Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, je nějaký limit na množství směsného odpadu na osobu/týden? V obci je poplatek za popelnici na dům (ne na osobu). Popelnice 120L. Vyváželi 1x týdně, nyní se rozhodlo o vyvážení směsného odpadu 1x za 14 dní. Papír a plast 1x měsíčně. Je nějaký limit? Přece jen je rozdíl jestli v domě žije 1-2 osoby nebo 4-5 osob. Třídíme, ale 2x za měsíc se nevejdeme. Bohužel se starostou není řeč. Děkuji
Vždy se to někomu nelíbí, ať to obec udělá jakýmkoliv způsobem,
Dříve se u nás platilo za osobu v domě, bez omezení počtu popelnic. Pak přišla změna, poplatek za popelnici s vývozem 1x za 14dní, nebo 1x za 28dní. Takže jsme dali 1+1
Podle toho se platí.
Takže letos jsme ušetřili za poplatek a příští rok taky, páč nám stačí na 8 lidí jedna popelnice 1x14 dní
Velikost popelnice za tuto cenu je 120litrů, ale někdo to zkoušel, pořídit si 240 litrovou, ale museli doplácet.
.
Zdravím,
v každé obci se vyvážení popelnic a vůbec celkově řešení odpadů vyvíjí jinak..
Divím se proč není s vaším starostou řeč.. Vidím to na větší popelnici nebo např. stávající a druhá menší atd. Řešení by se mělo vždy najít.
Jen pro zmínku, u nás byla také změna, dříve u domu jen jedna popelnice na směsný odpad. A plasty, papír a atd. jsme odnášeli do kontejnerů. Odvoz jsme měli v zimě 1x týdně, v létě 1x dva týdny, popelnice na dům, ne na osobu.
Nyní máme popelnice tři, plast, papír a směs.. Ostatní (sklo, mlíko, plechovky, odnášíme do obecních kontejnerů)
Vývozy máme takto:
plast - 1x 28 dní (neplatíme)
papír - 1x 28 dní (neplatíme)
směsný odpad - 1x 14 dní. Platíme za objem popelnice. Někdo má 80L, někdo 120L. Kdo má odpadu více, může si vzít více popelnic. (ale frekvence svozu je daná!) Popelnice pípá svozový vůz, takže v létě třeba byla dovolenka, čas mimo domov, jsme dali popelnici až za 28 dní. Byla naúčtována samozřejmě jen ta jedna.
A nyní od nového roku budeme mít čtvrtou popelnici jen na popel, který jsme dávali dosud do směsného.
Také mi to u vás nedává smysl, platí se přece na osobu. U nás se směsný odpad vyváží dokonce jednou za 3 týdny. To už je v létě pěkný humus. Holt pokrok nezastavíš..
Každá obec to může mít jinak. U nás se od loňska platí za nádobu a velikost nádoby.
Tam co jsem dříve bydlel, vyvážely popelnice 2x týdně a o 10 metrů vedle taky 2x týdně, v jiné dny. Takže mne vyváželi 4x týdně.
Pane tomkk, ale to je vždy na pohledu každého člověka. Soused, který bydlí sám, platil obci měsíčně paušál 600Kč. Já platil paušál 8x600. Teď soused platí za jednu popelnici 1200Kč měsíčně, já rovněž. Já jsem ušetřil, páč jedna popelnice stačí, soused musí připlatit. Co je tedy spravedlivé?.
Přeji hezký víkend.
Smode, děkuji za upozornění. Jasně, že ne měsíčně, ale ročně. Ale trvalo mi to, nežli jsem to našel..
Ono se přece jen vyplatí nahlásit si bydliště na obci***to nemůžete, jen Ván někdo na základě právního postupu odhlásí z jeho domu. Jsem lae přesvědčen, že to víte.
A ve které obci vám neumožní platit za osobu?! Není to náhodou vaše svobodná volba? Nevěřím že si nemůžete zaplatit dvě nádoby? Pokud vím tak jsou nádoby 120 nebo 220 l? U nás v obci řekli, ať si každý koupí co chce a za poplatek na ní dostane známku. Ve většině obci se platí na osobu, to vás teda nezajímá, a v některých obcích je volitelně nějaký minimální poplatek aniž je tam svoz nebo popelnice. Jinak jsem se teda dozvěděl ještě v jedné obci, že se platit nemusí nic, a to i jako vlastník s osobami bydlí ími (TP) Že stačí jen když prokážu že platím jinde. Takže za barák s TP nula. Což mě teda docela překvapilo (pravda ale známku na popelnici nemam - Nepotřebuji protože žádný odpad ani neprodukují).
Co to znamená že že starostou není řeč? Jestli jste na vesnici, tak kompostujete?
Pokud máte kamna nebo kotel, no tak plus ty a všechno hořlavý můžete taky spálit, no a co vám zbyde, prakticky nic. Sklo se dává do tříděnýho a železo taky...
Vlastně se sice pálit nemají, ale když je spálíte ve vhodný teplotě tak všechno shoří a žádný Černo z toho není
Každá obec to může mít jinak.
Není to náhodou vaše svobodná volba***není, platí se dle vyhlášky obce.
"...ve které obci vám neumožní platit za osobu?!"
No leckde. Třeba v Praze se platí za počet pelnic, jejich obsah a počet odvozů. Já například platím za 2 x 240 l, odvoz 4 x týdně 89920 Kč ročně (v roce 2023). Jiná možnost neexistuje. Počet obyvatel v domě nikoho nezajímá. Popelnice zapůjčuje svozová firma zdarma.
Na chatě platím paušál za nemovitost, bez ohledu na množství odpadu a délku užívání chaty. A na osobu to vyjde dráž, než kolik se platí za osobu v Praze.
Mimochodem - pálení odpadu v kotli je přestupek, který Vás může vyjít zatraceně draho.
cukrar: svobodná volba obce a ta je taky svobodně zvolena!
Magdoon: No jasně, radši odpady plastové zakopat na 10 tisíc let do země (délka rozpadu polyše).
Prahu neřeš a řekni kde jinde (a na vsi- když se ne/baví se starostou) LECKDE to maj co v Pze?
Ahoj, jsem odpadář takže to uvedu trochu na pravou míru.
Podle zákona o místních poplatcích 565/1990 Sb. jsou dvě možnosti zpoplatnění občanů:
1. Platí se poplatek za systém odpadového hospodářství - max. 1 200/rok. ("je jedno kolik a čeho vyhodím")
2. Nebo se platí za odkládání odpadu z věci nemovité (podle skutečného množství)
- podle hmotnosti nebo objemu max. 6 Kč/kg, nebo max. 1 Kč/litr (musí být QR kód a pokaždé zváží)
- nebo podle velikosti nádoby a frekvence svozu - to je asi tvůj případ
Mimochodem, obec není povinna poplatek zavést.
Podle čeho u vás ve městě/obci platíte, tak to zjistíš z něčeho, co se bude jmenovat zhruba "Obecně závazná vyhláška města XXXX o poplatku za obecní systém odpadového hospodářství", vydává ji zastupitelstvo obce. Takže si to najdi, budou tam zajímavé informace.
Dále doporučuji prostudovat zákon 541/2020 Sb. - o odpadech a zákon 542/2020 Sb. - o výrobcích s ukončenou životností. Pokud hledáš, kde se elegantně zbavit "výrobků s ukončenou životností", tak zde najdeš seznam míst zpětného odběru: visoh2.mzp.cz/... Pokud budu chtít např. vyhodit ledničku, tak je asi každému z nás jasné, co se stane pokud ji donesu třeba do malého obchodu s potravinama. V seznamu ten obchod ale je, takže není co řešit.
Vzhledem k tomu, co na nás chystá GreenDeal, tak to bude ještě docela zajímavé (nebudu to tady rozvádět, psal bych to hodinu a akorát bych se naštval)
Budmě všichni rádi, že zatím u nás není povinně zavedený systém PAYT - pay as you throw. (platí se podle hmotnosti, to si pak každý musí sběrnou nádobu zamykat, aby to k němu neházeli i sousedi. Ano, jsme v Česku)
No mě právě překvapilo to co píšu výše:
20.12.24 00:15
Za nemovitost kde není hlášena žádná osoba ;stačí jim když prohlásím že platím jinde). Ale nebudu namítat, že to mají blbě (A že by měla být minimálně jedna platba za nemovitost ať od (nebydlícího) vlastníka či osoby s TP) a že to nepochopili?
Nebo jsem to nepochopil já,? A myslím že ty zákony jsem taky studoval...
Jo a ta obec kde kombinuju platbu podle trvalýho pobytu a platbu podle mě dvůr králový - asi kombinovat muže.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.