Nejste přihlášen/a.
Zdravím zdejší rádce,
Potřeboval bych poradit s velikostí akumulační nádrže tak aby to dávalo smysl. V součastnosti mám kolet atmos DC25S s úpravou pro hořák , provoz je pak převážně na pelety a pokud nedochází k výkyvům počasí daří se mi nastavovat výkon kotle přes nastavení hořáku. Problém nastává když občas zatopím na dřevo a kotel se mi začně přetápět než dojde k vyhoření což teď řeším otvíráním ventilů na radiátorech kde není třeba topit. Nebo při oteplení než přenastavím hořák tak mi kotel začně cyklovat.
Problém je s místem v kotelně kde se mi již nevejde nějaká velká nádrž a musel bych pověsit nějakou závěsnou vedle bojleru. Otázkou tedy je jestli bude mít nějaká 200L nádrž smysl. U hořáku kdybych do ní dal čidla tak by mi kotel přestal tolik cyklovat a u provozu na dřevo by se přebytečné teplo odvádělo do ní než by došlo k vyhoření paliva.
Dokážu pochopit přebytečné teplo při topení dřevem. Prostě naložíš plný kotel a doufáš, že nepřetopíš. Je to zvláštní postup, ale když ti to tak vyhovuje, tak prosím.
Ale pelety jsou tak malé, že přece musí jít nastavit rychlost podávání pelet do hořáku a tím i výkon kotle.
Pokud chceš určit velikost akumulační nádoby, tak nějaký základní vzorec má snad výrobce kotle. Jinak hodnotu akumulační nádrže musí spočítat někdo, kdo ví jak vypadá tvůj topný okruh a jaké jsou parametry.
Regulace výkonu hořáku je v pohodě provádí se ale manuálně na hořáku po sundání krytu. Když jsem byl mimo domov a oteplilo se hořák byl nastaven na nějakých 14kw tak při natopení domu a uzavření termoventilů kotel začal cyklovat jelikož se těd řídí jen teplotou vody v kotli což je nějakých 50l.
Co se týče topení dřeven používá se jen minimálně když jsem doma a to převážně na ztopení odpadního dřeva z práce , kotel má dochlazovací smyčku tak přetopení snad nehrozí jen je třeba kvuli tomu výkonu otevřít i radiátory kde není třeba topit.
Tak teoreticky: měrná tepelná kapacita vody c=4,18kJ/kg °C, To odpovídá 1,16 Wh pro ohřátí 1 l vody o 1°C. Pokud budete vodu ohřívat z 50 na 80°C, tak do 200 l dostanete 200l x 30°C x 1,16Wh = cca 7 kWh, tedy nejvýš přebytek 7kW po dobu jedné hodiny (nebo 14 kW po dobu půl hodiny). Snadno si to můžete úměrou přepočítat na jiné litry, teploty a výkony. Je to určitě lepší, než v panice pobíhat po baráku a honem otevírat radiátory, ale jestli je to dost, to si posuďte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.