Nejste přihlášen/a.
Zdravím, už delší dobu se pokouším sehnat FUNGUJÍICÍ klasickou drátěnku na nádobí a nejsem moc úspěšný. V běžných řetězcích mívají jen různé plastové náhražky, ale i když někde v menším obchodě tu drátěnku seženu, tak prostě "nefunguje". I když vypadá podobně, jako ta před 40 lety, tak snad už po týdnu se rozláme na malé černé kousky, které se zapichují do prstů. Podobně blbě se chovají dnes běžné drátěnky, které jsou tvořeny klubem nekonečné špóny. Naposledy jsem koupill zase jednu sadu označenou "nerezové drátěnky", ovšem už při jediném čistění sporáku se tato drétěnka rozmotala v dlouhou rozpadající se fusekli. Co se to děje? Proč už není možné koupit klasickou drátěnku, která by držela pohromadě a kterou člověk klidně mohl měsíc drhnout připečené kutchany a byla trochu požuchlaná, ale stále plně funkční? Byla to snad nějaká tajná socialisticka kosmická technologie, kterou si komunisti vzali do hrobu?
Vývoj šel dopředu a to ne jenom u drátěnek. Je mnoho věcí které se posunuly vývojově dopředu tak, že jsou horší než byly v minulosti. Ale nemá cenu nad tím přemýšlet... Prostě si musíš zvyknout! No a pořád koumat... To platí pro všechny výrobky a produkty. Třeba koupíš cedník (plastový) na nudle polské výroby a zjistíš, že nejde "zavěsit" na větší hrnec, protože má úchyty daleko od sebe. Tak pak začneš shánět český cedník který se vyrábí asi 40 let Tvar Pardubice..
Na to ti tu několik lidí dokáže odpovědět, že cedník nepotřebují, že vody z těstovin pouze slévají, nebo že musíš mít ten nejlepší nerezový...
drátěnka na nádobí ...
Jakého druhu je to nádobí? Keramické glazované / neglazované, skleněné, kovové smaltované, hliníkové, měděné, nerez, s nepřilnavým povrchem ...
I při velkém znečištění stačí CIF nebo TORO pasta.
Kupte si to "nepřilnavé" ...
Ocel je slitina na bázi železa obsahující méně než 2 % uhlíku, litina obsahuje více než 2 % uhlíku.
https://www.team-mfg.com/cs/blog/cast-iron-vs-steel.html
Jestli to byla tajná technologie, tak byla tak tajná, že se mezi běžný lid nedostala vůbec. Drátěnky byly vždy spotřební materiál, minimálně tak od roku 1970 výš, který se při používání rozpadal a musel se obměňovat.
Poslední dobou drátěnky moc nepoužívám, protože to díky pokroku techniky už není tolik potřeba (nejrůznější indukce, nepřilnavé povrchy, čistící prostředky, o tom se nám v mládí ani nezdálo), ale obyčejná kovová z hyper-super funguje furt stejně. Plastové na citlivé povrchy nepotřebuju, takže nekupu, tam mi stačí obyčejná houbička. (Ale taky s tím nedělám takové psí kusy, jako někteří.)
Drátěnky nepoužívám, protože mi nefungují prsty. Když už se přihodí a něco se mi připálí/připeče, dám do hrnce vodu a nasypu trochu prací sody a chvíli povařím (připálenina je samozřejmě pod vodou). Funguje to.
Pokud je nádoba menší, dám horkou vodu do dřezu, sodu a kastrol vložím vzhůru nohama.vzhůru nohama.
Další varianta je namíchat si hustou kašičku soda, sůl, ocet a trochu Jaru, popř. trochu vody. Kašičku nanesu na ta nerovná místa a pak na to ubrousky (aby to rychle neuschlo a taky aby kašička neztekla dolů). Třeba po 1/2 hodině zkusím vydrbat (např. starým zubním kartáčkem). Chce to čistit častěji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.