Nejste přihlášen/a.
Dobrý den (večer) přátelé.
Dostal jsem za úkol (vymyslet), sestrojit nějaké udělátko pro zvednutí WC sedátka.
Ano, existují už hotové řešení, ale nějak tomu plastu moc nevěřím + když tohle namontuji do panelákového WC, tak už tam nevleze nikdo jiný
Napadá mně jen provázek + tři kladky.
Máte nějaký nápad?
1.jednoduchost
2.malé rozměry
Dík
Na žádost Bena teda doplňuji
Jedná se o člověka co se nemůže ohnout, sešroubována celá páteř (ruce v pořádku) + zoperované kolena a kotníky.
Wc sedátko ma samosklop, ten se postará o vodorovnou polohu
@tomkk a a už mám nápad, sice se nebude jednomu rádci líbit, ale použiju jedno z těch 15-ti škrabátek co mám na prd*l.
Je to plast a za pár korun z Temu
V teleskopických výhodu nevidím, leda by je s sebou nosil po návštěvách. Ta nižší tuhost a protáčení spíš bude vadit.
Taky jsem pro klacek s háčkem. Nejspíš má i berle/ hole tak může mít háček na nich, takže si prkýnko zvedne kdekoliv a ne jen doma.. Stačí i malý výstupek který chytne hranu a nesklouzne..
Různý kladkostroje jsou složitý, nutno vrtnout prkýnko, nejspíš budou překážet a budou na nich bydlet pavouci...
Juro, ale je to jen pro chlapy. I když malá vnučka to chtěla taky zkusit, když viděla brášky, jak ze židličky to zkoušení.
Fakt to funguje (s drobnými přestavbami) přes třicet let.
Správně, vždy je třeba najít řešení.
Zde jsou zase samí chlapi, WC uvnitř, tak proč ho neudělat v kůlně, kde se nemusíte zouvat.
V jedný dílně jsem viděl zaměrně níž umístěný umyvadlo, tam se při mytí rukou zároveň splachovalo
Mě se tam bohužel musí pod dřezem vejít bojler, takže mě to zatím limituje a nutí chodit po schodech, ale až prorezne, taky možná poříídím nižší
Nebylo by jednodušší to udělat opačně? Aby se to samo zvedalo /nějaká pružina v pantu/ a stahovat to pedálem přes kladku, lanko, pokud to bude třeba? A proč bych měl tento dotaz ignorovat?
Možná by to šlo i bez kladek. Do toho pantu bych našlapal zkrutnou pružinu, vyřešeno samozvedání. A to stahování - zkusil bych páku na zemi, musela by se ukotvit. Na kratší rameno by člověk šlápl /ideálně patou, když by si chtěl sednout/, na delším by bylo lanko, druhým koncem uchycené na prkýnku. Délky by někdo uměl spočítat, já bych šel cestou pokus-chyba. A vlastně jedna kladka by tam být musela. Kotvená v zemi, pod delším ramenem...
Tak samozřejmě se to dá řešit svépomocí a nebo se poohlédnout po něčem, co už někdo vymyslel a vyrábí. V Čechách jsem nic takového nenašel, ale třeba jen špatně hledám. Taky může odradit cena nebo to pro osobu s omezením pohyblivosti nemusí být vhodné z důvodu špatného umístění senzoru. Každopádně přikládám odkaz, byť by byl jen k pokochání:
Tak prozatím děkuji všem rádcům.
Odpovědi a nápady předány,
Prozatím se nejvíce se líbí rada od @tomkka
Tím zatím děkuje.
@tomkk Tak je to pěkný a vypadá že funkční.
Jen mám strach, to aby se člověk furt hýbal když je na velké, nebo žena.
Čidlo nezaznamená pohyb a záchodová deska nás sežere.
A nešlo by to obráceně? Prkénko trvale zvednuté a když se někdo chce posadit na "prkénko", tak si teprve zadkem prkénko sklopit dolů a po zvednutí zadku se zase samo zvedne? Jako to bejvalo ve vlaku. V kině jsou také sedačky nahoře a teprve po příchodu si je diváci sklopí pod zadek.
Na počátečn sklopení by se dal udělat nějaký jednoduchý mechanismus, kterým by se sedačka trochu sklopila a pak zadkem sedačka zatížila a sedátko by sedlo na mísu... je to je náhlý nápad.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.