Nejste přihlášen/a.
Dobrý den vespolek,
zvažuji využít rekonstrukce elektroinstalace v bytě rodičů k následujícímu kroku:
Rád bych nechal přímo do bytu ke stávajícím jistůčm přidat jeden další – pro okruh s jednou jedinou zásuvkou, určenou výhradně pro lednici. Slibuji si od toho to, že když budou rodiče odjíždět např. na dovolenou, místo vypojování jednotlivých spotřebičů ze zásuvek shodí všechny jističe kromě tohoto jednoho. Po dobu dovolené se spotřeba elektřiny sníží na naprosté minimum a nebude hrozit, že omylem vypojí i lednici.
Máte to tak prosím někdo vyřešeno?
Součástí faktur za elektřinu je něco jako "platba za jistič" – vyžaduje přidání jednoho jističe konzultaci s distributorem a zvýší to rodičům nějak cenu, kterou za elektřinu platí?
Díky za radu a mějte se fajn, JM
Je to rozumné to takto udělat. Na cenu za jistič to vliv nemá , protože se platí za ten u elektroměru /hlavní/ za ty v bytě NE
A kdo říká, že se nezapojuje přes proudový chránič? Z čeho tak usuzuješ? Citace z dosud ještě platné ČSN 332130: čl. 5.3.11. : Zásuvkové obvody ...musí mít doplňkovou ochranu tvořenou proudovým chráničem s rez. proudem nepřekračujícím 30mA ! (v souladu s ČSN 332000-4-41 ed.2).
Ano dále v čl. 5.5.12 je zmánka , že není nutno uplatňovat u zásuvek nepřístupných laické veřejnosti a zásuvek pro speciální druh zařízení (např. kancel a výp. techniky velkého rozsahu, nebo pro chladící a mrazící zařízení potravin velkého objemu, tj. ..jehož nežádoucí vypnutí by mohlo být příčinou značných škod...
Značná škoda dle zák.40/2009sb §138 je nad 1mil.Kč! Což tazateli asi taková nevznikne.
jedno je teorie, druhá věc je praxe...
myslíte, že každý elektrikář to zapojí dle ČSN? Nebo tak, jak píše pan Jir?
Pane Milane, je mi to jasný, ale jsme v poradně a tudíž radit jak by se to mělo dělat (dle čsn) a ne jak se to dělá...
Mnozí z nás se také v autě nepřivazují a zde jim to rozhodně doporučovat nebudeme ,že?
Pane Hujere, jasný, že nikoho nenavádíme, aby nedodržoval pravidla, ale každý to dělá, i bez poučení, že to nesmí porušovat..
V jíné diskuzi píše odborník, že má pojistky ještě "patrony" tak tam nedá proudový chránič.
Krásný víkend
Možná mě zas někdo z elektrikářů opraví, protože ty jejich normy se mění ja ponožky...ale já jedu podle schématu, které mi bylo řečeno, a které považuji za docela logické, že každý spotřebič v kuchyni by měl mít vlastni jistič...tzn. lednice, sporák, trouba, mikrovlnka, pračka, myčka, konvice/drobné jednoruční spotřebiče
a platba za jistič je za ten hlavní do bytu...který v 90% případů bývá 1x20A max 1x25A...spousta bytů jede stále dokonce na 1x16A
jirib@,
rozvaděč přes celou zeď****to jsem ještě nikdy neviděl, ale teď budu dávat rozvaděč 120 pozic
máme ještě šroubovací...z šedesátých let.****ano, to funguje o v dalších stoletích. Jen dva dráty od pantáty, spoje kroucený hliník, minimálně 3cm dlouhý, obalený hadrovou "izolačkou".
@ra20z: no já si toho třeba navymýšlel dost na 2+1 až jsem musel kupovat větší škatulu, protože by se mi to tam nevešlo
Zbytečnost. Kolik to té elektřiny sežere? Za novou záuvku dáte 3000 + práce, celkem nějakých 6000.
Ušetříte víc, když necháte vše zapnutý.
A nebo taky 59,-Kč, pokud nemusí být nutně pozlacená (např. náhodně obi.cz/... ) a půl hodinky práce, pokud to trochu zvládáte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.