Zdravím, bydlím v horním patře domu prarodičů z roku 1968 a v jednom rohu štítové zdi v horním patře se táhne prasklina od rohu směrem ke středu domu. Prasklina je viditelná po délce cca 2,5m. Dům je podsklepený a je suchý (včetně toho sklepa). Trhlina je v břízolitu vidět i zvenku. Pozoruji to pár let co tu bydlím. Zajímavostí je, že v létě se prasklina stáhne a vevnitř na omítce není vůbec vidět. Vylézá pouze v zimě do šíře cca 1-2mm. Dům nemá věnec a střecha je z pálených tašek. Můj názor je, že střecha trochu sedá a tím dům "roztahuje". Mám se tím nějak vzrušovat - např pozednice k sobě nějak stáhnout nebo to vzhledem k tomu že se trhlina v létě zatáhne neřešit? Otec mi říkal že ta prasklina tam je spoustu let - není to nic čerstvého. Fotka je otočená o 90 stupňů doleva
Dát fotku ze které nejde vyčíst nic, kde je nahoře / dole; to je tady taky úplně normální.
Když dům nemá věnec, tak co drží pozednice?
Pokud máš na půdě místo a můžeš pozednice spojit, abys zabránil bočnímu tlaku, tak to udělej. To by mohlo nahradit chybějící věnec.
Pokud to tak je roky a prasklina se nezvětšuje, tak střecha asi do zdí tolik netlačí.
Taky záleží v kterém místě jsi a jak moc se do plochy střechy opírá vítr (samota na vyvýšeném místě nebo v závětří). Stejně tak má vliv množství sněhu na střeše. Jestli u vás napadne 1metr sněhu a sníh drží na střeše 4 měsíce nebo napadne 5cm a za týden už tam sníh není.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.