Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, pronajala jsem si byt na rok, po třech měsích se chci ostěhovat jak s výpovědí, jak jí napsat...ve smlouvě mám tři důvody výpověd dohodou, měsíční výpověd nebo z důvodu neplacení nájmu...což tato není důvodem. Chtěla bych napsat výpověd tak aby byla správně a já neztratila nárok na vrácení kauce složené při pronájmu. Děkuji za odpověd Helena
Zkuste to nejdříve dohodou. Nebo to z nějakého důvodu nejde?
doplněno 30.06.10 21:54:Teď jsem si všiml: výpověď dohodou je nesmysl. Výpověď je jednostranný právní krok, např z vaší strany. Dohoda jak už z názvu vyplývá je právní akt podepřený souhlasem obou smluvních stran.
Takže zkuste ukončit nájemní smlouvu dohodou a uvidíte. Třeba se dohodnete.
Děkuji, jen co dál, bojím se, že majitel bytu nebude chtít na výpoved dohodou přistoupit, jsou tady problémy s bytem, který pronajímá, ale to jsem zjistila, až jsem se sem nastěhovala, asi mi nezbyde, než dát výpověd třicetidenní, ale tam mám problém je formulována takto, cituji: S MOŽNOSTÍ TŘICETIDENNÍ VÝPOVĚDNÍ LHŮTY POČÍNAJÍCÍ PRVNÍM DNEM MĚSÍCE NÁSLEDUJÍCÍHO PO DORUČENÍ PÍSEMNÉ FORMY VÝPOVĚDI DRUHÉ SMLUVNÍ STRANĚ. Jestli to dobře chápu, zítra by mu byla doručena výpověd, ale ta by začala běžet až od prvního srpna..takže suma sumárum, v srpnu se mám stěhovat, ale budu platit tímto dva byty...protože tu vyprší výpověd až koncem srpna...je možno dát výpověd z důvodu, že v bytě jso problémy, myslím to tak, jako když já nebudu platit nájem ..majitel mi může dát okamžitou výpověd...můžu i já použít okamžitou výpověd z důvody neplnění smlouvy? Je chráněný ze zákona i nájemce, může dát výpověd z důvodů -zvyšování nájmu, bez oznámení, špatně sepsané nájemní smlouvy atd.atd. Jsem ted trošku v koncích..jedná se mi i o návrat kauce, kterou bych ráda použila na byt, který mám momentálně rezervovaný a nerada bych zbytečně platila něco ..co nemusím. Děkuji za odpověd...Helena
S tou vypovědí je to přesně tak. Výpověd měla být podaná a doručená, nejpozději dnes, pak by lhůta začala běžet zitra a skončila by tedy posledního července. Bohužel nejsem právník, a tak asi nedokážu poradit úplně dobře. V každém případě záleží na tom, co je v nájemní smlouvě. Jak jsou tam presně popsány výpovědní důvody a jejich lhůty. To může být kámen úrazu. Dobře napsaná, a podepsaná, smlouva je pro majitele zlatej důl. Takže pročíst a porozumět všemu co je ve smlouvě a případných dodatcích. A potom jednat. Výpověď z důvodu neplnění smlouvy je asi možné dát, ale musí to být opravdový důvod. Zvýšení nájemného by to možná mohlo být, pokud ve smlouvě bylo sjednané nějaké nájemné pak platí smlouva a nelze ho svévolně zvyšovat. Ale: zase jen pokud ve smlouvě není nějaká doložka o zvyšování nájmu, např. z důvodu inflace apod.
Špatně sepsaná smlouva - za určitých okolností může být prohlášena za neplatnou. Asi bych opravdu doporučil poradu s právníkem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.