Nejste přihlášen/a.
Ahoj existuje Zásuvka 230V - tedy vlastně spíš přívodka do panelu a do vlhkosti(studny)?
Tím "panelem"rozuměj víko kanalizacni-potrubi.heure/...
Samozřejmě myslím sadu zásuvka/zástrčka (vidlice), aby to splňovalo IP krytí (nevím jaký, 58?)... To spojení možná by bylo dobrý na gumičku a převlečnou matici, ale z hlavy, tohle znám akorát u 4 nebo 5 Kolíkových kombinací...
Tady se ptám jestli je normální to použít zatím to účelem, jde mi o snadné rozpojení
Aano, standardne se to v studni řeší: Průchodka (vývodka) kabelová a acidurka. Ale... to už bych potřeboval spíš do boku(vývod z pažnice boční - vodorovný) - jak to řešit (kabel půjde svisle dolů), aby nebyl kabel zlomený když by byla vývodka do boku (dodorovně, a kabel dolů do pažnice - svisle)?
Ad1 - doplním že přívodka nástěnná se nehodí (není utěsněn kabel směrem dolu do vrtu) a kabelová taky ne (není jak ji uchytit do "panelu"- to by byla na volno na prasáka, myslím tedy něco na způsob PG průchodky - ale rozpojovací..:
Ad2 - spíš bych dal tu boční variantu (V tomto případě rozpojovat nepotřebuji), ale jak vyřešit problém s ohybem
Viděl jsem - a opravoval již několik desítek napojení. Pokud jde skutečně o napojení kabelu na šňůru, důrazně (jen pokud trochu to jde spojit na venkovní straně vrtu! Cokoliv uvnitř vrtu trpí neskutečně. Pokud je krabice nahoře ,abys na ní dosáhl, pak trpí i v létě, když se do místa dostane sluníčko - zkrátka kondenzace uvnitř.
(Pokud není zalitá).Když jí dáš hlouběji, pak je k ní blbej přístup. Věř, že nejen stará bakelitová acidurka, ale i novější
(šedá) se dovede mezi fázemi vlhkem (stačí i to kondenzační) zvodivět natolik, že pak vyráží jištění! U těch bakeliťáků, to bylo i v šeru krásně vidět, jak se plazí jiskřička mezi fázemi.
Ano Bobane, ale píšu, že jsem opravoval mnoho "přechodek", které byly provedeny ve studni jak jsem popsal
hobby způsobem a majitelé se pak divili, proč se jim to stalo a začla vodárna vyrážet pojistky.
Krabice ACYDUR jsou v různém provedení a od toho se odvíjí i cena. Pokud chcete aspoň trochu kvalitnější, tak bych použil toto, v provedení IP 67, ale i když vše dobře dotáhnete, stejně se za nějakou dobu v krabici objeví kondenzovaná vlhkost a koroze svorek. Ideální řešení by bylo spojení mimo studnu, protože rozebiratelný spoj ve studni není vhodný. Přívodka to být nemůže, ta se používá na stroje a přístroje, protože má obrácené kontakty. Existuje však zásuvka ve vyšším krytí, ale v té studni to nikdy nepůjde tak utěsnit, aby to časem nekorodovalo. Možná to čas od času zkontrolovat a prostříknout sprejem na ochranu kontaktů s vodoodpudivým účinkem. Ohnutého kabelu do zásuvky bych se nebál, pokud to bude např. 3x1,5, nebo 3x2,5 CYKY. Běžně se ohýbají bez problému. K čerpadlu pak ponechat stávající gumový kabel, který bývá namontován z výroby a vydlici namontovat podle typu té zásuvky, také však v odpovídajícím krytí (např. IP 67).
Pohyblivé kontakty se nikdy úplně neutěsní. Jediné řešení je pevný spoj mimo studnu. Např. spojka, zalitá kabelovou zálivkou.
myslel jsem mimo ale nenpsal takže to působí debilně...pardon..osobně bych to do studne nedal nikdy..
Myslel jsem zásuvku a vidlici, tak jak píšu výše. Je to pak pohyblivý přívod. Do zásuvky CYKY do vidlice guma od čerpadla. Tu Acydurku jsem myslel mimo studnu, ale jak už jsem uvedl, bude se v ní stejně srážet vlhkost (zkušenost). Pokud by to nebylo potřeba rozebírat, nabízí se zalití kabelovou hmotou, nebo něčím podobným. Ale v tomto případě by jistě nepoužil Wago svorky.
Hlavně ať to jde přes chránič. Ve vlhkém prostředí může dojít kdekoliv k úniku proudu. Tady v samotné šňůře docházelo kvůli zkondenzované vlhkosti ke ztrátám 8W. Časem by to vedlo ke zkratu, ale i toto znamená ročně platit zhruba 700,- Kč navíc. Po vytažení je vidět, jak se místo na vzduchu zahřívalo.
Není to do ponoru, ale proti stříkající vodě a mlze je to těsné až dost. Víčko je těsněné gumičkou a i vývod kabelu je obložen měkkou gumou nahoře i dole.
Úhlová vidlice je zastrčená a zavřená.
Potřebné parametry tazatele plní.
Tazatel nepotřebuje výbušné prostředí, ale chápu, že stará garda nezná nic jiného než acidur z totality a radí to i v roce 2024
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.