Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kotel na dřevo

Od: robert29® odpovědí: 30 změna:
Dobrý den, jaký je nejlepší kotel na dřevo? Výkon tak okolo 25 kW. Díky za odpověď

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Zdravím,

robert29, jakou máte otopnou soustavu? proč kotel 25kW? Máte sokolovnu nebo větší tělocvičnu? Nebo to chcete domů?

Bohužel nic neuvádíte... Budete mít předpokládám akumulační nádrž..

Přibližte vaší vizi..

vladimir2
hodnocení

1x

Dobrý den, přidávám se k postřehu jak jste přišel na 25KW? V domě u rodičů byl historicky kotel na uhlí o výkonu 40KW. Při první výměně za kotel na dřevo zvolili také zplyňovací kotel Atmos o výkonu 40KW. Vůbec to nefungovalo, nedalo se to vyregulovat a vzhledem k tomu že na zpátečce nešlo udržet 60° brzy prorezivěl. Při druhé výměně jsme nechali spočítat tepelné ztráty a ty jsou 25KW při - 15° (dva velké byty). Nakonec tam je stále kotel o výkonu 40KW plus akumulačnínádrže 3000l. Stejně to nefungovalo. Teprve když se přidalo řízení třícestných ventilů (Adex Comfort), tak vše funguje jak má. Dá se topit jednou za tři dny a naši přestali být "otroky" svého kotle :)

No a co z toho vyplývá? Nechte si zpočítat tepelné ztráty a kotel na dřevo určitě funguje lépe s akumulační nádrží (řízením).

Přeji hodně štěstí. Vladimrí

joko
hodnocení

0x
Všeobecně se za nejlepší nyní asi považuje Blaze, ale jsou dost drahé.

Po povodních se ukázalo, že v tomhle jinak super kotli si bez elektriky bohužel ani nezatopíte

vernon
Žádný zplyňovací kotel nefunguje bez elektriky...
Nechci vam do toho kecat, ale ohledne blaze se ted vyrojilo hodně problemu, tak bych byl obezřetný... Taky me to prekvapilo, ale je to tak. Ty prvni nejvyssi verze budou asi ok, ale treba s tou verzi, ktera ma jen nejake kolecko a ventilator, tak s tim si nevi rady lidi ani vyrobce. Podle nekterych topenaru ty kotle ani nedosahuji udavanych vykonu. Spis je to marketingove nafoukla vec prisata na dotace. Kdo by si jinak dobrovolne dal 400-500za kotelnu a jeste lital se drevem?.. maximalne nekdo financne negramotny nebo s prisunem paliva zdarma.

@vermon

Ale funguje, některé dokonce i při rozběhu

Můžete ohledně Blaze napsat více? Máme Natural Plus již rok, nějaké neduhy jsou. Děkuji

hodnocení

Tak to není moc dobré. Jsou i jiné kotle na dřevo?

hodnocení

0x

kotlů na dřevo je celkem dost, ATMOS. OPOP, VIAFLAMES, CZECHTHERM ... dnes už většinou zplyňovací.

hodnocení

Ne nádrž nemám. Byl tu kotel Viadrus a ten chci nahradit nějakým dobrým kotlem na dřevo na ruční přikládání.

Prosím, nezapomeňte pak napsat, co jste vybral.

Ten VIAFLAME má stejné připojovací rozměry jako VIADRUS U 26 a podstatně menší spotřebu

robert29,

opravdu neuvažujete o akumulační nádrži? Ono provozovat takový kotel na jmenovitý výkon, tedy "bez-emisně" může být problém..

Kolik tedy čeho to vytápíte, nebo laicky kolik máte radiátorů a vytápěné plochy na takto vysoký výkon kotle?

Chcete topit starým způsobem večer zatopit, během dalšího dne zase zima a večer znovu?

(ps: znám to z dřívějška, také jsem měl kdysi kotel s vysokým výkonem, dřevo plus uhlí..)

hodnocení

0x
Jen by jste si mel uvedomit, ze pokud chcete pokracovat stylem prihazovani dreva do kotle bez nadrzi, tak nic lepsiho nez ten viadrus nebude.. ty moderni kotle na drevo vyzaduji provoz na vysoky vykon. Zadne sudlani jako s viadrusem. A kdyz uz s tim sudlate, tak je pak dehet vsude, o komfortu radeji nemluvím..

hodnocení

0x

Zdravím.

Pokud máš litinový kotel Viadrus tak bych se ho nezbavoval.

Lepší budeš hledat těžko.

Jaký má výkon?

Litinový VIADRUS na dřevo?No nevím,podle zkušeností po výměně rapidně klesla spotřeba dřeva..

Můj slokov 34d oproti u22 má o 1/3 menší spotřebu. Za těch pár let ty penize na nový kotel se mě dávno vrátily na ušetřeném palivu.

to je on?

nasezelezarstvi.cz/...

Páč mám namontován asi jeho dědu...:)

To je on. Jen před pár lety byla cena poloviční. V těchto dnech zatápím jednou denně na jedno naložení násypky, dřevo a 3 kýble uhlí.

Měli jsme pár plecháčů ,poslední právě SLOKOV..Pak před 40 lety taťka pořídil litiňák ( polák) , trochu komplokovanější tahy než VIADRUS ale lepší účinnost .Dneska je to dávná historie...

není mi jasné když VIADRUS v původním provedení skončil, jak je možné že (nejen) tyhle kotle stačolo upravit a najednou splňují i 4.- 5. třídu...

nunici, upraven kotel? Koukám na nákresy, návod a snad je to stejné, jako mám starý kotel.

Takže nevidím rozdíl.

@milancukrar

Upraven aby prošel zkušebnou a dostal se do patřičné třídy. Rozměry stejné ...

hodnocení

Díval jsem se na Atmos DC 22 S a DC 25 S, jaký je mezi nima rozdíl mají úplně stejné parametry jen cena je jiná.

Že by 22 a 25 kW? ;)

hodnocení

To by mě vůbec nenapadlo *alene*

K čemu, komu patří Vaše reakce?

hodnocení

Na ten Atmos

Vidíte tam toto?

[přidat komentář]

tak to máte vložit tam, aby byla diskuze přehlednější.

hodnocení

0x

My jsme jako alternativu k plynovému kotli zakoupili kotel Rojek KTP 20. Máme rodinný dům s dvěma byty a ten kotel je plně dostačující. Topíme druhou zimu a je to OK.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]