Nejste přihlášen/a.
https://www.sharpknives.cz/pece-o-nuz/
Uhlíkové oceli (např. 19 191, 19 313, svářkové damašky atd.) nejsou koroziodolné. Zzejména při práci s kyselými potravinami jako jsou citróny, cibule, jablka apod. mají přirozený sklon černat. Fleky, které se na uhlíkových ocelích tvoří, nemají žádný vliv na řezné vlastnostni nože a jsou pouze estetickou "vadou". Nůž po práci vždy opláchněte vlažnou vodou a důkladně osuště. pokud se chcete zbavit nežádoucích skvrn na čepeli, použijte hrubou stranu mycí houbičky a některý z čistících prostředků s jemně abrasivním účinkem. Pokud je čepel zrezivělá, odstraňte rez pomocí jemného brusného papíru (začnětě s nejjemnějším např. p2000 a pokud to nestačí, můžete použít i hrubší, např. p1500, p1000 apod.). Uhlíkové čepele je dobré občas "namastit"nejlépe pomocí kaméliového oleje (ale postačí i jedlý tuk nebo olej) – pár kapek rozetřít na čepel a ubrouskem utřít "do sucha".
---
Leštit nebo černit?
https://www.noze-nuz.com/recenze/lesteni-cerneni/lesteni-nozu.php
Vraťme se k tomu nejdůležitějšímu důvodu, ochraně proti korozi. Vlastně se po několika letech zkušeností s prodejem nožů výrobcům nedivím. Ne často, ale přeci se občas setkám se zákazníkem, který chce reklamovat drobnou rezavou tečku na čepeli nějakého "nerezového"nože. Těžko mu pak vysvětluju, že žádná kvalitní ocel není nikdy zcela nerezová. Pokud má tedy ještě vůbec zůstat ocelí a ne nějakou hybridní slitinou neželezných kovů. Pak stačí nějaké opomenutí a třeba vlivem čerstvé mízy ze dřeva nebo agresivní šťávy z ovoce, kterou včas nesetřete z čepele, může vyskočit na noži několik rezavých teček. Mluvím o nerezových ocelích jako třeba AUS-8A, 440C, D2...
O co rychlejší by to bylo u uhlíkovky. Zkušení uživatelé vezmou bez mrknutí oka třeba leštící pastu nebo jemný brousek a za pár minut je po problému. Často stačí obyčejný přípravek na mytí nádobí, koupelen (třeba CIF) nebo na leštění sklokeramických desek. Ale většina lidí se zbytečně vyděsí a nenapadne je nic lepšího než reklamace a stěžování si prodejci. Takže si asi snadno představíte, jak by to dopadlo s nožem z nechráněné uhlíkové oceli.
Přitom stačí minimální péče. Nůž vždy očistit a vysušit, případně namazat čímkoli mastným. Nejlépe to vyjádřil velmi zkušený nožíř pan J.Jehlík, když jsem s ním konzultoval ocel na výrobu jednoho ze svých prototypů nožů, cituji : "Kdo se neumí postarat o uhlíkovou čepel, tomu nepatří do ruky žádná kudla. O uhlíkovou čepel se pochopitelně musí pečovat za pomoci speciálních přípravků jako špek, uherák a podobný chemikálie."Jedna z nejhezčích českých definic o nožích, co jsem kdy slyšel. Ale s tou by asi výrobci jako Ka-Bar, Ontario, Becker, ESEE, Ranger, TOPS...atd. u zákazníků moc nepochodili. Já bych se to na hlavní stránku napsat nebál, ale mám obavy, že by to pochopili a s porozuměním se tomu pousmáli pouze lidé, kterých se to netýká, protože to už dávno vědí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.