Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vratná kauce a inflace

Od: kamil12 odpovědí: 9 změna:
Dobrý den,budu se stěhovat po 6 letech a při počátku nájmu jsem zaplatil vratnou kauci. Zajímá mě jestli mám nárok na vrácení kauce včetně inflace ikdyž o tom ve smlouvě není ani zmínka. Děkuji

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

re4zon
hodnocení

2x
Ano, vcetne uroku dle obvykle urokove sazby.

hodnocení

2x

Právně ano, dle zákona. Ne dle inflace, ale dle úroku.

Ale obávám se, že toho nedosáhnete.

km

tak to čumím jak péro z gauče

jakého úroku prosím? děkuji

Péra v gauči již nejsou...:)

Sjednali jste si s nájemníkem při pronájmu bytu kauci? Správně byste ji měli vracet i s úroky. A nemáte-li jejich výši výslovně sjednanou, můžete počítat s úroky obvykle požadovanými bankami v místě dlužníka. Při současném nárůstu úrokových sazeb se vyplatí vše ohlídat, neboť zdaleka nemusí jít o zanedbatelné částky.

zdroj, jeden z mnoha.

Ustanovení § 2254 odst. 2 zákona č. 89/2012 Sb

odkaz na zákona je chybný, je to placené,

pracepropravniky.cz/...

to je lepší a srozumitelné.

hodnocení

0x

Tohle musí být bohužel ukotveno ve smlouvě. Pokud to tam není, obávám se, že nic vyplaceno nebude (kromě kauce, pokud je byt v pořádku). Těch bydlení jsem prostřídal několik, ale nikdy žádná inflace ani úrok vyplaceny nebyly a ani nikoho takového neznám.

Až budete podepisovat novou smlouvu, ideálně tam to domluvte. Pokud teď o tom nemáte žádnou klauzuli v aktualní smlouvě, tak zapomeňte.

jejda, ale tak to není...

a to bez ohledu, zda byl úrok sjednán v nájemní smlouvě či nikoliv

pravniprostor.cz/...

Cely clanek je takovy zamlzeny a opakuje se tam "mohou si sjednat, mohou se domluvit". To nic nepotvrzuje. Nevidel jsem za zivot pronajimatele, ktery by toto dodrzoval nedejboze sam predlozil tu moznost. Ale preji tazateli, aby na takovy nepravdepodobny exemplar narazil. Pak nam urcite dejte vedet, jak vec dopadla. Dekuji

Za dobu pronajímání jsem taky neměl problém, že by nájemních chtěl zpět kauci s úrokem. Ale právo na to mají, což je stanoveno v zákon.

Jasná věta ze zákona.

Nájemce má právo na úroky z jistoty od jejího poskytnutí alespoň ve výši zákonné sazby.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]