Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vypínače pro 16A a víc

Od: vo odpovědí: 20 změna:

Běžný vypínače se dělají na 10 A.

Já Potřebuji jednoduchý vypínač pro DC 12 V / na 15A (výstup omezen regulátorem) nebo i na větší proud (20) - našel jsem zatím tento pro 16A:

kvelektro.cz/...

vyhověl by i pro DC?

Případě že máte nějaký podobný vypínač, jednookruhový nadomitkový a co nejlevnější na 20 až 25A DC?

nebo to pro DC musím podělit 0,7?

Ps:Nepředpokládám, že se bude něco roz/spínat v zátěži 15 A, ale sichr je sichr. Chci odepínací výstup LOAD z victron smartsolar 15 nebo 20A při odchodu.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Řešil bych SSR relé; případně stykačem DC

doplněno 27.12.24 14:30: Tak v tom případě DC vypínač eshop.helion.cz/... jeden nebo dva, doporučuji dva a kryt jističů, počet modulů dle potřeby elfetex.cz/...
Kaufland dva v jednom kaufland.cz/...

hodnocení

1x

Vypínače pro 230V AC nemůžete použít pro DC, ani pro 12 V DC. On to ten vypínač nějakou dobu vydrží, ale spálí se. Musíte použít buď vypínač pro DC nebo relé. Pokud chcete spínat výstup z trafa, tak lepší bude spínat proud na cestě do trafa, tj. dát vypínač do obvodu primáru trafa.

vo
hodnocení

Vite co je to vystup LOAD ze Smart Solaru MPPT? Doted jsem tam mel PWM a ten ma mikrotlacitko na On/Off, ale smart solar NEMA zadny tlacitko :(

Nemuzu tam kvuli tomu davat DIN krabici ktera je 2x tak velka jak ten smartsolar, na to neni misto a vypada to priserne. Tak snad existujou neco jako normalni vypinace ne?

Ne kolibkove (ty maji bezne dc15A a stoji jen 12,- Kc autodoplnkyfro.cz/... ), ty nepridelam na stenu - nechci bastlit krabicu. prece musi existovat neco hotovyho a malyho!

hodnocení

0x

Podívejte se do obchodů s autoelektrikou.
auto-doplnky.com/...

vo
hodnocení

Řikam že nemám krabici / panel a nemám kam strkat tyhle typy - tzn že hledám něco "na omítku"s krabicí, aby to vypadalo. Copak to neexistuje!?

Ovšem jak je na tom nápis karavan, tak to stojí stonásobek vseprokaravan.cz/...

K tomu bych stejně potřeboval krabici, no takže musím stejně bastlit krabici a do ní dát "kolébkový"? Tomu jsem se chtěl vyhnout!

A jakou teda krabici poradíte - aby to vypadalo (Jako běžný vypínač viz můj první odkaz)? To bude stát víc než ten kolébkový :(

camp

Ten je taky v provedení na panel. Takže taky ne, jak čtu. Nejen cena.

gg*
hodnocení

0x
Tohle bude někde z Číny i když je to na Allegru. Asi bych hledal na Alíkovi.
allegro.cz/...
vo
hodnocení

No, to vypada schopně, ale kde to na aliku najit (a je to pro AC 250V), kdyby někde byla taková krabice s výřezem, že si do toho možeš dát cokoliv?

hodnocení

0x
U vypínačů které jsou prioritně určené pro AC proud a jsou schopné vypínat i stejnosměrný proud při menším napětí je uvedena hodnota proudu v závorce.
Máte protichůdné požadavky, raši než nový levný bych se kounul na bleší trh nebo do bazaru. Ve starých autech a traktorech byly vypína e spínající napřímo ventilátor. Použít také lze třífázové vypínače v provedení instalace na omítku. Lépe s můstkovými kontakty, nebo otočné pakeťáky.
Další možnost je malým vypínačem spínat výkonové relé.
vo
hodnocení

rele a Stykač to je další komplikace pro tuto aplikaci. Na pouhých 12 V pry nejsou potřeba bůhví jaké kontakty, ten oblouk neskáče tolik jako třeba na 48V...

To žádný výrobce aktuálně nevyrábí štíhlej vypínač s malou hloubkou 12 mm (aby k němu stačila mělka na domítková krabice) použitelnej až do 16A? Právě se na to ptám protože nemám přehled o těchto výrobcích A ty větší pro sporáky, tak to jsem vyloučil, to vypadá nevhodně pro tento účel.

Lépe 2 pólový, Řekl jsem že se pak proud rozdělí když se odepnou oba póly najednou.

v závorce bývá udávána zátěž indukční...

Za pár desetikorun seženete nový z číny, který bude pochybné kvality a nikdo nebude vědět jakou bude mít životnost hlavně při vypínání pod zátěží.
Pokud chcete šetřit tak tam ten 3fázový za par desetikaček seženete. Kontakty alespoň 25A AC.
To je takový problém vysekat díru do zdi, stejně tam navrtáte díry pro hmoždinky.

111®
hodnocení

0x

Nikdy se oba póly nevypnou najednou i když se to tak zdát. Pokud chceš vypínat větší ss proudy použij zařízení se zhaseci komorou

trtr
hodnocení

0x

Zdravím, rešil bych to relátky, nebo jak padlo použít auto spínače/vypínače a krabičku na zeď vyrobit z nějaké uni krabice a tam si vypínače zapustit. Taková trochu inspirace, jak se to dělá:

hodnocení

0x

SSR DC používá tranzitor IGBT a u těch je úbytek napětí téměř nulový... Osobně bych ho použil... Vypínač DC 20/25A do krabice malý estetický asi doteď nikdo nepotřeboval...?

camp
hodnocení

0x

Tenhle sporákovej v mini provedení určitě DC snese.

nizke-napeti.cz.abb.com/...

Problém ale asi bude s Vámi, že cena je vyžší a hledáte něco z číny, co splňuje parametry kvalitního a drahého (nebo si na to číňan hraje a napíše DC 20A i když to neplní, protože proč by měl, když nemá certifikaci TUV, ESČ, CE)

Troufl bych si říct, že tento výrobek 16A, 10AX AC také není dimenzován na DC 15 A (a výše). To 10 AX znamená indukční zátěž (induktivní předřadníky, měniče) s účiníkem 0,6 ± 0.05.

camp

Píše DC12V.

Tam nějaký vytažený oblouku moc nehrozí.

Za mě je to v*l. Kdyby si tam dal vačkovej na panel, tak má vystaráno. Takhle tam vymejšlí kra*iny z číny nebo z aut.

hodnocení

0x

Victron má nějaké skříně jako příslušenství (Wireboxy), zkusil bych relé / stykač nacpat tam. Vypínač v ovládacím obvodu stykače už pak není kritický.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]