Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení kamen s výměníkem

Od: bablbam odpovědí: 41 změna:

Dobrý den, potřebuji prosím poradit. Mám v domě nově dopojená - od profesionála - kamna s výměníkem do stávajícího okruhu.

Mám podezření, že se mi zpátečkou nevrací voda do kamen. Nebo je prostě podle mě něco divně... Pan profesionál to svádí na kamna, že jsou na prd, ale to se mi nechce věřit - především z toho důvodu, že nejdřív jsem odhalil obráceně zapojené oběhové čerpadlo, pak obráceně zapojený filtr... Mám k tomu několik otázek / poznatků proč si to myslím.

1) Voda na výstupu docela rychle nastoupá klidně na 120°, ale trvá cca 10 minut, než se dostane k prvnímu radiátoru

2) Ani po hodině topení nejsou teplé všechny trubky v domě. Cca 6 metrů od kamen se na tom nedá udržet ruka a pak už je to vlažné a cca po 8 metrech už je to studené. Radiátor není teplý ani jeden.

3) Když otevřu na zpátečce vypoušťák a začnu vypouštět vodu, tak se najednou radiátory zahřejou skoro všechny - jako kdyby ta voda najednou tím systémem fakt projela.

4) Oběhové čerpadlo je před trojcesťákem - tzn. krátký okruh jede bez čerpadla a čerpadlo to z dlouhého okruhu tlačí do trojcesťáku...

5) Ve schématu od výrobce není krátký okruh, je to nakreslené pouze na dlouhý...

6) Když topím plynem, tak je max do dvou minut teplý celý barák. že to z krbovek bude trvat dýl chápu, ale po půl hodině má pár metrů trubky 100 stupnů a zbytek je ledovej... to je mi divny...

Celé to na mě působí, jako kdyby mi voda nešla tím trojcestákem, nebo jen hodně málo - před trojcestákem je zpátečka studená a za trojcestákem je to horké nebo tak akorát, že na tom udržím ruku... Trojecesták je na 60, ale krátký okruh má i 100° (i na to 120° to vylezlo).

Pan profeisonál říká, že musím klidně celý den topit, aby se ta voda prohřála, ale to je mi divné, když to hned vaří. V kamnech prakticky zažehnu a během pár minut buď musím vyndavat polena a nebo to děsně dusit, aby to skoro netopilo.

Napadlo mě, vyhodit ten krátký okruh a hodit to na přímo podle schématu výrobce. Prosím napadá vás někoho, co by s tím mohlo být a jak to vyřešit?

Je pravda, že může trvat i několik hodin, než to protáhnu do všech radiátorů když z plynu to je fakt do dvou minut?

41 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

2x
"Profesionala" pošli do prdele a vem tam topenare.. pokud jsi mu zaplatil tak to budeš muset zaplatit ještě jednou..
bablbam
hodnocení

No jasně, že to byl topenář a že jsem mu to zaplatil... vrtal se v tom 3 týdny a potřeboval jsem ho už vykopat. Tak dostal za matroš, a něco k tomu...

Problém byl ten, že když jsem sháněl topenáře, který mi to udělá, tak se tu vystřídali experti, že bych blil... Jeden mi chtěl dát na tahle kamínka do předsíně tři 1000 litrové bečky, další mi chtěl montovat soláry, další to nacenil na 180.000 a další po týdnu přišel s tím, ež by místo kamen bylo lepší vyměnit ten kotel na plyn :-D

Tenhle jedinej nechytračil a řekl, že to zapojí :-D

asd1
Zapojil ale blbe.. nebo nejede čerpadlo.
Holt to budeš muset udělat sám, nastudovat zapojení který zvolit a předělat.
Pájení není nic složitého, ocistis zoxidovany povrch, maznes pastou, slozis,ohrejes, prilozis cin a až zatece a vykoukne kapka prestanes, ocistis mokrým hadrem. Mokrým hadrem chranis okolí před prehratim, armatury atd. Videa i montazni postupy na webu..
Predehrev zpatecky na 65, z výstupu míchání na nizsi teplotu aby neslo do radiatoru 80 ale min, aku nadrz aspoň přípravu na ní, příp.i boiler..
asd1
Mmch.mela by tam být i dochlazovaci smyčka nebo jiná ochrana proti pretopeni..

hodnocení

0x
Nieco je tam zle, podla popisu tam nemate prietok. Pouzivam kuchynsky sporak na pevne palivo s vymennikom, obehove cerpadlo, filter a asi 6 radiatorov. Na rozdelovaci do radiatorov mam elektronicke teplomery, privod aj spiatocku. Max teplota +60, radiatory aspon vlazne do 15 minut.
bablbam
hodnocení

Super díky :)

hodnocení

0x
Dodatok : ziadny dlhy a kratky okruh nemam, len jeden hlavny do radiatorov. Ziadny trojcestny ventil.
asd1
To je taky blbe, ať žije dehet a nízkoteplotní koroze...
Predehrev zpatecky je důležitá věc a nejlip na 65...

To záleží na typu kotle nebo kamen. Pokud spaliny nepřicházejí do styku s výhřevnou plochou, která je ochlazována studenou zpátečkou, tak je malý okruh zbytečný.

hodnocení

0x

Jen pár postřehů. Kdyby byla teplota 120°, tak by vám systém vybuchl, protože voda vaří při už při 100°. 120° a více stupňů lze docílit pouze v uzavřeném systému pod vyšším tlakem. To bývá v topných okruzích ve městech, kde jsou výměníkové stanice. Takže to je nějaká podivnost. Já používám čtyřcesťák a voda v malém okruhu při běžném topení v zimě, bývá maximálně do 80° a velký okruh je řízen regulátorem, podle venkovní teploty a také podle nastavených termoventilů na radiátorech. Při přepnutí z plynového kotle na kotel na dřevoplyn (v mém případě) je nutné také přerušit ventilem průtok plynovým kotelem. Stačí samozřejmě zavřít jeden. Jedno jestli vstup, nebo výstup z kotle.

doplněno 17.12.24 00:08:

Ještě doplním, že čerpadlo Grundfos mám na zpátečce ve velkém okruhu před čtyřcesťákem (je to podle prospektu k regulátoru). Malý okruh čerpadlo nepotřebuje, protože tam voda cirkuluje automaticky právě proto, že je okruh malý a voda se rychle v kotli ohřeje. A když se ohřeje, otvírá se regulátorem velký okruh, kdy vodu do čtyřcesťáku tlačí čerpadlo, které ji táhne ze systému. Na zpátečce je čerpadlo proto, že zpět se vrací voda ze systému ochlazená a pro čerpadlo je to lepší.

doplněno 17.12.24 00:14:

U krbovek to možná může být trochu jiné. Nemám zkušenost, ale fyzika je jen jedna.

bablbam
hodnocení

Také, že to málem řachlo. Když to mělo 120° ručně jsem to vždycky pustil z pojistováku do odpadní trubky a bylo to jako kdyby vybouchl temelín... měl jsem strach o život :-D bylo slyšet že to vaří i v trubkách, kamna málem odstartovala do kosmu... :-D

hodnocení

0x

1. - evidentně výkon z kamen do vody jde ale je špatná cirkulace. Buď slabé čerpadlo nebo špatné zapojení. Jaký výkon mají kamna - ev výkon kamen do vodní vložky? Jaký je typ čerpadla?

2. Malý nebo špatný průtok

3. To dává odpověď zdali malý nebo špatný průtok - správně je ŠPATNÝ PRUTOK

4. To je špatně. Standartní zapojení je čerpadlo v malém okruhu a 3WV zezačátku míchá teplou do zpátečky aby se tato co nejrychleji zvedla a nedocházelo na vložce ke kondenzaci a tím k následnému poškození. Tj napřed se rychle nahřeje krátý okruh a poté začne topná voda proudit do otopného systému - radiátorů - viz příloha kde je i zapojení s druhým kotlem / ten má pak "svoje" oběhové čerpadlo/

5. Pokud je pouze 1 okruh tak čerpadlo je spínáno z teploty na výstupu a ze začátku cykluje než se okruh prohřeje a teprve poté může běžet kontinuálně / samozřejmě závisí na výkonu vložky versus topný výkon radiátorů/

Jak vyřešit - záleží na více okolnostech- umíte si udělat sám nebo máte JINÉHO topenáře. Máte jiný / píšete o plynu/ zdroj tepla,... Mně osobně by se více líbila varianta s 3WV a čerpadlem v malém okruhu protože pak čerpadlo běží kontinuelně na rozdíl spínání termostatem kdy velice často cykluje / co si pamatuji u syna tak i několikrát za minutu se čerpadlo aktivuje a vypne/

Zapojení kamen s výměníkem
bablbam
hodnocení

Dobrý den, super, moc děkuji za odpověd. Nejsem topenář, ale troufám si říct, že jsem šikovný... takže si to zvládnu raději už udělat sám. Jediné, co jsem nikdy nedělal - nikdy jsem nepájel meděné trubky. Teorii znám. Věci na to mám, ale nikdy jsem to nedělal. Tak se trochu bojím, abych, že to mám blbě zapájené nepoznal až když to napustím :-D

1 - kamna mají 4 kw do vzduchu a 9 kw do vody. Podle výpočtu by to mělo být mírně poddimenzované (počítal jsem s tím, že když bude mega zima, tak to prostě přehodim na plyn) Potřeboval jsem co nejméně do vzduchu, protože bychom v té místnosti jinak zdechli... takže tohle byl kompromis. Čerpadlům moc nerozumím je to nějaké Ferro na 8 m nebo co...

nějaké Ferro na 8 m nebo co... pokud máte toto ... obchod-vtp.cz/... ... tak to má výkon naprosto dostatečný i pro čtyřnásobný výkon topení. Ale okruh je hydraulicky špatně. 25 je světlost, 80 - výtlak v kPa a 180 - stavební délka čerpadla od šroubení ke šroubení. Podívejte se na příkon a porovnejte s Wilem nebo Grundfosem - tam bude cca 1/4 - 1/3 příkon při shodných parametrech. Schválně se zkuste podívat na typ čerpadla v kotli a porovnat - funkční okruh a nefunkční - ale ve VYKONU čerpadla to NENÍ.
bablbam
hodnocení

ivanhorseman - Ahoj, děkuji vám za názor. Ano přesně tohle čerpadlo tam mám. Ale není divné, že na plymnový kotel to jede na pohodu (bez toho přídavného čerpadla) a když okruh začnu vypouštět, prostě utevřu vypoustak na spátečce, tak to se to teplo rozjede do všech radiátorů?

2024

Tak ono už z toho předimenzování oběhového čerpadla je jasné, že to opravdu dělal "profesionál".

Jak dobře je tedy provedeno to ostatní, to si lze poměrně lehce představit.

A ten "profesionál" si to i sám počítal a vše navrhoval, že?

hodnocení

0x
Není třeba blbě zaponený i ten trojcestný ventil, nebo úplně obráceně zapojené do stávajícího okruhu? Pokud otočil čerpadlo i filtr, tak to není nepozornost, ale měl to zjevně v hlavě blbě namyšlená, a pak už to jen lepil, takže toho může být obráceně zapojeno víc, respektive celé.
Nejlíp, když to, co stvořil kolem kamen, nafotíte.
bablbam
hodnocení

Ahoj, díky za reakci. Trojcesták je dobře - resp šipky směřují v zamýšleném směru toku, tak předpokládám, že to je dobře... 1 filtr před ním byl dobře a druhý obráceně... Prostě to bylo na náhodu...

hodnocení

0x
Nejsem z oboru, ale domnívám se, že to čerpadlo by mělo být správně mezi trojcestným ventilem a zpátečkou do kamen, tedy na "krátkém" okruhu. Ze začátku honí vodu jen kamny a po dosažení dané teploty začne voda téct i do radiátorů, při tom ventil stále udržuje nějakou danou teplotu zpátečky, aby to v kamnech na výměníku nekondenzovalo. Důležité je držet stálý průtok přes výměník, proto musí být čerpadlo před kamny.
Nedokážu si představit, jak by to mělo fungovat se stávajícím zapojením.
bablbam
hodnocení

Ahoj, díky za názor - já to právě vidím stejně :-D

mihato
hodnocení

0x
Netušíš jak to rozumím, taky jsem měl topenáře a nic moc. Taky jsem si pak říkal, že jsem si to nespajel sám, protože jeho přínos nebyl nic moc.
Mám kamna Romotop a ty mají přesný schéma zapojení. Třeba pomůžou.

stavebni_pripravenost-sestavy_vytapeni-romotop.pdf 1.9 MB
bablbam
hodnocení

Ahoj, děkuji... no tak podle tohohle schématu to není ani trochu. Expanzka je na úplně jiném místě :-D ventily taky :-D

Tak posice expanze v okruhu je ten nejmenší problém. Ale zatím se tu pro možnost poradeni neobjevilo schéma stávajícího zapojení, foto rozvodů... a za technika "hovoří výkres"

hodnocení

0x
S jedním čerpadlem to bude vždy blbě fungovat. Buďto bude malí průtok do radiátorů nebo výměníku, nebo výměník nebude mít požadovanou teplotu a životnost se sníží nízkoteplotní korozí.
Kamna s výměníkem se zapojují stejně jako jakýkoliv teplovodní kotel, háček je v tom že často není možné samotížné zapojení.
bablbam
hodnocení

Ahoj, díky za zprávu.

Stávající okruh, když jede na plyn tak topí dobře a rovnoměrně... i tak to může být tím, že je tedy to čerpadlo třeba slabé?

Nevim jak máte kamna-kotel zapojen. U plynového kotle je jednoduché zapojení, v podstatě jeden okruh kdy plný průtok čerpadla jde do radiátorů, výkon je několikanásobný.

A můžete ten 3- cestný ventil ovládat třeba ručně? Když byste uzavřel ten malý okruh, tak by veškerý výkon čerpadla šel do radiátorů a hned byste poznal, jak voda rychle cirkuluje a zda to čerpadlo stačí.

bablbam
hodnocení

Ta kamna jsou prakticky zapojena úplně stejně jako ten kotel - akorát že je tam navíc ta krátká smyčka a je na topačném konci baráku. Právě mi to nějak nedává smysl. Jediné co mě napadá, že má v sobě kotel nějaké silnější čerpadlo, to by mohl být rozdíl... a nebo prostě se mi to nevrací přes ten trojcesták... nějak nevím...

bablbam
hodnocení

Aloisb - no nemohu, ale bylo by to podle mě nejlepší řešení. Je to takový ten obyčejný mosazný. Ten štelovat asi nejde předpokládám. Umístěný je dobrým směrem. Prostě přemýšlím, že ho vyrazim. Přívod krátkého okruhu zaslepim a místo trojcestáku dám trubku a uvidím, co to bude dělat...

asd1

Co by to dělalo, hlavně to bude dehtovat...

Dej sem schema jak to máš zapojený, co tam je za díly, ideálně doplněný fotkama.

Ten trojcesťák musí mit v sobě termostat, protože ruční nebude dobře fungovat. Také existují 2 druhy termostatický h směšovacích ventilů, a to jestli se dávají na vstup nebo výstup kotle.
Jediné co mě napadá, že má v sobě kotel nějaké silnější čerpadlo, to by mohl být rozdíl...I když nevím jaký máte plynový kotel tak 100% nebude mít silnější čerpadlo než to Ferro 25-80. A když píšu 100% tak jsem si jistý na 100,00%- tj ABSOLUTNĚ.
bablbam
hodnocení

Moc děkuji všem za snahu pomoci.

Nejsem úplně kreslíř ale přikládám fotku a schéma. Ještě jsem přesně zjistil, že to čerpadlo je konkrétně TC 25/6/180 (krabička byla jiná :-D)

Zapojení kamen s výměníkem #2
Zapojení kamen s výměníkem #3
berger1

Uf, koukám na fotku - tak v tomhle bych se bál zatopit. Anebo bych k tomu posadil autora díla, ať topí... Laickým pohledem - nechápu ten bypass. Třícestˇák zavřený a voda tím pádem stojí v malém okruhu, takže ventil neotevře a teplota v kamnech stoupá. Fajna bomba. Minimálně bych čerpadlo dal do malého okruhu a spínal ho teplotou v kamnech. Mmchdmm, nějaké ventily by nebyly? Třeba kolem čerpadla, filtrů?

asd1

Tohle dělal debil.. Vůbec nezatápět ale předělat.

Hlavně blbě umístěný čerpadlo - neni oběh vody přes výměník kamen = přehřeje se. Musí být na zpátečce před kamnama (mazi kamnama a trojcesťákem.

Chybí dochlazovací smyčka.

Dop. nedělat tam jeden okruh s bypassem, ale dva okruhy kotlový a radiátorový, kotlový s aut. regulací zpátečky na 65°C (termoventil) a radiátorový s regulací teploty do radiátorů podle potřeby. Dop. i aspoň přípravu na aku nádrž

A ještě jednou, takhle to zapojil nebezpečný debil, za práci bych mu dal spíš náhradu škody než aby něco dostal, + zničený, zbytečný nebo nevhodný materiál.

Ta expanzka je jen na trubce bez držáku?!

Čerpadlo má být před vstupem do kotle. Toto nemůže fungovat. Expanzka je nevhodně umístěná. Toto zapojení rozhodně nenavrhoval odborník.
bablbam
hodnocení

Ještě jednou díky všem.

Měl jsem tu dnes na konzultaci jiného topénáře a tomu teda nebylo do smíchu. Shoduje s našimi společnými názory.

Voda v oběhu necirkuluje a je otázka času, kdy kamna řachnou.

Panu odborníkovi jsem se bohužel nedovolal, tak po konzultaci s právníkem dostal výzvu k vrácení plné částky, s tím, že když to vyplatí zpět, tak na celou situaci zapomeneme a budeme dělat, že se nic nestalo.

Kdybyste chtěl někdo tip na topenáře pro tchýni, tak mi napište o číslo :)

Aby to aspoň nějak fungovalo tak by mělo jít vyndat z 3cestného ventilu termopatronu a klapku. Výměník bude mít nízkou teplotu, možná dehtovat, ale lepší než když má přes stovku.
Jeden můj kamarád tomuto říkal- to je kurvení materiálu. Nefunkční, před za filtrem bez ventilů, expanze levituje ve vzduchu,bez dochlazovaci smyčky, ...
asd1

Topenář pro tchýni byl tenhle *smich*

O dobrým aby měl čas a dělal za rozumný peníze nevim, a sám dělám jen pro velmi dobré známé.

Nastuduj a udělej to sám, to je nejjistější, nevypadáš na lamu která by to nezvládla. Vzory zapojení najdeš u kvalitních výrobců. Pájení neni nic složitýho.

Kotlový okruh může chodit i samotíží, jen musí jít výstup hned kolmo nahoru aspoň metr. Z něj svést dolu do trojcestnýho termoventilu na 65°C na zpátečce před kamnama. Dál na výstupu trojcestný ventil pro míchání výstupu z kamen + zpátečka z radiátorů, stačí ruční příp. automat, čerpadlo na výstup do radiátorů (aby od kamen i radiátorů nasávalo).

Na výstupu termostat pro spínání čerpadla ca při 60°C, pojistný ventil (dát svisle, výstup nesmí být zůžený - možno dát trychtýř a dál úzké), teploměr.

Držák na expanzku aby nezatěžovala potrubí. Připojit jí kamkoliv na zpátečku, tak aby pojistným ventilem u kotle bylo jištěné i dopouštění vody (nebo dát další PV k expanzce). Tlakoměr, nejlíp velký 100mm 0 - 4 bar.

Dochlazovací smyčka, výstup viditelně pro kotrolu jestli neteče (často se sekne nedovřená = jak když protejká hajzl)

Alternativně aku nádrž nebo aspoň příprava na ní..

Dal bych kvalitnější čerpadlo (spotřeba)

hodnocení

0x

Chtělo by to pár fotek.viděl bych to na trojcesťák .měl by NAPLNO otevřít při teplotě zpátečky 60° - takže pokud z radiátorů jde 20 a míchá se 50/50 %, musí být zkratovačka na 100°C ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]