Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Velikost akumulační nádrže

Od: lup odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, ke kotli na tuhá paliva si budu pořizovat akumulační nádrž, uvádí se, že optimální velikost je 40-55 l/kW výkonu kotle. Proč je to omezeno shora? Raději bych si koupil nádrž větší. Má to nějakou nevýhodu? Tepelné ztráty objektu jsou malé, pokud bude okolo nuly budou stačit tak 3 kW, při výpočtové teplotě (-15 C) okolo šesti kW bez přirážek. Nádrž plánuji pokud možno nějak nadstandatně zaizolovat.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Větší objem nevadí. I když akumulačku sebelépe zaizolujete tak stejně do 3 dnů vychladne. Objem nadimenzujte tak aby jste zatápěl jednou za den či dva. Větší objem znamená větší tepelné ztráty a s tím souvisí přehřívání místnosti ve které je akumulačka umístěná.

2024
hodnocení

1x
Klidně použijte nádrže o celkovém objemu 10m3 a budete kotlem topit jen 1x za 10 dnů. Je to jen věc ceny a dostupného prostoru. A pak samozřejmě nějaké výpočty a technologie kolem.
tm
Taky musí být ty akumulacky zapojeny tak, aby když se natopi jen částečně (treba horni 1/2), tak aby se po vychladnutí kotle otočil směr proudění vody a vytlačila se zpět ta část teplé akumulovane vody do topení..

tm
hodnocení

0x
Zrovna jsem instaloval druhou nádrž ke kotli 18 kW. Také jsem dřív četl nějaký objem na kW, ale i zde mi radili, že čím větší, tím lepší. Pokud jste tedy schopen nádrž natopit zejména ve vztahu ke ztrátám objektu. Kotle mají jet pomalu na 80 stupňů permanentně, to bych topil hodinu denně nebo 3x denně zatapel.

hodnocení

0x
Vyber akumulacni nadrze vychazi z tepelne ztraty domu. Zvolime si rezim vytapeni a dle toho pripadne velikost aku plus vykon kotle.
Velikost akumulační nádrže

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]