž nalezení většina elektrikářů nemá potřebné měřící přístroje ba ani znalosti.

hodnocení

0x

Projdi všechny zásuvky, vypínače, krabice, a podobně a všechno utáhni. 10 let je nic.

pna
hodnocení

0x

Měl jsem kdysi podobný problém s výpadky elektřiny kdy elektřina občas vypadávala na +/- 1 - 5 sekund a to někdy i několikrát posobě v krátké době. Stávalo se to převážně při bouřkách a větru. Dokonce mi to jednou takový výpadek zničil starý satelitní přijímač který jsem měl zapnutý v zásuvce, ale ten už byl určený na odpis a tak to až tolik nevadilo. Po jednom takovém výpadku elektřiny jsem cítil z toho satelitu trochu smrad spáleniny, takže v něm se asi něco spálilo. Nic jsem s těmi výpadky nedělal a ani jsem to nikde nehlásil a nyní už asi 2 roky mám s tím klid a výpadky elektřiny už nebývají nebo jen velmi vyjímečně. Příčinu jsem nezjistil, ale předpokládám, že asi mohla být někde mimo můj dům někde na venkovním vedení, na sloupu atp. a možná ji ČEZ při nějaké revizi odstranil.

peters
hodnocení

Bohužel, bydlím v lokalitě, kde ty výpadky byly v minulosti také velmi časté. Jakákoliv bouřka nebo silnější vítr. Pracovníci ČEZ tam jezdili celkem pravidelně.Ale tohle bych s tím právě úplně nespojoval, ale těžko říct. Dám na rady zdejších diskutujících a uvidím.
pna

Možná by bylo dobré se poptat nejbližších sousedů kteří jsou napojení na stejný venkovní rozvod elektřiny jestli nemají stejný nebo podobný problém s výpadky elektřiny. a pokud ano tak by to mohl být nějaký problém na venkovním vedení. Těch příčin může být více, ale u tebe to vypadá, že to asi bude někde doma a tak vyzkoušet to co radí někteří jiní rádcové.

peters
hodnocení

Uvidím, sousedů se ještě zeptám. Naposledy se mně to stalo někdy počátkem září tohoto roku, ale slabé problikávání žárovek pozoruji pravidelně.

ladinac123
hodnocení

0x

Začal bych odkrytováním rozvodnice a utažením všech spojů, Počínaje hlavním vypínačem, přes chránič a k jističům, zkontrolováním kabelů vizuálně, jestli někde není nějaký vypadlý ze svorky nebo jen tak se neopírá, kdyby byl třeba hliníkový, zmenšil se za ty léta a byl volný, měď to ale umí taky, když to někdo dotáhne jinak než má a bude volná, jiskřit až se trošku opálí nebo naopak moc přetáhne a viděl jsem prasklý nový PEN můstek z mosazi při přetažení šroubku přes kabel důle v tom obloučku, kde je to nejtenší... To si člověk udělá sám, pak zásuvky a veškeré krabičky. To si doma dokážete, pokud se nic nezmění, zažádejte o rozplombování elektroměrového rozvaděče a povolení k otevření skříně HDS kde máte nožovky a bude tam svorka PEN z distribuce. Tam už by sám člověk neměl lézt, jen osoba Čezu nebo pověřený elektrikář. Za předpokladu, že nemáte dům někde přizemněný samostatně a byla by chyba zde, může se dít tento jev. Když máte přizemněno na pásek doma ještě nebo tyč, tak Vám nehrozí nebezpečí, což je lepší, ale to nevíme.

A když píšete, že vypadává jen někde, tak za vinu může být taky jen hlavní jistič a vadná fáze některá, když to někdy procvaknete a ono to funguje pak.

Pokud máte třeba vedení venkovní, setkal jsem se už i se špatným spojem na sloupě...

hodnocení

0x

Něco takového jsem řešil teď u neteře... Obdobné chování instalace... Před rokem vyměněný starý rozvaděč za nový... Kontroloval jsem utažené svorky na jističích a na můstcích... Dotaženo! Zalomcoval jsem "hřebínkem" a začalo poblikávat svěrtlo a sršení ve spoji... Závadu odstraňovaly taky cvakáním jističů... Ale závada se vyskytla jenom občas... Tak jsem hřebínek vytáhl (byl to ten co má jenom pásky /čtverečky). Je zajímavé, že hřebínek byl opálený, ale kleština (ocelová?) bez známky poškození. Tak jsem úvahou došel, že se při dotahování kleština v jističi zřejmě šprajcla a spoj byl dotažený a přitom nedotažený... Předtím jsem to poctvivě kontroloval na dotažení...

Prvně bych logicky vytipoval jestli se jedná o jednu fázi, či je to nějaké nahodilé... Kdo je trochu zběhlý, tak byť to bývá perný problém, tak to najde. Třeba stačí mít 3ks stykačů či relé na 230V AC , ale musí mít mechanické ovládání a přes tři pojistky se zapojí pokud tedy byt je třífázový tak aby byla samodrž reléústykače uvedená po mechanickém zamáčknutí, tedy se stane , že když je výpadek, tak mi relé či stykač odpadne... V práci jsme tomu úsměvně říkali osciloskop a hledali jsme tak kde vypadává napětí z troleje zakladače. Prvně bych to dal na hlavní přívod rozvaděče abych vyloučil výpadek z venku.. A pak za hlavní jistič... Samozřejmě přes pojistky... Postupně bych vyloučil přívod a rozvaděč... Může být vakl někde v krabici... Ale je třeba mít v hlavě trochu "mapu" jak obvody spolu souvisí...

2609

Já jsem podobnou závadu řešil u sousedů. Část domu-jedna fáze jim občas problikávala. Šel jsem k pojistám na přívodu 220/230 V na odchodu jedný fáze občas 100-130 V. i když pojiska vypadala jako dobrá, po přeměření ohmetrem taky zaklepal jsem s ní a bylo přerušené vlákno (čepička na pojistce neodpala). Po výměně pojisky je už přes dva roky klid.

Začal bych od kraje. Vyměnil bych radši všechny pojistky a v klidu si ve zdraví užil nový rok.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]