Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jak zbavit nůž rzi?

Od: polskibobr odpovědí: 5 změna:
Zdravím, koupil jsem si uhlíkovou moru s tím, že se o ní budu dokonale starat, nicméně hned po druhém použití jsem na štědrý večer byl na noc v lese a dělal jsem margaritu a jak jsem krájel limetky, tak jsem pak už nebyl sto ten nůž očistit a usušit. Původně jsem myslel, že jsem ho tam ztratil, ale po dvou dnech jsem ho našel a je mírně zarezlý (menší skvrny) a je na něm limetková patina. Jak čepel opět dostat do původního stavu? Mužů použít odrezovač a brusná rouna?
Díky

 

 

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

1x

https://www.sharpknives.cz/pece-o-nuz/

Uhlíkové oceli (např. 19 191, 19 313, svářkové damašky atd.) nejsou koroziodolné. Zzejména při práci s kyselými potravinami jako jsou citróny, cibule, jablka apod. mají přirozený sklon černat. Fleky, které se na uhlíkových ocelích tvoří, nemají žádný vliv na řezné vlastnostni nože a jsou pouze estetickou "vadou". Nůž po práci vždy opláchněte vlažnou vodou a důkladně osuště. pokud se chcete zbavit nežádoucích skvrn na čepeli, použijte hrubou stranu mycí houbičky a některý z čistících prostředků s jemně abrasivním účinkem. Pokud je čepel zrezivělá, odstraňte rez pomocí jemného brusného papíru (začnětě s nejjemnějším např. p2000 a pokud to nestačí, můžete použít i hrubší, např. p1500, p1000 apod.). Uhlíkové čepele je dobré občas "namastit"nejlépe pomocí kaméliového oleje (ale postačí i jedlý tuk nebo olej) – pár kapek rozetřít na čepel a ubrouskem utřít "do sucha".

---

Leštit nebo černit?

https://www.noze-nuz.com/recenze/lesteni-cerneni/lesteni-nozu.php

Vraťme se k tomu nejdůležitějšímu důvodu, ochraně proti korozi. Vlastně se po několika letech zkušeností s prodejem nožů výrobcům nedivím. Ne často, ale přeci se občas setkám se zákazníkem, který chce reklamovat drobnou rezavou tečku na čepeli nějakého "nerezového"nože. Těžko mu pak vysvětluju, že žádná kvalitní ocel není nikdy zcela nerezová. Pokud má tedy ještě vůbec zůstat ocelí a ne nějakou hybridní slitinou neželezných kovů. Pak stačí nějaké opomenutí a třeba vlivem čerstvé mízy ze dřeva nebo agresivní šťávy z ovoce, kterou včas nesetřete z čepele, může vyskočit na noži několik rezavých teček. Mluvím o nerezových ocelích jako třeba AUS-8A, 440C, D2...

O co rychlejší by to bylo u uhlíkovky. Zkušení uživatelé vezmou bez mrknutí oka třeba leštící pastu nebo jemný brousek a za pár minut je po problému. Často stačí obyčejný přípravek na mytí nádobí, koupelen (třeba CIF) nebo na leštění sklokeramických desek. Ale většina lidí se zbytečně vyděsí a nenapadne je nic lepšího než reklamace a stěžování si prodejci. Takže si asi snadno představíte, jak by to dopadlo s nožem z nechráněné uhlíkové oceli.

Přitom stačí minimální péče. Nůž vždy očistit a vysušit, případně namazat čímkoli mastným. Nejlépe to vyjádřil velmi zkušený nožíř pan J.Jehlík, když jsem s ním konzultoval ocel na výrobu jednoho ze svých prototypů nožů, cituji : "Kdo se neumí postarat o uhlíkovou čepel, tomu nepatří do ruky žádná kudla. O uhlíkovou čepel se pochopitelně musí pečovat za pomoci speciálních přípravků jako špek, uherák a podobný chemikálie."Jedna z nejhezčích českých definic o nožích, co jsem kdy slyšel. Ale s tou by asi výrobci jako Ka-Bar, Ontario, Becker, ESEE, Ranger, TOPS...atd. u zákazníků moc nepochodili. Já bych se to na hlavní stránku napsat nebál, ale mám obavy, že by to pochopili a s porozuměním se tomu pousmáli pouze lidé, kterých se to netýká, protože to už dávno vědí.

 

hodnocení

1x
avatar libor007
Vydrbej to cifem nebo jemnou vlnou a neřeš to. Nůž (kuchyňský) z uhlíkovky používal děda snad 50 let. Byl jen holt černý. Nechat ho vyžrat kyselinkou je to nejhorší, cos mohl udělat. Příště opláchnout/otřít. Jinak namazat můžeš i bůčkem, uheráčkem a dalším mastným jídlem. Já používám klasický ballistol a před použitím setřu do sucha.

 

trtr
hodnocení

0x
Zdravím, uhlíková ocel trochu lépe řeže (není to ale pravidlo), vyžaduje ale údržbu, narozdíl od nerezu (může ovšem taky chytit lišku). Doporučím nějaký potravinářský olej, Ballistol pro styk s potravinami (taky se dělá) a mazat. Nyní bych nůž očistil jemnou vlnou, lepší zkusit ještě nějaký lešťící kotouč a pastu, než to začnete razantně čistit. Více poradí na fóru knife.cz

 

hodnocení

0x
Neriešiť. Umyť, naostriť, naolejovať, a … do lesa.

 

martinkupka
hodnocení

0x

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]