Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zásuvka 230V do panelu a vlhku-odolná?

Od: eleman odpovědí: 22 změna:

Ahoj existuje Zásuvka 230V - tedy vlastně spíš přívodka do panelu a do vlhkosti(studny)?

Tím "panelem"rozuměj víko kanalizacni-potrubi.heure/...

Samozřejmě myslím sadu zásuvka/zástrčka (vidlice), aby to splňovalo IP krytí (nevím jaký, 58?)... To spojení možná by bylo dobrý na gumičku a převlečnou matici, ale z hlavy, tohle znám akorát u 4 nebo 5 Kolíkových kombinací...

Tady se ptám jestli je normální to použít zatím to účelem, jde mi o snadné rozpojení

Aano, standardne se to v studni řeší: Průchodka (vývodka) kabelová a acidurka. Ale... to už bych potřeboval spíš do boku(vývod z pažnice boční - vodorovný) - jak to řešit (kabel půjde svisle dolů), aby nebyl kabel zlomený když by byla vývodka do boku (dodorovně, a kabel dolů do pažnice - svisle)?

doplněno 22.12.24 08:34:

Ad1 - doplním že přívodka nástěnná se nehodí (není utěsněn kabel směrem dolu do vrtu) a kabelová taky ne (není jak ji uchytit do "panelu"- to by byla na volno na prasáka, myslím tedy něco na způsob PG průchodky - ale rozpojovací..:

Ad2 - spíš bych dal tu boční variantu (V tomto případě rozpojovat nepotřebuji), ale jak vyřešit problém s ohybem

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Takže ti vede kabel do studny(přívodni kabel) a chceš ho spojit s kabelem od čerpadla ve vrtu?
Přívodní kabel do studny mám v červený chrániče průměru 40mm a tahle chránička je utěsněná kabelovou vyvodkou(těsnění+matice) ve studni mi jde přívodní kabel do krabičky s kabelovými vyvodkami a taky jde do ní kabel od čerpadla. Vývody jsou 100% vodotěsné
*Kabel od čerpadla je podle správního názvosloví šňůra. To jen kdyby mě někdo bral za slovo
hujer

Viděl jsem - a opravoval již několik desítek napojení. Pokud jde skutečně o napojení kabelu na šňůru, důrazně (jen pokud trochu to jde spojit na venkovní straně vrtu! Cokoliv uvnitř vrtu trpí neskutečně. Pokud je krabice nahoře ,abys na ní dosáhl, pak trpí i v létě, když se do místa dostane sluníčko - zkrátka kondenzace uvnitř.

(Pokud není zalitá).Když jí dáš hlouběji, pak je k ní blbej přístup. Věř, že nejen stará bakelitová acidurka, ale i novější

(šedá) se dovede mezi fázemi vlhkem (stačí i to kondenzační) zvodivět natolik, že pak vyráží jištění! U těch bakeliťáků, to bylo i v šeru krásně vidět, jak se plazí jiskřička mezi fázemi.

Hujer
Tak na krabici by nemělo svítit slunce. Navíc máme na studnu kryt a nějaký velký změny teplot tam nejsou.
A hlavně lze spojit CYKY přívod s gumovým kabelem čerpadla pomocí wago.svorek s páčkou, kde nejdřív do wago svorky dáš hustou silikonovou "vazelínu" nebo zasunes vodiče do wago svorky a injekční stříkačkou zašpuntujes elektrikářským pružným vodotesným tmelem. Tmel se dostane všude okolo místa, kde se stýká vodič se svorkou-vlhkkst se tam nedostane
Pak jsou různé vodotěsné spojky.
Řešení který zajistí kvalitní spoj na desítky let je dost.
Tohle všechno spojit v té krabici
hujer

Ano Bobane, ale píšu, že jsem opravoval mnoho "přechodek", které byly provedeny ve studni jak jsem popsal

hobby způsobem a majitelé se pak divili, proč se jim to stalo a začla vodárna vyrážet pojistky.

paznice

Takže acidurka v šachtě a tam by měla být stabilní teplota a žádná kondenzace.

Zbývá vyřešit ta průchodka z pažnice

hodnocení

0x
Tam kde je 100% relativní vlhkost a voda kondenzuje na jakémkoliv povrchu nevydrží žádné zásuvkové spojení.
Pokud na čerpadle je originální vidlice tak ji musíte vytáhnout mimo studnu.
Pokud na čerpadle není originál vidlice tak kabel spojit v krabici v IP 67, nebo udělat kabelovou spojku.

hodnocení

0x

Krabice ACYDUR jsou v různém provedení a od toho se odvíjí i cena. Pokud chcete aspoň trochu kvalitnější, tak bych použil toto, v provedení IP 67, ale i když vše dobře dotáhnete, stejně se za nějakou dobu v krabici objeví kondenzovaná vlhkost a koroze svorek. Ideální řešení by bylo spojení mimo studnu, protože rozebiratelný spoj ve studni není vhodný. Přívodka to být nemůže, ta se používá na stroje a přístroje, protože má obrácené kontakty. Existuje však zásuvka ve vyšším krytí, ale v té studni to nikdy nepůjde tak utěsnit, aby to časem nekorodovalo. Možná to čas od času zkontrolovat a prostříknout sprejem na ochranu kontaktů s vodoodpudivým účinkem. Ohnutého kabelu do zásuvky bych se nebál, pokud to bude např. 3x1,5, nebo 3x2,5 CYKY. Běžně se ohýbají bez problému. K čerpadlu pak ponechat stávající gumový kabel, který bývá namontován z výroby a vydlici namontovat podle typu té zásuvky, také však v odpovídajícím krytí (např. IP 67).

@ferax
Existuje však zásuvka ve vyšším krytí, ale v té studni to nikdy nepůjde tak utěsnit, aby to časem nekorodovalo. Možná to čas od času zkontrolovat a prostříknout sprejem na ochranu kontaktů s vodoodpudivým účinkem.
No jo, ale v praxi se na to pak zapomene, že se něco má udržovat, nebo přijde nový majitel který o tom vědět nebude.
Jistota je udělat vlhku těsný kontakty.

Pohyblivé kontakty se nikdy úplně neutěsní. Jediné řešení je pevný spoj mimo studnu. Např. spojka, zalitá kabelovou zálivkou.

111®

a není lepší dát do krabice vypínač a na něm to propojit?

111® - do studny vypínač?

111®

myslel jsem mimo ale nenpsal takže to působí debilně...pardon..osobně bych to do studne nedal nikdy..

@ferax
Feraxi, asi si nějak nerozumíme, co máš na mysli těmi pohyblivými kontakty? Pan potřebuje spojit přívod CYKY do studny s gumovým kabelem čerpadla. Navrhnul jsem propojit to v krabici s vyvodkami, vodotěsnými... Třeba i s tím, že se v tý krabici dají spojit všechny vodiče například do wago svorky, vodotěsné(tuhý silikon, nebo elektro vodotěsný tmel) nebo jinou vodotěsnou spojkou.
Zásuvka 230V do panelu a vlhku-odolná?

Myslel jsem zásuvku a vidlici, tak jak píšu výše. Je to pak pohyblivý přívod. Do zásuvky CYKY do vidlice guma od čerpadla. Tu Acydurku jsem myslel mimo studnu, ale jak už jsem uvedl, bude se v ní stejně srážet vlhkost (zkušenost). Pokud by to nebylo potřeba rozebírat, nabízí se zalití kabelovou hmotou, nebo něčím podobným. Ale v tomto případě by jistě nepoužil Wago svorky.

riva
hodnocení

0x

Hlavně ať to jde přes chránič. Ve vlhkém prostředí může dojít kdekoliv k úniku proudu. Tady v samotné šňůře docházelo kvůli zkondenzované vlhkosti ke ztrátám 8W. Časem by to vedlo ke zkratu, ale i toto znamená ročně platit zhruba 700,- Kč navíc. Po vytažení je vidět, jak se místo na vzduchu zahřívalo.

Zásuvka 230V do panelu a vlhku-odolná? #2
infra

Co to máš za kameru?

infra

A co to bylo za šňůru? Byla gumová proti bodě nebo obyč. cyky?

igorr
hodnocení

0x

Ideální bude tato. Splňuje krytí i se zapojenou vidlicí

kvelektro.cz/...

Zkušenost hovoří, že tohle zkoroduje stejně, jako všechno jiné, není to vzduchotěsné.

infra

No mohli by uvnitř dělat nerezové svorky a šrouby aspoň... ne?

igorr

Není to do ponoru, ale proti stříkající vodě a mlze je to těsné až dost. Víčko je těsněné gumičkou a i vývod kabelu je obložen měkkou gumou nahoře i dole.

Úhlová vidlice je zastrčená a zavřená.

Potřebné parametry tazatele plní.

Tazatel nepotřebuje výbušné prostředí, ale chápu, že stará garda nezná nic jiného než acidur z totality a radí to i v roce 2024 *alene*

hodnocení

0x
Tcháni na chatě mají napojení čerpadla už asi 50 let normální zásuvkou a zástrčkou jednoduše uvnitř studny, lehce pod úrovní terénu a asi 3m nad hladinou, už chatu myslím tenkrát takhle koupili. Funguje to doteď :) Jen jsem to vylepšil o krátkou prodlužku ven nad terén, aby nebylo nutný pro každoroční zimní/letní přepojení venkovní vodárny/ponornyho malyse potřeba sundavat beton ze studny a stačilo prepichnout kabel a hadici v budce s vodárnou vedle studny.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]