Dobrý den,budu se stěhovat po 6 letech a při počátku nájmu jsem zaplatil vratnou kauci. Zajímá mě jestli mám nárok na vrácení kauce včetně inflace ikdyž o tom ve smlouvě není ani zmínka. Děkuji
Sjednali jste si s nájemníkem při pronájmu bytu kauci? Správně byste ji měli vracet i s úroky. A nemáte-li jejich výši výslovně sjednanou, můžete počítat s úroky obvykle požadovanými bankami v místě dlužníka. Při současném nárůstu úrokových sazeb se vyplatí vše ohlídat, neboť zdaleka nemusí jít o zanedbatelné částky.
Tohle musí být bohužel ukotveno ve smlouvě. Pokud to tam není, obávám se, že nic vyplaceno nebude (kromě kauce, pokud je byt v pořádku). Těch bydlení jsem prostřídal několik, ale nikdy žádná inflace ani úrok vyplaceny nebyly a ani nikoho takového neznám.
Až budete podepisovat novou smlouvu, ideálně tam to domluvte. Pokud teď o tom nemáte žádnou klauzuli v aktualní smlouvě, tak zapomeňte.
Cely clanek je takovy zamlzeny a opakuje se tam "mohou si sjednat, mohou se domluvit". To nic nepotvrzuje. Nevidel jsem za zivot pronajimatele, ktery by toto dodrzoval nedejboze sam predlozil tu moznost. Ale preji tazateli, aby na takovy nepravdepodobny exemplar narazil. Pak nam urcite dejte vedet, jak vec dopadla. Dekuji
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.