Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
jak mám ověřit, že v elektrické zásuvce skutečně není proud?
Nebo když budu montovat světlo, tak jak ověřit, že tam nic nejde.
Je někde na internetu návod?
Mám k dispozici i multimetr.
Jsou bezdotykové fázovky spolehlivé? Mám strach tam cokoliv strkat, aby mě to nekoplo.
Důrazně nedoporučuji, abyste cokoliv s "elektrikou" dělal, pokud je tam více, jak 24 V. Jednak nemáte vzdělání, druhak se toho bojíte, to je podle mne vražedná kombinace. Treťjak, nemáte potřebné vybavení.
Výjimka, výměnu žárovky může dělat i laik.
Nedovedu su představit, jak si může někdo "sáhnout na napětí" při vyšrubovávání žárovky. Viděl jsre někdy vůbec vnitřek objímky žárovky zblízka? Stačí kousek povolit a bez napětí je jak střesový kontakt, tak část se závitem.
Návod třeba tady: x-idea.cz/...
Je fajn být opatrný, třeba časem získáš praxi a budeš vědět, co si můžeš dovolit. Vodivému kontaktu ruky s vodičem je dobré se vyhýbat i když je vodič bez napětí.
Všimli jste si někdo, že je to tazateli úplně jedno, jak si tady všichni honíte trika kokotinama, místo toho, abyste mu napsali, že fázovka mu v podstatě stačí, ale je potřeba vždycky při měření si vyzkoušet na nějaký vedlejší třeba zásuvce jestli v tu chvíli funguje, pro jistotu si na dráty a i ve funkční zásuvce zabrnkat víckrát.
Za celou dobu se tady tazatel neukázal, jenom se zbytečně zahlcuje vlákno, asi bych ho klidně uzavřel.
Pane Pečenko, upřimně s Vámi souhlasím. Já si výdycky říkám, zdali tazatel není výzkumník sociálních studií. Páč často se to staně, že tazatel přijde jednou, položí divný dotaz, již se neobjeví, možná z dálky sleduje, jak se lidé od tématu odkloní jinam, k jiným záležitostem. Někdy začnou i napadat jiného za jiný názor. Atd.
Dobrý materiál pro sociology.
Přeji krásnou neděli.
Pane Pečenko,
vidíte a stále se pokračuje v diskuzi, už o něčem jiném, tazatel si užívá dovolenou někde v teple.
V zásuvce nikdy není proud, pokud se proudový obvod nepropojí do uzavřeného okruhu.
V zásuvce je na pracovních vývodech napětí - normálně na jednofázovém vývodu soustavy [3NPE 230/400V AC 50 Hz, TN-S (čtyřvodičová)] je jmenovité napětí 230V AC vůči střednímu (nulovému) vodiči. Střední vodič [N] je spojen se zemí a ochranný [PE] se odděluje od [N] v bodě rozdělení.
Takže napětí na fázovém vodiči můžete zjistit doutnavkovou zkoušečkou. Doutnavková zkoušečka vás nemůže kopnout, pokud jde o výrobek se značkou ESČ a používáte ji podle návodu výrobce.
Multimetr je spolehlivější, ale nezjistí, zda je přítomné napětí "tvrdé" nebo jen naindukované - má velký vstupní odpor.
Nejjednodušší je žárovka - třeba přenosná lampička.
Vibe, Nejjednodušší je žárovka***pamatuji dobu, kdy se Vadaskou moc nekotrolovalo, ale objímka se žárovkou a dva dráty do objímky.
vibe2 jak pozná, že je v nekterém drátu v zásuvce napětí tou tvojí žárovkou, když na ostatních drátech bude chybět nula?
To samé s tím multimetrem, to si rád nechám poradit.
Bez fázovky a nebo vadasky s doutnavkou asi těžko.
A nebo si zabrnkat, na kterém drátu to zabrní, ale to není dobrý nápad.
jak pozná, že je v nekterém drátu v zásuvce napětí tou tvojí žárovkou, když na ostatních drátech bude chybět nula?
To samé s tím multimetrem, to si rád nechám poradit. Bez fázovky a nebo vadasky s doutnavkou asi těžko.
A nebo si zabrnkat, na kterém drátu to zabrní, ale to není dobrý nápad.
Svítící žárovka mezi fází a středním vodičem znamená, že tento proudový okruh funguje. To doutnavkou nepoznáte - ani multimetrem.
Samozřejmě musíte správně identifikovat, který drát je L, který N a který PE.
V případě soustavy TN-C který drát je L a který PEN.
Takže zase rada o ničem, tak znovu, jak poznám, jestli v drátech je v nějakém napětí, když nevím, jestli je některý někde přerušený, třeba zrovna ten nulák a nebo zem a nebo je to krabice pod vypínačem, kde ten nulák a ani zem být nemusí vůbec, jsou tam jenom 3 černý dráty a já potřebuju najít ten s fází, abych to zapojil správně a na první pokus do strojku bez fázovky a je jedno, jestli je to jednoduchá fázovka, nebo vadaska, která tu fázovku má v sobě, ale nepoužívají se na hledání fáze oba konce vadasky?
Prostě bez čehokoliv, co nepotřebuje mít uzavřený obvod mezi fází a nulou nebo zemí.
A jak chceš správně identifikovat co je L, N a PE, podle barev?
Uvažujete špatným směrem. .
... jestli v drátech je v nějakém napětí, když nevím, jestli je některý někde přerušený, třeba zrovna ten nulák a nebo zem a nebo je to krabice pod vypínačem, kde ten nulák a ani zem být nemusí vůbec, jsou tam jenom 3 černý dráty a já potřebuju najít ten s fází, abych to zapojil správně a na první pokus do strojku bez fázovky ...
Napětí / rozdíl potenciálů se vždy měří mezi dvěma body. Takže "napětí v nějakém drátu" je špatně definovaný pojem. Existuje jenom rozdíl napětí mezi dvěma vodiči / potenciály. Spojením těch vodičů vznikne okruh, kterým teče proud. Napětí na vodiči bez dotyku se zemí nebo jiným potenciálem vám neublíží - ptáci usedají běžně na vodiče venkovního vedení VN / VVN tak, že jsou v dotyku jen s jedním vodičem.
Tři černé dráty zapojit správně a na první pokus je možné jen se správnou přístrojovou výbavou a jistou zkušeností.
Není jedno "jestli je to jednoduchá fázovka, nebo vadaska, která tu fázovku má v sobě, ale nepoužívají se na hledání fáze oba konce vadasky" ... každý z těchto nástrojů má jinou funkci. "Jednoduchá fázovka" je doutnavka s předřadným odporem, která reaguje na napětí mezi vodičem a zemí, přičemž (bezpečný) proud protéká přes vaše tělo.
"Vadasek" je spousta druhů a některé umožňují měření dvěma dotykovými hroty třeba přes elekromagnet s kotvičkou, která podle protékajícího proudu indikuje výšku napětí mezi elektrodami.
Prostě bez čehokoliv, co nepotřebuje mít uzavřený obvod mezi fází a nulou nebo zemí.
Co by to mělo být? Částí pod napětím máte plný dům. Už teta Kateřina v Saturninovi tvrdila, že z nezapojených zásuvek vykapává elektřina.
A jak chceš správně identifikovat co je L, N a PE, podle barev?
U správně zapojené a provedené instalace podle barev. Jinak musíte postupovat od hlavního domovního rozváděče.
Zásuvka, to je jednoduchá věc. Vyhodíš pojistku a do zásuvky zastrčíš třeba lampičku nebo fén. Funguje? ne! Tak je to jasné. S lustrem se můžeš spolehnout na to, že vyhodíš pojistky i hlavní jistič. Dělám to tak od doby, kdy jsem těžko sháněla elektrikáře, který nakonec měl ze mně srandu, začal mě pleskat po zadku, jakože "mladá paní, není vám samotné smutno?"
Teď jsem pracně dostávala z objímky lustru v kuchyni zbytky žárovky, objímku žárovky, které upadla ta skleněná část. Chviličku jsem také znejistěla, i když pojistky byly vyhozené. Z elektřiny mám velký respekt
Se vší úctou, tohle je sice běžná praxe, ale to, že lampička nesvítí, neznamená vůbec nic. V případě, že je přerušený pracovní vodič na přívodu k zásuvce, ale fázový ne, může vás taková (neprůkazná) zkouška v krajním případě stát život.
"...třeba lampičku nebo fén. Funguje? ne! Tak je to jasné."
Ale to vůbec není jasné! Naopak, pokud z nějakého důvodu bude odpojený nulák, může se živá fáze dostat i na kostru zařízení. Pak lampička svítit nebude a Vás "praští" i to, co by jinak bylo bezpečné.
Teda zrovna od Vás bych nečekal, že budete radit s elektřinou. Nic ve zlém, ale už to nedělajte.
@genehawkins: To by měla být pravda, ale tak rada nezněla. A upřímně, už jsem viděl tak zpatlané instalace, že bych nevylučoval ani možnost, že "jistič" funguje jako vypínač odpojující pracovní vodič. Pravda, extrém...
Jééééžiši, jak já se divím, že se dožívám s takovým nezodpovědným konáním téměř 80 let. Bez přístrojů, zkoušeček a měřáků, jen se shozenými nebo vyšroubovanými pojistkami. Se fakt divím.
Bez měření není vědění.
Mám k dispozici i multimetr.***co ještě máte mimo multimetru? Když nastavíte rozsah na mulimetrum, tak hroty proměříte všechny dírky a kolík mezo s sebou.
Napoprvé je dobré, když Vám to zkušený soused ukáže,
Mám strach tam cokoliv strkat, aby mě to nekoplo.****Pokud se bojíte, nedělejte to, ať Vám někdo poradí napoprvé.
Když je porucha v obci, tak sousedé se ptájí, "jde Vám proud"? neptají se, zdali je jim dodáváno napětí. Někteří si zakládají na názvosloví.
Proměřím, mám výsledek 0V, tak je to v pohodě? No není...
Čím dýl se hrabu v elektřině (jako laik), tím větší mám pochybnosti a respekt. (Vím, že nic nevím).
Čím dýl jsem na poradně, tím víc chápu ty rádce, kteří mají patřičné vzdělání a praxi a na spoustu otázek odpovídají: Nehrab se v tom.
Přece nenapíšou: Změřím multimetrem vývody proti sobě a když mi multimetr hlásí všude 0V, škrtnu holou rukou o vodič a když nekope, je to OK. A že to tak v praxi spousta lidí dělá... Taky už jsme vezli kolegu na EKG.
Na takové věci mám klasickou starou "vadasku"( spolehlivě zjistím kde je fáze) ( danapo.cz/... ) nebo pak ještě tužkovou zkoušečku něco podobného ale taky dost staršíale stále funkční jako v odkazu ( repulse.cz/... )
Ten šroubovák (Myslím že dřív vstával 9 Kč) Je určitě dobré mít u sebe, ale občas ti svítí i na nuláku. Když je souběh vodičů atd. Pak musím vytáhnout vadasku, tuším že mám dva kusy model sn/3 a ani jednou jsem nekupoval
Super je, že můžu změřit napětí zda je 12 nebo 230 nebo 400 V a i pořadí fázi, a vyzkoušet i proudový chránič
Navíc je VADASKA jednoduchý a věčný výrobek a bez baterek. Akorát na to pořadí fázi si vždycky musím vyhledat když to dělám jednou za 5 let, tak zapomenu postup )
Multimetr nepotřebujete. Stačí doutnavková fázovka. Doutnavku mají i bezdotykové zkoušečky. Funkčnost zkoušečky si předem ověřte na zapnuté zásuvce. Vypnutí zásuvky můžete také ověřit jakýmkoli zapnutým spotřebičem. Otázkou je, proč potřebujete vypínat zásuvku, když chcete montovat světlo. Požádejte o pomoc souseda. Strašení na internetu nemá žádnou hodnotu.
Za život ohrožující se obecně považuje hodnota proudu procházející lidským tělem při napětí vyšším než 50 V AC. Pro běžné, normální vnitřní prostory v objektech jsou stanovena tzv. bezpečná napětí, do 50 V střídavého a 120 V stejnosměrného napě- tí. Aby bylo jasno...
Nemá na PE muže byt do 50V včetně. Ty to asi nechápeš jak se to tam vezme. Když je to PĚN je to jasný úbytek na něm vracejícím se proudem. A když je to PE tak přes bod rozdělení se zavleče z N. Tak přestaň dělat silnoproud.
úbytek na pen je hezká věc, ale aby PEN vodič měl úbytek, musí jím týct proud.
bavíme se o měření na zásuvce, jak zní otázka tazatele, odpor multimetru je při měření napětí hodně velký, navíc asi nejsi při měření naboso na dlažbě, ale máš pantofle.
Prostě vzhledem k velkýmu vnitřnímu odporu digitálního voltmetru se mi 20V zdá být dost při zkoušce na zásuvce který vodič je jaký, když druhý konec je držený v dlani.
Není potřeba se dotýkat ničeho, proud teče běžnými svody těla a kapacitou těla vůči zemi. Běžný levný multimetr (jako byl třeba Metex 3800, který se už bohužel nedělá) se vstupním odporem 10 MOhm pak ukáže desítky voltů. (samozřejmě závisí na vlastnostech okolí) Multimetry se vstupním odporem na AC 1 MOhm ukazují pochopitelně cca 10x méně. Také může být problém s multimetry s autoamatickým přepínáním rozsahů (nemám je rád), pokud na nižším rozsahu mají menší vstupní impedanci a logicky mebudou chtít rozsahovat nahoru, proto jsem psal (krom bezpečnosti), že je nuné to měřit na rozsahu 1000 V. Ale jak jsem psal, není to pro laika.
I když na drátu žádné napětí zrovna nenaměříš, nikdy nemáš jistotu že se tam nějaké neoctne. Kdo ví, které prase to drátovalo. Tak vždy používat vercajk co má izolované a neopotřebované rukojeti. Ale elektrikář co si ho na to objednáš to ví.
Ale odpověď by tak znít měla. Kdysi jsem předělával elektriku po někom kdo to "taky uměl". Mohu konstatovat, že to tam nevyhořelo. Ale proč to nevyhořelo mi dodnes není jasné.
A nechtěl bych se dožít situace, že by u mrtvoly byl nalezený ode mne postup, jak to dělat.
To je krásný případ strojového překladu. V prvním přiblížení bych zkusil:
Přítomnost cizího napětí.
Z odpojovače je napájeno nebo ovládáno pouze napájení I/O v této části skříně.
Napájení procesoru a síťové napájení nikoliv. Tyto dveře nejsou s odpojovačem vzájemně blokovány/*.
/* musel bych znát funkci, zda použít "blokovány" nebo "propojeny".
V zokruhovaných sítích jsou běžné tabulky
Pozor, pod napětím z cizího rozvaděče!
Pozor, ovládací obvod zůstavá pod napětím z cizího rozvaděče!
no a jaksi se zde opomíná že elektrikář by měl používat ochranné rukavice...a předepsané nářadí...
Elektrikář ví.
Protože pravidelně chodí na školení a přezkušování jak to vyžadovala nedávno zrušená vyhláška 50 (a určitě i to co tu vyhlášku teď nahradilo).
Ale někomu kdo to "taky umí" je to u (_._)
Nikdy jsem neviděl elektrikáře s rukavicemi, až letos, když zaměstnanec ČEZu připínal na sloupu VN trasu. Tak jsem si na ty rukavice šáhnul, a byly dost silné. 10 metrů od něj stál kolega s telefonem a do telefonu nahlas odpočítaval od deseti do nuly, pak to nahodili.
Ale že jsem zažil hodně elektrikářů...i ty, co to předělávali po jiných elektrikářích. Jejich vyjadřování o jiných elektrikářích všichni znáte...
no já jednou mněnil 4,5kW stabilizátor za provozu , protože zesilovací stanice nejde vypnout. Ve stísněném prostoru že jsem se vešel jen já štíhlý. Na sobě gumové holínky, rukavice, zástěru, štít a helmu...+ izolované nářadí. Bez toho bychom ten stabilizátor nevymněnili..
Co je to průměrný elektrikář? Elektrické instalace jsou obor nesmírně široký a strom elektroprofesí velmi košatý.
Na VN nejen ochranné / izolační rukavice, ale také izolační přilby, ochranné brýle nebo obličejový štítek, izolační obuv ...
+ další pomůcky, předepsané pro příslušné pracoviště (vypínací tyče, zkoušečky, zkratovací soupravy ...).
Na obrázku je zákoutí s ochrannými pomůckami v rozvodně VN 6 kV ( zarámované jednopólové schéma, telefonní čísla na hasiče, zdravotníky a bezpečnostní službu, plakát První pomoc, místní provozní předpisy, výstražné tabulky k pověšení na pracoviště ...)
Průměr je ošidná záležitost.
Nabízí se použít starý vtip o dvou občanech, z nichž jeden měl k obědu kuře a druhý nic, takže měli průměrně každý půl kuřete. To je ovšem statisticky nekorektní, protože výběrový vzorek je příliš malý.
Zkusil bych podle vzoru Císařova pekaře (a pekařova císaře) říct, že průměrný elektrikář by měl ovládat své řemeslo přiměřeně ... přiměřeně povaze události a stavu na místě.
Bohužel podobné neurčité definice často patlají i naši zákonodárci - viz trestní zákoník a "množství větší než malé".
Jistě, práce na VN je opravdu specialita (však taky elektrických stanic a výroben elektřiny není tolik/*) a pro domácnost je nejužitečnější pracovník se znalostmi přiměřenými povaze nejčastěji se vyskytujících událostí v bytových instalacích, případně a stavu v dané lokalitě / bytovém domě / městě.
/* I když - s rozvojem fotovoltaiky si každý myslí, že může mít elektrárnu doma na balkóně.
Ještě taková drobnost:
VN vás může nemile překvapit i doma jako statická elektřina teď v zimě, kdy je v místnostech suchý vzduch, podlahová krytina z plastických hmot a máte prádlo / ošacení z umělé hmoty ...
Jeden příběh pro ty, kteří jsou přesvědčeni, že zhozením jističe je všechno bezpečné. Není!
Před pár lety jsem nechal jistou (nemalou) firmu udělat rekonstrukci páteřní stoupačky v domě. Všechno se zdálo v pořádku. Až za mnou po pár měsících přišla nájemnice, že si koupila novou televizi a že jí vyhazuje jistič. Do té doby všechno fungovalo. Televizi reklamovala, ale ta byla v pořádku. Zjistil jsem, že bez připojené společné antény se nic neděje. Na anténě jsem nic špatného nenašel a ani nikdo jiný v domě problém neměl. S anténou připojenou se nadal jistič ani nahodit. Kdyže se pak nájemnice svěřila, že jí brní dálnopis, vstal mi na hlavě zbytek mých šedých vlasů. Na všech kolíkách v bytě byla tvrdá fáze! Původní televize měla dvoudrátový přívod, takže jí to nevadilo. Nová měla třídrátovou šňůru a kostru nulovanou přes kolík, na kterém byla tvrdá fáze. Takže mezi uzemněným konektorem antény a kostrou TV bylo tvrdých 230 V!
Důvod byl prostý – v bytě byl původní rozvod z "hadrových" drátů, které se v rozvaděči lišily jen tím, že L byla tmavě šedá a PEN o něco méně tmavě šedý a montéři to jaksi omylem přehlédli. Budiž, stát se může, zapojovali to potmě. Co je ale dost na pováženou je fakt, že to prošlo revizí! Tu dělal revizák od stejné firmy.
Že se nikomu nic nestalo byl téměř zázrak. Nereklamoval jsem to, i když jsem to původně měl v úmyslu. Jenže to by paní byla nějakou dobu potmě. Kvalifikaci mám, takže jsem ty dráty přehodil sám.
Jednofázový jistič vypíná pouze jeden pracovní vodič (fázi), trojfázový vypíná tři fáze. Jističe nevypínají střední vodič.
Hlavní vypínač v rozváděči vypíná všechny póly - všechny pracovní vodiče na přívodu do tohoto rozváděče, včetně středního vodiče.
jak zjistíš proud v zásuvce? No podle funkce připojeného spotřebiče, nebo jeho měřením. Proud totiž je důsledek nikoliv příčina. Příčina je napětí... to se zjišťuje...
Aby v zásuvce tekl proud potřebuješ :
1) aby na ní bylo napětí
2) aby v ní byl připojen funkční spotřebič
3) aby byl uzavřený lektrický obvod / tedy nebyl vypnut vypínač spotřebiče a nbyl shozen jistič/
4)nebyla vadná pojistka spotřebiče
Pak teprve může téci proud..jako důsldek výše popsaných podmínek..
Zatím nikoho nenapadlo použít pomocný vodič připojený na jinou pospojovanou část jako bojler, sporák elektro, a měřit proti tomuto vidící.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.