Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Průměr trubek otopné soustavy

Od: gugu odpovědí: 16 změna:
Dobrý den, projektuji otopnou soustavu, celkem bude asi 9 radiátorů. Celkový průtok při výpočtové teplotě je 488 kg/h. Je normální, aby bylo jen třeba deset procent v průměru 22, většina 18 mm a čtvrtina v 15 mm? Zdají se mi to dost malé průměry, ale všude jsem pod 0,5 m/s a ztráty délkové i místní se zdají 8x menší, než je dopravní výška čerpadla 4 m. Je to v pořádku? Jsou rychlosti do 0,5 m/s ok, nebo je lépe třeba do 0,3, nebo 0,25?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

No a pak tu bude dotaz - proč to netopí...termoventil má průchozí otvor 6 mm max tak si to spočti...Neznáme délky jednotlivých úseků, takže nikdo neposoudí jestli je trubka moc velká nebo moc malá ,navíc v závislosti na velikosti radiátorů/přenášeném výkonu.obecně

Tohle jsme počítali ve čtvrťáku na průmyslovce, dneska jsou na to programy.. počítáš s tlakovou ztrátou ventilů a radiátorů? A trocha teorie - co se stane, když tlaková ztráta systému je menší než výkon čerpadla?Je třeba optimalizovat - buďto snížením výkonu čerpadla nebo snížením průměrů potrubí .

gugu
hodnocení

Samozřejmě počítám s tlakovou ztrátou všech prvků. Pokud bude odpor potrubí malý, bude zbytečně velký průtok, malý teplotní spád a čerpadlo bude zbytečně spotřebovávat energii. Dnešní čerpadla lze však nastavit na stály tlakový rozdíl, takže odpor je žádoucí co nejmenší, jen je třeba vyvážit průtok jednotlivými radiátory, což vzhledem k tomu, že se jedná o Tichelmannuv okruh není problém...

Tak zrovna u Tichlmana to nebude problém , bral bych to podle součtu průřezů ventilů jednotlivých radiátorů ( tzn. do 12 mm 15, 13 - 15 mm 18, 18 - 19 mm 22 - počítáno přes plochu

2024
hodnocení

2x
Takže Vy projektujete topnou soustavu a ptáte se na základní věci?
To je nějaký ročníkový projekt na SŠ, nebo jak tomu mám rozumět? Ale i na té SŠ Vám to přece učitel musel vysvětlit a říct co a jak.
Jinak to přenechte někomu jinému, to bude po všech stránkách lepší řešení.
gugu
hodnocení

Neporadil jste nic, ale urazit, to by vám šlo. Zkrátka vím, že výpočtově vycházejí tenké trubky, intuitivně bych dal silnější, tak se chci poradit. Ale když si představím délku hadů podlah topení o průměru 16 mm a škrcení v rozvaděči, mám to určitě správně, stejně ale možná dám radši trošku tlustší.
výtka
Upozornění od sys milancukrar 26. 12. 2024 15:23:54
! Pravidlo Z2: je zakázáno psát vulgárně, napadat, urážet uživatele, používat urážlivý nick.Prosím, mírněte se, radí Vám odborník na topnou soustavu. (a jiné)
miloszeman

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @milancukrar z důvodu porušení pravidel poradny. ]

hodnocení

0x

Ten kdo projektuje je projektant, nebo architekt a ten ví jak na to.

2024
Neznám architekta který umí projektovat topení, ale jinak máte pravdu.

2024 - moje odpověď neuvádí nic o topení, ale jaká je skutečnost.

trtr
hodnocení

0x
Zdravím, přístupů k řešení problému s návrhem je více. Buďto výpočet, nebo zkušenost z běžné praxe. Třeba u nás se dřív dělalo z toho co bylo -> výsledkem je rozvod jak pro fabriku či menší bytovku.
Taky jsme to ve škole počítali, něco jsou tlakové ztráty (dáno tvarem a drsností vnitřku). Je třeba co nejlépe znát délky (hlavně páteřní rozvod), materiál potrubí, médium, čerpadlo (pokud bude),... no je toho dost.

hodnocení

0x

Není pořeba z toho dělat vědu. Já jsem na chalupě nic nepočítal a prostě jsem jako přívod ke dvěma radiátorům zvolil trubku o průměru 18 mm a od odbočky k jednomu radiátoru trubku o průměru 12 mm. Přívod k ohříváku vody jsem zvolil průměr 22 mm. Jako páteřní rozvod jsem ponechal původní ocelové pozinkované trubky o průměru 1´´. Oběhové čerpadlo na zpátečce za kotlem spolehlivě vodu rozvádí a topí to všude výborně. Dodavatel vás možná bude přemlouvat použít trubky o větším průměru, ale to chce jen na vás více vydělat.

trtr
Tak to je právě ta zkušenost, kterou člověk získá. Ve větším průměru má více média, déle se nahřívá, ale třeba dokáže pracovat jako samotíž v případě poruchy čerpadla.
Cena potrubí a tvarově určitě hraje roli, někdo jede plast nebo různé hadice, jiný měď, staří mazáci třeba pořád ocel.

hodnocení

0x
A s těchto pár údajů má někdo odhadnout že je výpočet dobrý. Jiný poměry budou při různých materiálech potrubí. Každé koleno brzdí průtok. Délka potrubí se musí počitat.
Já mám zapojení připomínající dvojitou hvězdu. Radiátorů zhruba stejně. 10% pr22, 90% pr16, pexalpex.
Dnes topenáři nají na to program a možná dokážou i vypočítat roční spotřebu oběhového čerpadla a to zhlednit v návrhu.

hodnocení

0x
To se snad musi posuzovat jako celek ne? Zakreslete si trasy do pudorysu, vykony radiatoru a pak se da neco navrhovat.

hodnocení

0x
Nějak fungovat to bude vždycky. Já mám krbovky s výkonem do vody 11-15kw připojený přes vypouštěcí kulaky ve sklepě k coulovymu hlavnímu rozvodu s celkem 28 radiátory pomocí 2x3m ohebné nerezové trubky jen 1/2 a taky to kupodivu stačí. Už 3 roky, původně to bylo jen provizorium na vyzkoušení, že to pak předělám na silnější... Čerpadlo Willo teda je skoro naplno, v režimu konstantního tlaku by dávalo málo. Jednou to snad předělám aspoň na 3/4, ale když ono to funguje... Akorát žere víc elektriky :(

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]