Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Udělátko na zvednutí WC sedátka

Od: juraja® odpovědí: 53 změna:

Dobrý den (večer) přátelé.

Dostal jsem za úkol (vymyslet), sestrojit nějaké udělátko pro zvednutí WC sedátka.

Ano, existují už hotové řešení, ale nějak tomu plastu moc nevěřím + když tohle namontuji do panelákového WC, tak už tam nevleze nikdo jiný:-D

velkykosik.cz/...

Napadá mně jen provázek + tři kladky.

Máte nějaký nápad?

1.jednoduchost

2.malé rozměry

Dík

doplněno 18.12.24 18:05:

Na žádost Bena teda doplňuji

Jedná se o člověka co se nemůže ohnout, sešroubována celá páteř (ruce v pořádku) + zoperované kolena a kotníky.

doplněno 18.12.24 18:08:

Wc sedátko ma samosklop, ten se postará o vodorovnou polohu

53 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
Tady je automatický prkýnko , samo se otevírá a zavírá
obchodiste.cz/...
Jestli je to dočasný stav, že pan nemůže, lze malou potřebu i do umyvadla, nebo do vany. Když vidím co všechno lidi myjou ve vaně nebo v umyvadlech, včetně zvířecích záchodů, tak moč, která je čistší než výkaly zvířat, není takový problém ne? Kdyz se to pořádně spláchne, samozřejmě.
Když jsme měnili zákazníkům toalety, nebo umyvadla na toaletě, tak ať už zákazníci, nebo zákaznice se šli vyčůrat do koupelny-muži do umyvadla a ženský prostě do vany.
Obuv se taky myje často ve vaně, u který je podrážka od bláta, špíny z venku atd...
Možná nad tím tady moc filosofujeme mně přijde
hodnocení

To jsou ale novoty.
Díky, předám.

hodnocení

4x
Já bych to udělal co nejjednodušší, tedy že by u záchodu visel nějaký háček, něco jako pohrabáč, ale spíš z plastu, nebo dřeva. Asi by fungovala i delší lžíce na obouvání bot. Podle provedení prkýnka by pak na něm mohlo být přidělaného něco, o co by se to snadněji zaháklo. Něco jako toto:
foto-eshop.cz/...
doplněno 18.12.24 19:25: Výhodou je, že to otvírání "klackem"je hotové hned. Pak si klidně můžete hrát s nějakými mechanismy. Další výhodou je, že se takto tahá na kraji, kde na to stačí malá sïla. Čím bude kladka blíže pantu, tím bude potřeba větší síla, zvlášť, pokud je to pant s brzdou.
hodnocení

Taky dobrý nápad, o tom se dá uvažovat*palec2*

Předám.

Já uvažoval o něčem takovém, teda pokud tu mojí čmáranici někdo pochopí*hi*

Udělátko na zvednutí WC sedátka
hodnocení

@tomkk a a už mám nápad, sice se nebude jednomu rádci líbit, ale použiju jedno z těch 15-ti škrabátek co mám na prd*l.

Je to plast a za pár korun z Temu *smich*

Já to teď zkusil s rovnými zády starou zahnutou plastovou lžící z Ikea a v pohodě. Vyloženě mě to bavilo. :-D
Udělátko na zvednutí WC sedátka #2
hodnocení

Fajn, už mám taky nápad "teleskopické"
google.com/...

V teleskopických výhodu nevidím, leda by je s sebou nosil po návštěvách. *smich* Ta nižší tuhost a protáčení spíš bude vadit.

Tak furt lepší s sebou po návštěvách tahat teleskopickej hák, než trychtýř s půlmetrovým chobotem :)
asd1

Taky jsem pro klacek s háčkem. Nejspíš má i berle/ hole tak může mít háček na nich, takže si prkýnko zvedne kdekoliv a ne jen doma.. Stačí i malý výstupek který chytne hranu a nesklouzne..

Různý kladkostroje jsou složitý, nutno vrtnout prkýnko, nejspíš budou překážet a budou na nich bydlet pavouci...

hodnocení

4x
Šel bych jinou cestou, na močení použít delší trychtýř
I když bude prkýnko zvednutý, tak stejně se asi stane, že se pan moc netrefí a bude se muset vytírat podlaha, aspoň trochu. Mít tolik operací, žádná sranda...
Trychtýř to riziko minimalizuje. Samozřejmě může být ještě delší.
Za zkoušku to stojí
Navíc to i třeba děti můžou využít na obličej na maškarní besídku *palec*
Udělátko na zvednutí WC sedátka #3

Před a nebo po pánovi?:-D

Před pánem.
Hlavně ne po pánovi po velké potřebě...
hodnocení

Boban dík za napad, přidělám hadici a nemusí vstávat ani s postele.*smich*

Něco podobného zde funguje již více jak 30 let. Jen trychtýř a hadice se několikrát vyměnily.

Udělátko na zvednutí WC sedátka #4
hodnocení

Milane *alene**smich2*

Navrhnu.

Juro, ale je to jen pro chlapy. I když malá vnučka to chtěla taky zkusit, když viděla brášky, jak ze židličky to zkoušení.

Fakt to funguje (s drobnými přestavbami) přes třicet let.

hodnocení

Ale já vám to věřím, hlavně že je funkční*palec2*

Něco podobného, už jsem to tu jednou dával do vtipů:-D

Udělátko na zvednutí WC sedátka #5

Správně, vždy je třeba najít řešení.

Zde jsou zase samí chlapi, WC uvnitř, tak proč ho neudělat v kůlně, kde se nemusíte zouvat.

V jedný dílně jsem viděl zaměrně níž umístěný umyvadlo, tam se při mytí rukou zároveň splachovalo :)

Mě se tam bohužel musí pod dřezem vejít bojler, takže mě to zatím limituje a nutí chodit po schodech, ale až prorezne, taky možná poříídím nižší :)

My máme na dvorku kanálek. Není nad to u toho koukat na hvězdy. ;)

Právě jsem se vrátil z kanálku. Svítil mi na to Orion a parádní Jupiter. "Kdo z vás to má?" *ua*

ben®
hodnocení

0x
Dobrý den, doplňte, proč to potřebujete, resp. zda jde o zdravotní postižení osoby a nehybnost rukou (protože ruce jsou k tomu nejrychlejší řešení). A má to jít i zpětně sklopit? Zdravím!
hodnocení

Dobrý večer bene, doplněno.

ben®
juraja - a musí se to WC prkénko zvedat? Maximálně mu hrozí (od muže) pomočení, což se dá rychle vyřešit v okamžiku utřením. Jinak pro nemocné či s postižením, kteří se špatně ohýbají či potom obtížně vstávají, jsou v prodeji nástavce na WC mísu.
google.com/...
hodnocení

Bene nezlobte te se na mně, ale přesně téhle vaší odpovědi jsem se obaval.
Nádstavec má, nepoužívá.
Kdo bude utírat to pomočené sedátko když sám se neohne, to bude po každé nehodě volat manželku?
Prostě chce ulehčit jak sobě tak rodině.
Proto to udělátko.
ben®
juraja - rozumím. Vy máte všechny informace, sem jich pustíte jen část a potom, když Vám chce někdo pomoci, tak se chováte takto. Radím dalším - ignorujte tento dotaz!
hodnocení

Bene nezapomeňte můj dotaz teda nahlásit, když radite ignorovat.
Ne teď vážne.
Prosím soustředme se jen na to zvedatko, děkuji ostatním rádcům za nápady.
ben®
juraja - kdepak, nic se nahlašovat nebude. Jen ať každý vidí, jak se dokáže nedokonale a neúplně zeptat zkušený uživatel poradny. Informace doplňuje postupně až na vyžádání (moje vyžádání, čímž jsem "vyšlapal cestu" ostatním rádcům) a potom, když je mu něco nabídnuto, tak je ještě asertivní, protože on takové odpovědi předpokládal.

Zkrátka zeptal se, jak ho to napadlo. Třeba měl požádat jiné, aby se zeptali za něj?

ben®
milancukrar - ano.
hodnocení

Bene omlouvám se, dnes blbý den.
Ano, mohl sem ten dotaz položit lépe.
No nic necháme toho.

berger1
hodnocení

0x

Nebylo by jednodušší to udělat opačně? Aby se to samo zvedalo /nějaká pružina v pantu/ a stahovat to pedálem přes kladku, lanko, pokud to bude třeba? A proč bych měl tento dotaz ignorovat?

doplněno 18.12.24 19:01:

Možná by to šlo i bez kladek. Do toho pantu bych našlapal zkrutnou pružinu, vyřešeno samozvedání. A to stahování - zkusil bych páku na zemi, musela by se ukotvit. Na kratší rameno by člověk šlápl /ideálně patou, když by si chtěl sednout/, na delším by bylo lanko, druhým koncem uchycené na prkýnku. Délky by někdo uměl spočítat, já bych šel cestou pokus-chyba. A vlastně jedna kladka by tam být musela. Kotvená v zemi, pod delším ramenem...

hodnocení

Díky za nápad, budu muset nějak vykoumat.
Sedátko má to samo spouštěcí.
hodnocení

Díky, ale to už je moc překombinované:-D

hodnocení

0x

Tak samozřejmě se to dá řešit svépomocí a nebo se poohlédnout po něčem, co už někdo vymyslel a vyrábí. V Čechách jsem nic takového nenašel, ale třeba jen špatně hledám. Taky může odradit cena nebo to pro osobu s omezením pohyblivosti nemusí být vhodné z důvodu špatného umístění senzoru. Každopádně přikládám odkaz, byť by byl jen k pokochání:

infactory.me/...

hodnocení

0x

Slapka s excentrem jako na kopak (bici). Napojit do osy otaceni prkenka.

hodnocení

0x
A nešlo by ženskou část obyvatel domácnosti naučit zvedat po sobě prkýnko namísto vymýšlení forichtungu? Dá se to, ale musí se začít včas, u nás se malá naučila na "klučičím" záchodě na chodbě po sobě takhle zahladit stopy, zatímco v koupelně na "holcicim" je naopak pořád dole :)
Dolů jde shodit kdykoli, ideálně nějaký s tlumením.
Aj, tak beru řešení zpět, nedomyslel jsem situaci, kdy si dotyčný omezeně pohyblivý shodí dolů prkýnko a do jeho nejbližší potřeby vestoje mezitím nestihne navštívit místnost žádná žena, která by ho zase po sobě zvedla, takže jsme vlastně zase na začátku:(
Takže asi nejlíp to už výše popsaný samozvedaci řešení ala sedačka v kině, doplněný o pedál ke sklopení.

hodnocení

Tak prozatím děkuji všem rádcům.

Odpovědi a nápady předány,

Prozatím se nejvíce se líbí rada od @tomkka

Tím zatím děkuje.*srdce*

hodnocení

0x
Nebylo by jednodušší koupit pisoár, co se nemusí nějak instalovat? Jako je na fotce a který se dá napojit na sifon umyvadla. Vždycky by se po vykonání potřeby jenom zalilo 1.5 litrem vody, aby ta moč nestála v sifonu.
Nemuselo by se bourat jak pro přívod vody, tak pro odpad.
Udělátko na zvednutí WC sedátka #6
hodnocení

Boban panelákové WC. 115x80cm:-D
Kdyby to byl baráček, tak neřeší.
Do koupelny se taky tenhle závěsný pisoár nevejde?
hodnocení

Bohužel nee, koupelna pomalu to samé.
115x175.
Tam vleze akorát vana, malá pračka a když se chce člověk vykoupat, tak se točí na obrtlíku.
Tady je automatický prkýnko , samo se otevírá a zavírá
obchodiste.cz/...
Ten popis je tam zavádějící. Řekl bych, že to ve skutečnosti zvedá jen poklop:
"Jen si to představte, dámy!
"Už žádné zvednuté prkénko! Automatické toaletní sedátko vše zařídí. Čidlo zareaguje na pohyb 10-15 cm před mísou a pomalu zvedne poklop. Po opuštění toalety naopak poklop pozvolna zavře. Krása, ne?"
hodnocení

@tomkk Tak je to pěkný a vypadá že funkční.

Jen mám strach, to aby se člověk furt hýbal když je na velké, nebo žena.

Čidlo nezaznamená pohyb a záchodová deska nás sežere. *smich2*

pomalu zvedne poklop***ale když je průjem, může to být problém,.

hodnocení

0x
Podle mě ty mechanismy na kladky, šlapátka a tak jsou moc překombinovaný. Prkýnko by šlo ovládat i hydraulicky, pomocí pístu.
Největší pro lem vidím v nevelikosti přirození. Kdyby bylo cca 1 metr, tak se jen přehodí přes záchodový prkýnko a nemusí se vymýšlet kraviny
A nebo kratší nohy :)
Nooo a ještě je varianta postavit vejš mísu, tak o 30 čísel, to by se na ní ještě dalo celkem rozumně posadit a zároveň by se přiblížila na dosah jak tomu krátkýmu přirození, tak ruce ovládající prkýnko. Případně mě teď napadá jí dát ještě o kousek výš, cca do úrovně umyvadla a pro pozici vsedě doplnit stupínek, podstavec, co se podle potřeby nohou bez shýbání přisune nebi odsune. A máme to .
Jinak s tím pisoárem - viděl jsem kdysi nočník v podobě pisoáru, bez odtoku, jen se vešel na zeď a pak odnesl vylít, dočasně by to taky bylo řešení.

host
hodnocení

0x

A nešlo by to obráceně? Prkénko trvale zvednuté a když se někdo chce posadit na "prkénko", tak si teprve zadkem prkénko sklopit dolů a po zvednutí zadku se zase samo zvedne? Jako to bejvalo ve vlaku. V kině jsou také sedačky nahoře a teprve po příchodu si je diváci sklopí pod zadek.

Na počátečn sklopení by se dal udělat nějaký jednoduchý mechanismus, kterým by se sedačka trochu sklopila a pak zadkem sedačka zatížila a sedátko by sedlo na mísu... je to je náhlý nápad.

hodnocení

Už jste někdy slyšel ten řev, když si rozespalá manželka sedne na studenou mísu? *smich*
host

ženské ještě více řvou, když si sednou na mokré (víme od čeho) sedátko. A ten slovník...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]